Klíčky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů i enzymů. Klíčení semen můžeme provádět i doma

Klíčky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů i enzymů. Klíčení semen můžeme provádět i doma

Čerstvé klíčky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů, minerálů, enzymů, stopových prvků a rostlinných bílkovin v koncentrované formě. Pouhé dvě hodiny po začátku klíčení se v semínku zvýší obsah vitamínů a dalších prospěšných látek nejméně o 50%, častěji o 100 a více procent. Ukážeme si to na příkladu. Pokud si do pokrmu přidáme lžíci dejme tomu naklíčených ředkviček, museli byste si dát zhruba přes třicet zralých plodů, abyste dosáhli stejného příjmů veškerých hodnotných látek. Klíčky mají mimořádné léčivé účinky a také nastartují regenerační schopnosti organismu. V naklíčených rostlinkách jsou všechny živiny vyváženy v přirozeném poměru, které je prospěšné i lidskému tělu. Například enzymy jsou katalyzátory chemických procesů v živých organismech. Bez nich nám nebude fungovat správně metabolismus, trávení, imunitní systém a také se výrazně zpomalí naše regenerační schopnosti. Bohatým zdrojem živých neboli aktivních enzymů je vedle syrové zeleniny a ovoce také zelenina kvašená a samozřejmě klíčky ze semen a luštěnin. 

Jaké vitamíny klíčky obsahují?

V klíčcích najdeme vitamíny A a E, dále vitamín C, některé vitamíny ze skupiny B. Dokážou kromě jiného posílit naši imunitu. Ve vojtěšce je obsažen i vitamín K, který pomáhá udržovat zdravé kosti a působí kladně na srážlivost krve. V klíčcích najdeme i oba druhy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná napomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zpomaluje vyprazdňování žaludku i vstřebávání glukózy do krve, díky tomu se cítí člověk déle sytý. Klíčky jsou tedy vhodnou potravinou při snižování nadváhy i diabetu. Nerozpustná vláknina je očistou pro střeva a podporuje střevní peristaltiku. Chlorofyl čistí krev, pomáhá při autoimunitních chorobách a je protizánětlivý. 

Jak získat vhodná semínka

Ke klíčkům se můžeme dostat jednoduše. Buď je přímo zakoupíme v obchodech anebo si je můžeme vypěstovat doma. Je dobré vyhnout se nákupu v prodejnách s osivem anebo zahradnictví. Zde je pravděpodobné, že zakoupíte semena určená k setí. Ta bývají obvykle namořená a tím jsou pro konzumaci znehodnocená. Luštěniny je třeba koupit neloupané a nepůlené. Ke klíčení si však nekupujte fazole, obsahují specifické bílkoviny lektiny, které jsou přírodními toxiny. K příznakům otravy patří zánět střeva s poškozením sliznice, hromadění vody v lymfatické tkání a její krvácení. Lektiny se odstraňují nejméně čtvrthodinovým varem anebo blanšírováním. Luštěninové klíčky je proto vhodné upravit druhým způsobem. Blanšírování spočívá v krátkodobém zahřátí a opětovném zchlazení. Provádí se buď v páře anebo ve vroucí vodě. Je nutné ho ale provádět důkladně. Nedokonalé blanšírování má horší důsledky, než žádné. Dochází totiž k narušení tkání rostlin a uvolnění enzymů, které se však nezničí, ale naopak urychlí znehodnocení potraviny. 

„Domácí“ klíčení

Na trhu je možné koupit přístroje určené k nakličování zrn. Existují různé typy, některé jsou na elektřinu, jiné se bez ní obejdou. Obsahují automatická topidla, kropící systém a další vychytávky. Klíčidla skutečně obstarají veškerou práci. Pokud však nechcete investovat peníze do drahých přístrojů, můžete si zakoupit například jen speciální sklenice na klíčení. Není nutné však mít ani je. Postačí i obyčejná PET láhev. 

Klíčení - jak na to?

Luštěninová semena ( zhruba jednu hrst ) propláchneme tekoucí vodou, nasypeme do misky a zalijeme vodou. Necháme takto stát přes noc. Do rána semena nabobtnají a pod slupkou jsou již patrné klíčky. Semena přesypeme do PET láhve, do jejíhož dna jsme udělali několik otvorů. Pokud má láhev širší hrdlo, je to v pořádku. U láhví s úzkým hrdlem musíme odříznout horní část. Semena několikrát propláchneme. Je vhodné je umístit do tmavé místnosti, aby měly křehčí klíčky. Každý den je nutné klíčky aspoň třikrát propláchnout. Můžete také použít místo PET láhve husté síto. Důležitou zásahou je, že i když semena během klíčení potřebují být neustále vlhká, nesmí být ponořená ve vodě. Mohla by začít zahnívat. 

