Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě
09. 03. 2019
Griliášové trubičky patří mezi pracnější laskominy, jejich přípravu si ale nacvičíte rychle. Griliáš pochází z Francie a jedná se o rozdrcenou směs pražených ořechů a zkaramelizovaného cukru. Griliášové trubičky můžete připravit z griliáše nebo také ze směsi ořechů a cukru. Na tvorbu trubiček budete potřebovat kovové nebo dřevěné trubičky, na které budete těsto balit, aby získalo právě tvar trubiček.
Pečení i nepečené griliášové trubičky patří mezi retro dezerty právě proto, že se v České republice vyrábějí už po dlouhá desetiletí. Mezi retro dezerty patří také žloutkové věnečky, zmrzlina Polárka nebo likérové špičky. Vyzkoušejte si je připravit doma.
Nepečené griliášové trubičky
Ingredience
- 120 g drceného griliáše
- 120 g mletých piškotů
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 2 bílky
- čokoládovou polevu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- cukr podle chuti
Nepečené griliášové trubičky – postup
Na vále smícháme všechny ingredience a vytvoříme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu tak, aby mělo bylo asi 3 mm tenké. Rozválené těsto nakrájíme na čtverce podle velikosti kovových trubiček, na které budeme těsto motat – konce těsta se musí po zamotání kousek překrývat. Kovové trubičky pomažeme tukem a namotáváme na ně těsto. Konce těsta po namotání lehce přimáčkneme. Namotané griliášové trubičky položíme na plech a necháme schnout při pokojové teplotě 2-3 dny.
V den podávání rozpustíme oblíbenou čokoládovou polevu. Griliášové trubičky sundáme z kovových trubiček a namočíme celé trubičky nebo jen jejich konce do polevy. Trubičky s polevou necháme zaschnout na plechu s pečícím papírem. Mezitím si vyšleháme šlehačku se ztužovačem a cukrem. Hotové trubičky plníme připravenou šlehačkou, necháme je několik hodin uležet a ještě ten den spotřebujeme.
Pečené griliášové trubičky
Ingredience
- 180 g strouhaných vlašských ořechů
- 160 g moučkového cukru
- 4 bílky
- 6 lžic vlažné vody
- 1 lžíci hladké mouky
- máslo
- hrubou mouku
- čokoládovou polevu
Pečené griliášové trubičky – postup
Ořechy, bílky a cukr důkladně vyšleháme dohladka. Poté přidáme do směsi vodu a mouku a znovu vše dohromady vyšleháme. Troubu předehřejme na 180 stupňů Celsia. Pečící plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta vytvoříme na plechu tenká kolečka o průměru asi 7 cm a výšce cca 1,5 mm. Kolečka pečeme v troubě cca 7 minut. Poté otevřeme troubu a po jednom kolečka vytahujeme z trouby, ihned je natáčíme na kovovou/dřevěnou trubičku a spoj opatrně stiskneme. Pracujeme rychle ale opatrně, těsto je horké. Vychladnuté těsto by nám však nešlo natočit.
Vychladnuté griliášové trubičky potřeme zcela nebo částečně čokoládovou polevou, aby se nám nerozvinuly a po zaschnutí polevy je naplníme krémem. Naplněné trubičky necháme 2-3 hodiny uležet.
Krém do griliášových trubiček
- 160 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čokoláda na vaření
V míse vyšleháme máslo s cukrem. Podle chuti přidáme do krému buď vanilkový cukr nebo rozpuštěnou čokoládu. Krém do griliášových trubiček plníme několik hodin předem, aby trubičky natáhly vlhkost a chutě se mohly uležet.
Domácí griliáš nejen na griliášové trubičky
Na griliášové trubičky bude stačit menší množství, ale pokud si griliáše připravíme víc, můžeme ho použít na zdobení zmrzlinových pohárů a dezertů. Na přípravu domácího griliáše budeme potřebovat:
- 300 g cukru, ideální je třtinový
- 150 g ořechů
Na pečící plech položíme pečící papír nebo silikonovou podložku. Plech podložíme mřížkou nebo jinak, aby horký nezničil pracovní desku. Ořechy zvlášť na pánvi lehce opražíme. Cukr v hrnci za stálého míchání rozpustíme a poté přisypeme ořechy. Směs ještě 2 minuty mícháme, nesmí se nám připálit. Poté směs opatrně vylijeme na plech a počkáme, až vychladne. Vychladlou hmotu rozlámeme, rozdrtíme v hmoždíři a uchováváme v uzavřené nádobě.
Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…
Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…
O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…
Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…
Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…
Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…
První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…
Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…
Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...
Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…
Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…
Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…
Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě