Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma
28. 02. 2019

 Jak vznikly žloutkové věnečky není přesně známo. Není to jediný zákusek, který můžete vytvořit z odpalovaného těsta, ale u nás jsou nejznámější. Hodně lidí se jejich přípravě vyhýbá, protože se obávají náročné přípravy. Když ale zapojíte několik tipů, je příprava hned snazší. V receptu se také dozvíte, proč se těstu na věnečky říká odpalované.  

Žloutkové věnečky s pár triky hravě zvládnete 

Nejpravděpodobněji mají věnečky vzdálený původ ve Francii. Možná už jste se setkali s profiterolkami, malými kuličkami z odpalovaného těsta plněnými krémem, šlehačkou nebo zmrzlinou. Vypadají jako zmenšené větrníky. Na tradiční francouzské svatbě se podávají vyskládané do velké pyramidy, slepené a polité karamelem, pod názvem croquembouche.

Čtěte také:

Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

Z odpalovaného těsta jsou také rovné „banánky“ éclair a odtud je to již kousek k našim kulatým větrníkům a věnečkům. Na éclair si pochutnávali na francouzském královském dvoře již na přelomu 18. a 19. století.

Jak na odpalované těsto, aby se povedlo?

Základem korpusu na žloutkové věnečky je odpalované těsto. Máme pro vás několik tipů, aby se vždy povedlo.

  1. Použijte na věnečky i krém skutečné máslo, nepoužívejte náhražky. Investice se vám vrátí v chuti věnečků.
  2. Mouku na věnečky prosejte, budou nadýchanější.
  3. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si vejce vyndejte půl hodiny předem z lednice. Jinak hrozí, že se vám těsto srazí.
  4. Při tvoření věnečků si do cukrářského sáčku dejte jen část těsta, aby se vám s ním lépe pracovalo. Na plechu mezi věnečky vždy nechte místo, aby se vám nespojily, až se při pečení rozjedou.
  5. Pokud začínáte a chcete mít věnečky stejně velké a kulaté, najděte si vykrajovátko nebo sklenici o požadovaném průměru, namočte kulatý okraj do mouky a klepněte s ním na pečící plech – zůstane po něm moučné kolečko, jehož tvar můžete při tvoření kopírovat.

Žloutkové věnečky - recept 

1. Korpus na věnečky

Ingredience

  • 125 g másla
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 125 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli

Postup 

Do hrnce s nepřilnavým povrchem dáme vodu, mléko a máslo a začneme je za stálého míchání ohřívat. Než se směs začne vařit, lehce ji osolíme a přidáme prosátou mouku. Stále intenzivně mícháme – ze začátku se bude těsto lepit, ale asi po dvou minutách se začne „odpalovat“, tj. přestane se lepit v hrnci – v tom okamžiku ho sundáme ze sporáku.

Směs přelijeme do misky a za občasného míchání ji necháme vychladnout. Do vychladlé směsi postupně po jednom zašleháme vejce. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku a vytvoříme s ním na pečícím plechu věnečky. Věnečky dáme péct hned, jak je vytvoříme na plechu, aby se nám moc nerozjely. Další várku věnečků chystáme na plech až těsně před tím, než vytáhneme ty předchozí z trouby.

Věnečky pečeme na 175 stupňů Celsia cca 20 minut dozlatova. Troubu během pečení neotvíráme! Ještě vlažné věnečky rozkrojíme a po vychladnutí plníme krémem a šlehačkou.

věnečky recept2

2. Náplň pro věnečky – krém a šlehačka

Existují různé recepty na krém do věnečků – karamelový, čokoládový, z domácího mascarpone atd. Podívejme se ale, jak se připravuje na věnečky klasický žloutkový krém

Ingredience

  • 125 ml mléka
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g kukuřičného škrobu

Postup 

Do nerezové nebo skleněné mísy nalejeme mléko, rozmícháme v něm vejce, žloutky, vanilkový cukr a škrob. Mísu položíme na hrnec s vodou a na vodní lázni vaříme za stálého míchání až zhoustne. Směs necháme vychladnout, občas ji promícháme. Necháme změknout máslo a vyšleháme ho s cukrem. Do másla přidáme vychladnou směs a vše spolu opět vyšleháme.

Na šlehačku potřebujeme 250 ml smetany ke šlehání a ztužovač šlehačky, které spolu ušleháme dotuha. Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme s ním spodní polovinu věnečku. Na vrstvu krému stejným způsobem nazdobíme šlehačku a vše přiklopíme horní polovinou věnečku. Hotové věnečky uchováváme v lednici. 

3. Poleva na věnečky

Hotové věnečky můžeme nechat bez polevy a třeba je jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Pro lesklý vzhled přijde na věnečky poleva. 

Ingredience

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce horkého mléka

Postup 

Všechny ingredience smícháme a třeme asi 10 minut. Poté polevou polijeme nebo potřeme věnečky.

Tipy na závěr

  • Upečené odpalované těsto dobře snáší pobyt v mrazničce. Pokud věnečků upečete větší množství, můžete si je tedy zamrazit, příště jen připravit na věnečky krém a budete mít rychle hotovo.
  • Věnečky můžete připravit i netradičně – na povrchu je třeba pomažte domácím džemem a až poté pokryjte polevou. 
  • Můžete je také naplnit čerstvým ovocem - například jahodami, banánem nebo malinami. 

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…