Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání

Světová kuchyně

Polská Polská kuchyně

Všechny recepty

Polská polévka žurek Polévky

Polská polévka žurek

Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě.  Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše…

Těstoviny se zelím a houbami Hlavní jídla

Těstoviny se zelím a houbami

V hlubší pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm rozpustit kousek másla a na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a na menší kousky nakrájené houby a necháme, až pustí vodu. Přisypeme všechno koření a také osolíme a opepříme. K houbám zamícháme propláchnuté a okapané zelí a…

Pirohy se zelím a houbami Hlavní jídla

Pirohy se zelím a houbami

Houby namočíme min. na 1 hodinu do studené vody a propláchneme. Houby uvaříme v osolené vodě 15 minut, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno. Na troše oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené zelí, bobkový list a nové koření, povaříme doměkkaa…

Žurek Polévky

Žurek

Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny.  Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve…

Bigoš Hlavní jídla

Bigoš

Houby necháme namočit 1 hodinu předem. Maso, slaninu, cibuli a klobásku nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo, necháme vyškvařit slaninu, zprudka na ní orestujeme maso, přidáme klobásku a cibuli a společně ještě chvíli orestujeme. Dále přidáme všechno koření, promícháme, přimícháme…

Doporučené recepty

Domácí hovězí hamburger

Hlavní jídla: Domácí hovězí hamburger

Droždí rozmícháme v teplé vodě, dokud se nerozpustí. Smícháme mléko, vejce (vejce nejdříve rozšleháme a necelou…

Domácí vlašský salát

Saláty: Domácí vlašský salát

Domácí vlašský salát je velmi snadný na přípravu. Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na velmi malé…

Karamelizovaná mrkev

Přílohy: Karamelizovaná mrkev

Mrkve nakrájíme na silnější kolečka, petrželku nadrobno, vymačkáme šťávu z limetky. V pánvi rozehřejeme olej, ve…

Tomatová polévka s bazalkou

Polévky: Tomatová polévka s bazalkou

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očistíme a nakrájíme také česnek. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli…