Zeleninové rizoto
Ingredience
- kulatozrnná rýže: 200 g
- cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- hrášek: 80 g
- mladá cuketa: 1 ks
- pórek: 10 cm
- máslo: 3 KL
- olej: 2 KL
- zeleninový vývar: 350 ml
- suché bílé víno: 50 ml
- parmezán
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zeleninové rizoto - recept
Rýži důkladně několikrát propláchneme, až z ní poteče čirá voda. Na oleji necháme rozpustit asi 1 lžičku másla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a mícháme tak dlouho, až budou všechna zrníčka obalená rozpuštěným máslem. Rýži zalijeme bílým vínem a necháme vypařit alkohol. Přilijeme naběračku horkého vývaru a necháme tekutinu vsáknout do rýže. Takto postupujeme po jedné naběračce až do chvíle, kdy je rýže měkká.
Mezitím na pánvi opět na troše oleje necháme rozpustit další lžičku másla a orestujeme na něm zeleninu. Tu přidáváme podle toho, jak dlouho potřebuje, než změkne. První tedy půjde na pánev mrkev a pórek, které necháme asi 5 minut restovat, poté přidáme cuketu a na posledních asi 6 minut hrášek. Zeleninu lehce osolíme a opepříme. Se solí opatrně, záleží na tom, jak slaný je vývar.
Zeleninu přimícháme do hotové rýže, zjemníme zbytkem másla a vmícháme také najemno nastrouhaný parmezán.
Zeleninové rizoto můžeme obměňovat dalšími druhy zeleniny. Do rizota se hodí například brokolice, chřest, mladý špenát, paprika nebo lilek
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.