Vepřová pečeně
Ingredience
- vepřová krkovice nebo plecko: 400 g
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužky: 1
- kmín
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a přisypeme do pekáče k masu. Přidáme také česnek utřený se solí. Podlijeme vodou a pečeme asi 90 minut na 180 °C, dokud vepřová pečeně nezměkne. Nejdříve pečeme zakrytou, poté odkryjeme a necháme maso zrůžovět. V průběhu pečení maso obracíme nebo přeléváme vypečenou šťávou. Podle potřeby také podléváme vlažnou vodou.
Jakmile je maso upečené, vyjmeme ho z pekáče a šťávu zredukujeme. Vepřová pečeně se podává nakrájená na plátky, přelitá výpekem. Jako příloha se hodí houskový nebo bramborový knedlík, přidat můžeme také špenát nebo dušené zelí.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.