Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Zeleninové rizoto Hlavní jídla
08. 06. 2018

Zeleninové rizoto

Ingredience
- +
  • kulatozrnná rýže: 200 g
  • cibule: 1 ks
  • mrkev: 1 ks
  • hrášek: 80 g
  • mladá cuketa: 1 ks
  • pórek: 10 cm
  • máslo: 3 KL
  • olej: 2 KL
  • zeleninový vývar: 350 ml
  • suché bílé víno: 50 ml
  • parmezán
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Zeleninové rizoto - recept

Rýži důkladně několikrát propláchneme, až z ní poteče čirá voda. Na oleji necháme rozpustit asi 1 lžičku másla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a mícháme tak dlouho, až budou všechna zrníčka obalená rozpuštěným máslem. Rýži zalijeme bílým vínem a necháme vypařit alkohol. Přilijeme naběračku horkého vývaru a necháme tekutinu vsáknout do rýže. Takto postupujeme po jedné naběračce až do chvíle, kdy je rýže měkká. 

Mezitím na pánvi opět na troše oleje necháme rozpustit další lžičku másla a orestujeme na něm zeleninu. Tu přidáváme podle toho, jak dlouho potřebuje, než změkne. První tedy půjde na pánev mrkev a pórek, které necháme asi 5 minut restovat, poté přidáme cuketu a na posledních asi 6 minut hrášek. Zeleninu lehce osolíme a opepříme. Se solí opatrně, záleží na tom, jak slaný je vývar. 

Zeleninu přimícháme do hotové rýže, zjemníme zbytkem másla a vmícháme také najemno nastrouhaný parmezán. 

Zeleninové rizoto můžeme obměňovat dalšími druhy zeleniny. Do rizota se hodí například brokolice, chřest, mladý špenát, paprika nebo lilek

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

spenatove-rizoto.jpeg Hlavní jídla

Špenátové rizoto

Cibuli, česnek oloupeme a nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém zlehka orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme propláchnutý špenát a chvíli podusíme. Přidáme rýži a restujeme ji asi 3 minuty.…

veprove-rizoto-se-zeleninou.jpg Hlavní jídla

Vepřové rizoto se zeleninou

Rýži propláchneme a uvaříme. Může zůstat lehce tvrdkavá. Mrkev očistíme a asi 5 minut povaříme ve vroucí vodě, poté scedíme. V hluboké pánvi nebo hrnci si rozehřejeme olej. Na něm orestujeme cibuli, přidáme…

srbske-rizoto.jpg Hlavní jídla

Srbské rizoto

Vepřové maso nakrájíme na malé kousky, papriku zbavenou semínek, cibuli a petrželku nadrobno. V pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém orestujeme cibuli, přidáme maso a zprudka necháme ze všech stran zatáhnout…

safranove-rizoto.jpg Hlavní jídla

Šafránové rizoto

Na pánvi s olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme orestovat rýži, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přidáme šafrán, zalijeme asi 100 ml vývaru, který necháme…

Doporučené recepty

Batátový krém s cizrnou

Polévky: Batátový krém s cizrnou

Batáty, brambory, cibuli, zázvor očistíme a nakrájíme. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli…

Lilkové závitky

Hlavní jídla: Lilkové závitky

Lilek nakrájíme na tenké plátky, které z obou stran osolíme a necháme vypotit, abychom se zbavili hořkosti.…

Švestková přesnídávka

Ostatní: Švestková přesnídávka

Na přesnídávku používáme velmi měkké a sladké švestky, které odstopkujeme, umyjeme, vypeckujeme a dáme vařit do…