Upečte si voňavé loupáky, jaké znáte z dětství! K snídani i ke svačině
19. 07. 2018
Loupáky jsou česká klasika. Srdcovka, kterou v dětství snídával alespoň občas každý z nás. Horká káva, čerstvé křupavé loupáčky s mákem a domácí marmeláda. To je trojkombinace, která vás ráno vynese do nebes. My vás dnes naučíme, jak si tuhle kynutou pochoutku připravit sami doma.
Loupáky jako ryze česká záležitost
Loupáčky jsou ryze česká záležitost, a proto pro ně neexistuje jednotný anglický překlad. Někdy se chybně zaměňují za croissanty, případně se jim přezdívá sweet rolls, tedy sladké rohlíčky. Druhé označení už je loupáčkům blíž, neboť jak klasické české rohlíky, tak loupáky, se vyrábějí z kynutého těsta. Do každého ale patří jiné ingredience.
Jak vyzrát na kynuté těsto?
Zatímco pro jednu hospodyňku je kynuté těsto nevyzpytatelným strašákem, který vždy zradí v tu nejhorší možnou chvíli, pro jinou kuchařku je kynuté těsto srdeční a jednoduchou záležitostí.
Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo!
Pravdou ale je, že aby se kynuté těsto povedlo, je třeba dodržet několik zásad ohledně ingrediencí, teploty, doby kynutí a podobně. Proto jsme pro vás před časem vytvořili článek, ve kterém podrobně radíme, jak na kynuté těsto. Přečtěte si ho v odkazu výže.
Domácí loupáky (recept na 6 kousků)
Tradiční poctivé loupáky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Toho docílíte správným zapracováním tuku do těsta, správným kynutím a zhruba 20 minutovým pečením.
Loupáky jsou nejlepší s máslem a domácí marmeládou, například jahodovou marmeládu nebo meruňkovou marmeládu. Stejně tak je můžete konzumovat "suché" nebo potřít lískooříškovou pomazánkou. Loupáčky doporučujeme konzumovat hned v den upečení, ale měkké vydrží i do druhého dne.
Ingredience
- 250 g hladké mouky (00)
- 50 g cukru krystal
- 15 g droždí
- 80 g másla
- 1 menší vejce
- 100 ml šlehačky
- špetka soli
- mák na posypání
Postup
- Smetanu ohřejte na teplotu těla, rozdrobte do ní droždí a rozmíchejte.
- V robotu nebo ručně začněte míchat prosátou hladkou mouku, cukr, máslo, žlotek a sůl. Mělo by vám vzniknout těsto podobné klasické drobence na koláč.
- Do drobenky přilijte smetanu rozmíchanou s droždím a vymíchejte vláčné a tvárné těsto. Nemělo by být ani příliš lepivé, ani příliš drobivé. Zkrátka tak akorát!
- Těsto hněťte ručně nebo robotem zhruba 10 minut, poté ho dejte do mísy, tu zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto v klidu a teple kynout 50 - 60 minut (podle teploty v místnosti).
- Po hodině kynutí si těsto na loupáky rozválejte do kulatého tvaru, který bude připomínat pizzu. Těsto by mělo mít výšku zhruba 0,5 cm. Vzniklý kruh rozděllte na 6 částí - opět podobně jako když krájíte koláč nebo pizzu.
- Každou z 6 částí nyní namotejte do tvaru rohlíku a loupáčky si položte na plech s pečicím papírem.
- Potřete vyšlehaným bílkem a posypejte mákem.
- Loupáky nechte na plechu znovu kynout, opět 50 - 60 minut.
- Troubu si předehřejte na 220 stupňů, poté stáhněte na 180 stupňů. Teď je ta chvíle, kdy vkládejte loupáky do trouby. Pečte 20 minut do zlatavé barvy.
- Horké loupáky nechte vychladnout, poté teprve podávejte.
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…
Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…
O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…
Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…
Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…
Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…
První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…
Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…
Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...
Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…
Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…
Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…
Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Upečte si voňavé loupáky, jaké znáte z dětství! K snídani i ke svačině