Avokádová, mrkvová nebo vajíčková. Pomazánka na jednohubky rychle a zdravě
Pomazánka na jednohubky jde udělat zdravě a k tomu chutně. Kromě všem známé česnekové pomazánky si můžeme připravit i méně tradiční, jako je avokádová pomazánka anebo mrkvová pomazánka. Poradíme hned osm výborných receptů, které potěší vás i každého hosta. Připravíte je raz dva ze surovin, které jsou běžné dostupné. Vlastnoručně vyrobená pomazánka na jednohubky z našich receptů prospěje nejen vašim chuťovým buňkám, ale i zdraví.
Pomazánka na jednohubky - jak z nezdravého jídla udělat zdravé
Pomazánka na jednohubky nebo chlebíčky je oblíbeným občerstvením, kterým vítáme nejednoho hosta. Zvlášť s blížícími se Velikonocemi začínáme vybírat nejlepší recepty. Jak na to?
- Aby byla pomazánka na jednohubky opravdu zdravá, vyhněme se přísadám jako majonéza nebo velké množství másla. Majonézu můžeme nahradit bílým jogurtem a dochutit. Místo receptů s máslem můžeme vybrat jiné.
- Dejme si záležet na ingrediencích. Zatímco z některých naše tělo příliš živin nezíská, jiné jsou doslova vitamínovou bombou. Avokádo, mrkev nebo luštěniny jsou jedny z mála, za které nám naše tělo poděkuje. I pochutiny totiž můžou být zdravé.
- Nepodceňujme výběr pečiva. Nejlepší je celozrnné nebo tmavé. Bílému se naopak raději vyhněme.
- Pomazánky na jednohubky nebo chlebíčky můžeme podávat s čerstvou zeleninou.
Vajíčková pomazánka
Tradiční vajíčkovou pomazánku známe všichni. Co ale tento osvědčený recept zkusit jinak a zdravěji? Tato pomazánka na jednohubky nebo chlebíčky se nám bude hodit zvláště po Velikonocích, kdy se nám doma nastřádá velká zásoba vajec. Inspirujte se vajíčkovou pomazánkou 10x jinak.
Co budeme potřebovat?
- 250 g tvarohu
- Bílý jogurt
- 5 vajec
- Pažitku
- Stroužek česneku
- Sůl
- Mletý pepř
Jak ji připravíme?
Vajíčka si uvaříme, necháme je vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na drobné kousky. V misce rozmícháme tvaroh s pár lžícemi bílého jogurtu. Jogurt chuť tvarohu zjemní a vajíčková pomazánka bude díky němu vláčnější. Pažitku nakrájíme nadrobno a přidáme ji do směsi jogurtu s tvarohem. Přidáme nakrájená vajíčka a nakonec dochutíme propasírovaným stroužkem česneku, solí a pepřem. Chutná a zdravá vajíčková pomazánka je na světě a můžeme ji rovnou servírovat.
Avokádová pomazánka
Moderní a stále populárnější avokádová pomazánka je nejen výborná, ale i prospěšná. Avokádo má tolik vitamínů a minerálů, že se zařadilo na seznam tzv. superpotravin. Takové potraviny jsou tím nejlepším, co nám příroda může nabídnout.
Co budeme potřebovat?
- 1 avokádo
- 1 malou cibuli
- 1 citron
- Balíček lučiny
- Stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
Jak ji připravíme?
Zralé avokádo přepůlíme a vyndáme pecku. To můžeme udělat tak, že do ní zabodneme špičku nože a nůž i s peckou vytáhneme. Půlky avokáda vydlabeme a společně se šťávou z citronu dáme do misky. Cibulku nakrájíme na jemné kousky a také přidáme do misky. Přidáme i propasírovaný česnek a celé balení lučiny. Obsah misky vidličkou pečlivě rozmělníme do jednolité hmoty. Avokádová pomazánka na jednohubky je hotová.
Mrkvová pomazánka
Tuto levnou a běžně dostupnou zeleninu přeměníme ve výbornou, lehkou a zdravou pomazánku. Kromě řady vitamínů a skvělé chutě nám mrkvová pomazánka na jednohubky anebo chlebíčky dodá tu správnou jarní atmosféru.
Co budeme potřebovat?
- 2 velké mrkve
- 1 vejce
- Lžička hořčice
- 3 lžíce bílého jogurtu
- Sýr eidam nebo goudu
- Stroužek česneku
Jak ji připravíme?
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Uvaříme vajíčko a nakrájíme na drobné kousky. Mrkev s vejcem dáme do misky. Sýr si nastrouháme a přidáme ke směsi. Zvlášť si rozmícháme jogurt s hořčicí a také je přidáme do misky. Na závěr dochutíme propasírovaným česnekem, podle chuti můžeme přidat i koření. Mrkvová pomazánka je hotová a připravená k servírování.
