Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou
Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou
08. 11. 2018
Mnoho lidí má z přípravy a pečení husy či kachny strach. Že maso nezvládnou naporcovat, připravit nebo neuhlídají pečení. Pečení svatomartinské husy je ale až směšně jednoduché, takže recept zvládne opravdu každý. Pojďte se o tom přesvědčit.
Svatomartinská husa má v české kuchyni poměrně bohatou tradici. Církevní svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu, kdy se traduje, že Martin přijíždí na bílém koni.
V minulosti se na Martina uzavíralo roční hospodářství, sedláci dostávali své výplaty a hospodáři s nimi uzavírali smlouvy na další roky. Svátek svatého Martina byl také poslední možností, kdy se lidé mohli před Vánocemi naposledy nadlábnout, neboť po sv. Martinovi nastával 40 denní půst, který trval právě až do Vánoc.
A právě svatomartinská husa bývala symbolem svatého Martina a nadcházející zimy, kterou si mohli lidé ve městech i na venkově dopřát. Svatomartinská husa, případně kachna se pekla přes noc a podávala s kysaným zelím, které je bohaté na vitamin C a přílohou.
Nejjednodušší recept na husu - pečenou přes noc 12 hodin
Když se začtete do kuchařky od jedné z našich nejznámějších kuchařek - Magdaleny Dobromily Rettigové - o huse se vám dostane jen stručného povídání. Rettigová v kuchařce doslova radí: "husu jen očistěte, osolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Pak pečte."
Návod je to tedy stručný a jednoduchý. A jak známo, v jednoduchosti je krása. Proto jsme se rozhodli tento recept dodržet a husu skutečně jen osolit a nakmínovat.
Ohledně dalšího postupu jsme se rozhodli držet zaručeného postupu pečení přes noc. Díky pečení přes noc vám svatomartinská husa nedá téměř žádnou práci. Večer ji jen připravíte, naložíte do pekáče a necháte přes noc péct.
Když se ráno vzbudíte, domovem se už bude linout vůně pečeného masa. Svatomartinská husa v tu chvíli už bude jen potřebovat dokončit a vy budete muset připravit přílohu a zelí. A je hotovo!
Jak na dokonalý chuťový koncert?
Výběr masa
Vše začíná u výběru masa. Pokud chcete, aby byla svatomartinská husa opravdu dokonalá, nestačí zajít do oblíbeného supermarketu. Budete muset oslovit okolní farmáře a zjistit si, kde chovají husičky nebo kachny. Jen tak bude maso opravdu dokonalé.
Příloha - lokše nebo knedlíky?
Možností, co připravit k huse, je opravdu nespočet. Husu můžete podávat s noky, staročeskými lokšemi, karlovarským knedlíkem nebo tradičním bramborovým knedlíkem.
Zelí - červené či bílé?
Aby byl chuťový zážitek úplný, chybí vám k huse ještě něco - zelí! Variant je opět nespočet. Připravit si můžete tradiční zadělávané bílé nebo červené dušené zelí, ale také zelí kedlubnové nebo netradiční dýňové zelí.
svatomartinská husa (1)
Svatomartinská husa - recept
Ingredience
- farmářská husa (o váze cca 2 kg)
- 5 lžiček soli
- 4 lžičky celého kmínu
- 100 ml medu
- voda
Postup
- V předvečer hostiny husu omyjte pod tekoucí vodou a osušte utěrkou.
- Poté z husy odstraňte větší tukové laloky, například u biskupa a u krku. Husa by byla příliš mastná.
- Do husy nyní vmasírujte veškerou sůl. Poté ji okmínujte - zvenku i zevnitř.
- Husu vložte do pekáče. Podlijte troškou studené vody a pečte 6 hodin na 90 stupňů.
- Husa bude mít světle žlutou barvu a maso ještě nebude hotové.
- Zvyšte teplotu na 130 stupňů.
- Pečte husu dalších 5 hodin.
- Poté husu pomažte medem, díky tomu se vytvoří křupavá kůrka.
- Pečte poslední 1 hodinu opět na 130 stupňů.
- Kachnu naporcujte.
- Výpek podávejte zvlášt v omáčníku.
- Svatomartinská husa se podává s knedlíky a zelím.
A co vy a svatomartinská husa - budete ji doma připravovat? Napište nám do komentáře.
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…
Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…
O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…
Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…
Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…
Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…
První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…
Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…
Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...
Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…
Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…
Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…
Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou