Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Párky v listovém těstě - hadi Předkrmy a chuťovky

Párky v listovém těstě - hadi

Listové těsto nakrájíme na proužky, kterými omotáme párečky. Jeden konec proužku těsta přehneme (asi 2 cm) a přimáčkneme k těstu, aby nám později vznikla hlava hada. Tento konec ještě nařízneme, aby vznikla otevřená "pusa". Místo očí můžeme použít celý pepř nebo kmín. Proužky listového těsta…

Batátoví smajlíci Přílohy

Batátoví smajlíci

Batáty důkladně omyjeme, nejlépe i kartáčkem očistíme. Nakrájíme je na plátky tloušťky asi 3 mm a pomocí vykrajovátek na cukroví vykrájíme očička, nos a pusu. Plátky rozmístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a to samé uděláme z druhé strany. Přidáme…

Jablkové růžičky Dezerty

Jablkové růžičky

Jablka podélně rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky ihned ponoříme do vody s citrónovou šťávou, přivedeme k varu a povaříme 1 minutu. Scedíme a necháme okapat a vychladnout.    Listové těsto nakrájíme na proužky asi 5 x 20 cm a potřeme tenkou vrstvou meruňkového…

Paštika z husích jater Předkrmy a chuťovky

Paštika z husích jater

Husí játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme trochu máslo, na které osmažíme nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Přidáme nakrájená husí játra a nasekaný česnek. Zasypeme lístky tymiánu, osolíme, opepříme a asi 2 minuty restujeme. Podlejeme portským vínem a necháme odpařit…

Dršťková polévka Polévky

Dršťková polévka

Dršťky důkladně propereme vodou, nakrájíme a dáme do vody, kterou přivedeme k varu. Povaříme asi 15 minut a vyměníme vodu. Toto opakujeme 3 x. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme, scedíme a necháme vychladnout.  Na rozehřátém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a…

Morkové knedlíčky do polévky Ostatní

Morkové knedlíčky do polévky

Společně s ostatními ingrediencemi do vývaru přidáme i morkové kosti. Ještě teplý morek vydlabeme a smícháme s moukou, strouhankou, žloutkem, nadrobno nasekanou petrželkou, trochou soli a pepře. Podle potřeby přidáme ještě trochu strouhanky. Těsto by mělo být tužší. Bílek vyšleháme se špetkou soli…

Játrové knedlíčky z kuřecích jater Ostatní

Játrové knedlíčky z kuřecích jater

Kuřecí játra omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme, naškrábeme nožem nebo rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř a majoránku dle chuti. Strouhanku přidáváme po troškách podle potřeby, kdyby byla směs příliš mazlavá. Máslo přidáváme jen pokud děláme větší…

Husí kaldoun Polévky

Husí kaldoun

Do velkého hrnce dáme husí skelet nebo odřezky, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme silný husí vývar. Husí droby povaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Uvařené droby opláchneme studenou vodou a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme…

Kachní kaldoun Polévky

Kachní kaldoun

Do velkého hrnce dáme kachní stehno, kosti a droby, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme 1 - 1,5 hodiny silný kachní vývar. Vývar scedíme, zeleninu a kosti vyhodíme, droby nakrájíme na menší kousky. Maso ze stehna obereme a také nakrájíme. …

Ovarová polévka Polévky

Ovarová polévka

Vepřovovou hlavu a vnitřnosti důkladně vyčistíme a propereme ve vodě. Poté ji vložíme do vroucí vody. Přidáme očištěnou cibuli, mrkev, petržel, celer a koření (bobkový list, kuličky pepře, sůl). Pozvolna vaříme asi 2 hodiny. Odebereme maso, koření, zeleninu a polévku necháme vychladnout.  Z…

Doporučené recepty

Tyčinky z listového těsta

Předkrmy a chuťovky: Tyčinky z listového těsta

Těsto rozválíme na tenký plát (asi 3 mm) a nakrájíme na proužky, které potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poklademe na…

Játrové knedlíčky z kuřecích jater

Ostatní: Játrové knedlíčky z kuřecích jater

Kuřecí játra omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme, naškrábeme nožem nebo rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný česnek,…

Česneková omáčka

Přílohy: Česneková omáčka

V hlubší pánvi necháme rozpustit máslo, zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme mlékem smíchaným se…

Chorvatské fritule

Dezerty: Chorvatské fritule

Jablko a bramboru uvaříme v troše vody do měkka a rozmačkáme je na těsto. Přidáme vajíčko, mouku, cukr, skořici,…