Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou
08. 11. 2018

Mnoho lidí má z přípravy a pečení husy či kachny strach. Že maso nezvládnou naporcovat, připravit nebo neuhlídají pečení. Pečení svatomartinské husy je ale až směšně jednoduché, takže recept zvládne opravdu každý. Pojďte se o tom přesvědčit. 

Svatomartinská husa má v české kuchyni poměrně bohatou tradici. Církevní svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu, kdy se traduje, že Martin přijíždí na bílém koni. 

Čtěte také:

Svatý Martin má svátek 11. 11. Znáte svatomartinské tradice? Svatomartinská husa a víno nesmí chybět

V minulosti se na Martina uzavíralo roční hospodářství, sedláci dostávali své výplaty a hospodáři s nimi uzavírali smlouvy na další roky. Svátek svatého Martina byl také poslední možností, kdy se lidé mohli před Vánocemi naposledy nadlábnout, neboť po sv. Martinovi nastával 40 denní půst, který trval právě až do Vánoc.

A právě svatomartinská husa bývala symbolem svatého Martina a nadcházející zimy, kterou si mohli lidé ve městech i na venkově dopřát. Svatomartinská husa, případně kachna se pekla přes noc a podávala s kysaným zelím, které je bohaté na vitamin C a přílohou. 

Nejjednodušší recept na husu - pečenou přes noc 12 hodin

Když se začtete do kuchařky od jedné z našich nejznámějších kuchařek - Magdaleny Dobromily Rettigové - o huse se vám dostane jen stručného povídání. Rettigová v kuchařce doslova radí: "husu jen očistěte, osolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Pak pečte."

Návod je to tedy stručný a jednoduchý. A jak známo, v jednoduchosti je krása. Proto jsme se rozhodli tento recept dodržet a husu skutečně jen osolit a nakmínovat.

Ohledně dalšího postupu jsme se rozhodli držet zaručeného postupu pečení přes noc. Díky pečení přes noc vám svatomartinská husa nedá téměř žádnou práci. Večer ji jen připravíte, naložíte do pekáče a necháte přes noc péct.

Když se ráno vzbudíte, domovem se už bude linout vůně pečeného masa. Svatomartinská husa v tu chvíli už bude jen potřebovat dokončit a vy budete muset připravit přílohu a zelí. A je hotovo! 

Jak na dokonalý chuťový koncert?

Výběr masa

Vše začíná u výběru masa. Pokud chcete, aby byla svatomartinská husa opravdu dokonalá, nestačí zajít do oblíbeného supermarketu. Budete muset oslovit okolní farmáře a zjistit si, kde chovají husičky nebo kachny. Jen tak bude maso opravdu dokonalé. 

Příloha - lokše nebo knedlíky?

Možností, co připravit k huse, je opravdu nespočet. Husu můžete podávat s noky, staročeskými lokšemi, karlovarským knedlíkem nebo tradičním bramborovým knedlíkem

Zelí - červené či bílé?

Aby byl chuťový zážitek úplný, chybí vám k huse ještě něco - zelí! Variant je opět nespočet. Připravit si můžete tradiční zadělávané bílé nebo červené dušené zelí, ale také zelí kedlubnové nebo netradiční dýňové zelí

svatomartinská husa (1)

Svatomartinská husa - recept

Ingredience 

  • farmářská husa (o váze cca 2 kg)
  • 5 lžiček soli
  • 4 lžičky celého kmínu
  • 100 ml medu
  • voda

Postup

  1. V předvečer hostiny husu omyjte pod tekoucí vodou a osušte utěrkou.
  2. Poté z husy odstraňte větší tukové laloky, například u biskupa a u krku. Husa by byla příliš mastná.
  3. Do husy nyní vmasírujte veškerou sůl. Poté ji okmínujte - zvenku i zevnitř. 
  4. Husu vložte do pekáče. Podlijte troškou studené vody a pečte 6 hodin na 90 stupňů.
  5. Husa bude mít světle žlutou barvu a maso ještě nebude hotové.
  6. Zvyšte teplotu na 130 stupňů.
  7. Pečte husu dalších 5 hodin.
  8. Poté husu pomažte medem, díky tomu se vytvoří křupavá kůrka.
  9. Pečte poslední 1 hodinu opět na 130 stupňů
  10. Kachnu naporcujte. 
  11. Výpek podávejte zvlášt v omáčníku. 
  12. Svatomartinská husa se podává s knedlíky a zelím.

A co vy a svatomartinská husa - budete ji doma připravovat? Napište nám do komentáře.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…