Filety nakrájené na proužky dobře prosolíme a naskládáme do sklenic. Uzavřeme víčkem a dáme do lednice na 7 - 10 dní uležet. Denně ze sklenic vyléváme vodu. Po uležení ryby vytáhneme ze sklenic a pod tekoucí vodou je pořádně umyjeme a vysušíme. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém necháme zavonět…
Sýr Feta nakrájíme na větší kostičky. Bylinky omyjeme a nasekáme na malé kousky. Citron omyjeme a nakrájíme na plátky. Potřebujeme důkladně vyčištěné uzavíratelné sklenice. Do každé vrstvíme sýr, česnek, chilli papričky, kuličky pepře, plátky citronu a bylinky. Zalijeme olejem tak, aby byl sýr…
Tvarůžky nakrájíme na malé kostičky, cibuli nasekáme nadrobno. Obojí smícháme s hořčicí a olejem, přidáme nakrájenou pažitku a umícháme tvarůžkový tatarák. Dochutíme solí a pepřem.
Tvarůžkový tatarák podáváme s pečivem, které můžeme předtím opéct a potřít česnekem.
Smetanu ušleháme dotuha společně se ztužovačem, nastrouhaný křen pokapeme citrónovou šťávou a opatrně přimícháme společně s koprem k ušlehané smetaně. Jemně osolíme a opepříme. Plátky šunky rozprostřeme na každý dáme 2 centimetry od kraje lžíci šlehačky s křenem. Opatrně zavineme, aby se šunková…
Lososa důkladně očistíme a maso nakrájíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nakrájený kopr, šalotku a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Posolíme, přidáme malou lžičku dijonské hořčice a promícháme. Necháme vychladit v ledničce.
Tatarák z lososa servírujeme na pečivu nebo krekru.…
Na tatarský biftek budeme potřebovat opravdu velmi kvalitní a čerstvé hovězí maso ze spolehlivého zdroje. Vzhledem k tomu, že tatarský biftek neprochází tepelnou úpravou, je opravdu třeba nepodcenit použitý kus masa ani použitá vejce.
Hovězí maso naškrábeme najemno velmi ostrým nožem. Množství…
Čerstvého lososa bez kůže omyjeme, důkladně osušíme a podélně rozpůlíme. Na pracovní desku rozprostřeme větší kus potravinové folie (aby šel celý gravlax zabalit), smícháme sůl s cukrem a pepřem a třetinou této směsi posypeme prostředek folie. Na směs položíme polovinu lososa, kterou posypeme…
Sádlo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2x2 cm, bůček a krkovici na kostičky asi 3x3 cm. Ve velkém hrnci se silnějším dnem necháme pozvolna škvařit sádlo při nízké teplotě. Občas promícháme. Jakmile sádlo zezlátne, přidáme bůček a krkovici, zalijeme vínem a vodou, osolíme, opepříme a při velmi…
V hrnci smícháme mléko s kyselinou citronovou a necháme rozpustit. Pozvolna zahřejeme mléko na 38 °C (použijeme kuchyňský teploměr). Odstavíme, přidáme syřidlo a mícháme tak dlouho, až se začne mléko srážet a bude se oddělovat syrovátka. Zakryjeme pokličkou a necháme několik minut stát. Doba, kdy…
Do hrnce s vroucí osolenou vodou dáme kroupy s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření a vaříme doměkka cca 20 - 30 minut. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud místo vody použijeme zeleninový vývar.
…