Klíčky fazolí mungo

Jak dlouho trvá klíčení semen?

Nakličování jednotlivých druhů je mírně odlišné. Obvykle se za orientační informace považují tyto:

Čočka

  • Je dobré ji namáčet maximálně 12 hodin a potom 1-2 dny nechat klíčit. 

Cizrna

  • Během zhruba 15 hodinového namáčení třikrát vyměníme vodu a proplachujeme. Klíčení trvá zhruba 3 dny a mělo by proběhnout při teplotách mezi 16 – 18 °C . 

Hrách

  • Namáčíme asi 15 hodin a necháme klíčit maximálně 3 dny. Teplotu je vhodné udržovat okolo 20°C.

Fazole Mungo

  • Používá se pro ně také název zelená sója. Po 10 hodinách namáčení se nechávají 2-3 dny klíčit a proplachují se až 4x denně. Mungo klíčky patří k jedněm z nejchutnějších a nejpoužívanějších.

Pohanka

  • Na naklíčení se tentokrát použije pohanka loupaná. Po půlhodinovém namáčení je ideální použít keramickou misku a ponechat na ní semena do druhého dne. Pokud chcete výhonky, kupte si tmavá neloupaná semena. Po 15 hodinách máčení se nechají 2 – 3 dny klíčit. Velice vhodné je použít jako podklad vlhkou tkaninu. A pak už se obrníme trpělivostí. Potrvá totiž přibližně týden, než výhonky vyrostou na dostatečnou výšku a mohou se sklidit.

Řepa

  • Semínka máčíme 24 hodin a potom je necháme růst na keramické podložce přibližně týden nebo dva. Výhonky mají zajímavou červenou barvu.

Řeřicha

  • Není třeba ji namočit. Stačí ji průběžně rosit na keramické misce při teplotě okolo 20 °C. Sklízet ji můžeme od třetího dne, ale nejlepší je udělat to až po týdnu, kdy výhonky pěkně vyrostou.

Sója

  • Namáčíme 15 hodin a pak necháme proběhnout klíčení ideálně v uzavřené sklenici. Tu pravidelně proplachujeme, doporučuje se zhruba po pěti hodinách. Sklenici dáme na místo do 21 °C . Za čtyři dny by mělo být klíčení ukončeno.

Slunečnice

  • Vyloupaná semena bez poškození namáčíme 5 hodin, pak je necháme klíčit při teplotě asi 20¨°C a důkladně proplachujeme. Nenaklíčená semínka průběžně odstraňujeme. Ostatní jsou připravena ke konzumaci zhruba za 24 hodin.

Vojtěška

  • Nejlepší je keramický talíř nebo miska bez glazury. Po namáčení, trvajícim asi 5 hodin na něj pak semínka rozprostřeme a pravidelně rosíme rozprašovačem. I když klíčky se objeví už druhý den, je lepší si počkat další 3 – 5 dnů na zelené výhonky.

Jaká semena můžeme nechat naklíčit?

Vhodné ke klíčení je použít vojtěšku, mungo, řeřichu, čočku, hrách, sóju, hořčici, ředkvičky, bazalku, pískavici, pohanku, pšenici, ječmen, žito, špaldu, oves, slunečnici, sezam, len, dýni a další. Fazole nejsou zcela vhodné a pokud ano, je třeba dodržovat výše uvedené zásady, týkající se odstranění lektinů. 

Co dál s klíčky?

Hotové klíčky je ideální vysypat na cedník, propláchnout vodou, nechat okapat a uložit do ledničky nejlépe v mikroténovém sáčku anebo dóze. Jejich trvanlivost je zhruba týden. Můžeme je jíst samostatně anebo jako součást celé řady pokrmů. Vhodné jsou do salátů, k posypání brambor, do polévky, pomazánky, jako příloha k masu, do jogurtu apod. Nejlepší je konzumovat je syrové anebo lehce spařené v páře. Výhodou semen po naklíčení je to, že nadýmavé látky se během klíčení rozloží a při jejich trávení nevzniká nepříjemná plynatost.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Akční nabídka

tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč
tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uherském Brodě…

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

HEATHER Vřes obecný (14) Bachovy květové BIO esence 10ml

BIO Bachova květová esence č.14 podle originální receptury …
275 Kč

Pískavice celá 50g DNM

Pískavice, je též nazývána fenugreek nebo řecké seno …
29 Kč

Kurkumové mýdlo 70g OW

Pro péči o pokožku celého těla, včetně obličeje a vlasů.  …
59 Kč

CHANA (Cizrna) luštěnina půlená BIO 300g

Loupaná, půlená cizrna - římský hrách Cizrna je luštěnina…
57 Kč

Chat Masala 50g DNM

Koření na saláty a do pomazánek Směs koření Chat Masala je…
52 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…