Nivová pomazánka
Nivová pomazánka je velmi jednoduchá a rychlá. Niva má sama o sobě silnou chuť a aroma, tato pomazánka na jednohubky a chlebíčky tak bude potřebovat jen pár dalších ingrediencí. Připravte si také nivovou pomazánku s ořechy.
Co budeme potřebovat?
- 200 g nivy
- 1 malou cibuli
- 1 lučinu anebo pomazánkové máslo
Jak ji připravíme?
Nivu nahrubo nastrouháme. Přidáme k ní najemno nasekanou cibuli a celé balení pomazánkového másla anebo lučiny. Vše pečlivě promícháme a podle chuti můžeme dokořenit. Hotová nivová pomazánka je výborná s vlašskými ořechy, které podáváme přepůlené na namazaném pečivu.
Tvarohová pomazánka s uzeným lososem
Tvarohová pomazánka má jednu velkou výhodu: hodí se téměř ke každé ingredienci. Můžeme k ní přidat křen, sýr, česnek, nejrůznější zeleninu anebo dokonce sardinky či lososa. Tvarohová pomazánka na jednohubky a chlebíčky je výborná na řadu způsobů. My vám poradíme, jak na vynikající tvarohovou pomazánku s lososem.
Co budeme potřebovat?
- 250 g tvarohu
- 125 g uzeného lososa
- 1 jarní cibulku
- 1 svazek kopru
- ½ limetky
- Pepř
- Sůl
Jak ji připravíme?
Tvaroh smícháme společně s nakrájenými kousky uzeného lososa. Kopr nadrobno nasekáme a přidáme ke směsi. Z půlky limetky vymačkáme šťávu a směs jí zakápneme. Jarní cibulku nasekáme na drobné kousky a přidáme k pomazánce. Vše dobře zamícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Tvarohová pomazánka na jednohubky a chlebíčky nám nezabere více jak deset minut.
Zdravá česneková pomazánka
Každému je známá česneková pomazánka na jednohubky s majonézou a máslem. Jde ale udělat i zdravým způsobem.
Co budeme potřebovat?
- 150 g sýra eidam nebo gouda
- 1 pomazánkové máslo
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého jogurtu
- Sůl
Jak ji připravíme?
Tvrdý sýr nastrouháme a smícháme společně s pomazánkovým máslem. Ke směsi přidáme bílý jogurt a propasírovaný česnek. Dochutíme solí. Tato pomazánka na jednohubky anebo chlebíčky je výborná s čerstvými rajčaty.
Pomazánka z červené čočky
Červená čočka se v poslední době stává stále oblíbenější surovinou. Je chutná, rychle se vaří a hodí se k řadě pokrmů. Využít ji můžeme také do pomazánky. Do půl hodinky je pomazánka na jednohubky hotová.
Co budeme potřebovat?
- 200 g červené čočky
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 15 cherry rajčat
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- ½ litru vroucí vody
- Citronovou kůru
- Čerstvou bazalku
- Sůl
Jak ji připravíme?
Nejdříve nastrouháme nahrubo mrkev a propláchneme červenou čočku. Nastrouháme si i citrónovou kůru. Připravíme si půl litru vroucí vody. Na pánvi orestujeme cibuli společně s propasírovaným česnekem. Poté na pánev přidáme mrkev a citronovou kůru. Vše restujeme a občas promícháme. Na pánev přidáme červenou čočku. Takto restujeme zhruba 5 minut. Poté vše zalijeme vroucí vodou, přiklopíme pokličkou a s občasným mícháním mírně vaříme patnáct až dvacet minut. Směs by měla mít kašovitou konzistenci. Necháme vychladnout, dochutíme solí a poté přidáme najemno nakrájená cherry rajčátka, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a bazalku. Pomazánka na jednohubky je hotová.
Pomazánka z červené řepy
Červená řepa je zdravá, detoxikuje a chutná skvěle. K tomu navíc i velmi chutná. Řepu buďto koupíme už vařenou anebo si ji uvaříme sami. Nejlepší je řepu vařit v jednom kuse, sice je to dlouhý proces, ale vyplatí se. V řepě se tak zachová nejvíc zdravých látek.
Co budeme potřebovat?
- 250 g vařené řepy
- 3 stroužky česneku
- 50 g bílého jogurtu
- 50 g vlašských ořechů
- Sůl
- Pepř
Jak ji připravíme?
Pokud řepu vaříme, v celku její vaření zabere 1 až 2 hodiny. Vařenou řepu nastrouháme. Přidáme k ní nadrobno nasekané vlašské ořechy a propasírovaný česnek. Zamícháme s bílým jogurtem a dochutíme solí a pepřem. Pomazánka na jednohubky nebo chlebíčky je hotová.
Diskuse k článku