Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Čokoláda je pokrm bohů, říká se. Je to skutečně tak? Jde o lahůdku, na které si pochutnávali dávné civilizace. A vždy patřila mezi oblíbené potraviny. Dříve však čokoláda měla formu tekutého, nesladkého nápoje. Přesto už tehdy kolovaly řeči o tom, jak je čokoláda zdravá.

Čtěte také:

Umíte si čokoládu vychutnat?

První civilizací, která měla možnost poznat a ochutnat kakaovník, byli staří mexičtí Olmékové. To bylo někdy před třemi tisíci lety. Právě oni začali z rozemletých kakaových bobů vyrábět hořkou kořeněnou čokoládu. Postupem let se však původní chuť čokolády vylepšovala a nabírala prudce na oblibě. Dnes už se i ví, že je nejen chutná, ale i zdravá čokoláda.

Čokoláda v minulosti

První plantáže kakaových bobů založil ve Střední Americe španělský dobyvatel Hernán Cortés. A právě díky němu se čokoláda v roce 1528 dostala i do Evropy. V průběhu let a staletí se samozřejmě chuť čokolády nadále vyvíjela a vylepšovala. Až do podoby, jak ji známe dnes. Zdravá čokoláda je však jen ta původní, bez přidaného cukru a dalších zbytečných aditiv. Tedy ne všechno, co je dnes na pultech obchodů, je možné zařadit do kolonky „zdravá čokoláda“.

Zdravá čokoláda a kakaové boby

Základní surovinou, ze které se lahodná zdravá čokoláda vyrábí, jsou pochopitelně kakaové boby. Je to vlastně 100% čokoláda. Ukrývá se v ní spousta vitamínů i minerálních látek. Kakao jich údajně obsahuje až 300. Navíc díky působení kanabinoidu anandamidu, esenciální aminokyselině trypofanu, fenylalaninu a theobrominu zajistí dobrou náladu. Tyto látky totiž přímo ovlivňují psychickou pohodu a výkonnost našeho organismu. Díky tomu čokoláda zajistí pocit štěstí, uvolnění a odplaví i stres.

Čokoláda a kakaové máslo

Zajímavou složkou čokolády je i kakaové máslo. Možná jej znáte spíše z kosmetického průmyslu, kde se hojně využívá do mastí a krémů. Ale i jako složka potravy není kakaové máslo k zahození. Obsahuje spousta minerálů a omega-6 mastné kyseliny. Ty představují kvalitní zdroj energie. Z kakaového másla se dá doma navíc vyrobit skvělá zdravá čokoláda. Můžete ho ale využít i jako součást náplní do cukroví nebo koláčů.

Zdravá čokoláda: Kvalita jako u vína

Stejně jako se dělí víno podle kvality, můžeme poznat i kvalitní druh čokolády. Některá čokoláda má například přívlastek „plantážní“ (boby jsou sbírané na jedné plantáži) nebo „single origin“ (boby jsou sebrané v jedné zemi). Rozdíl mezi takovými čokoládami a běžnou levnou v čokoládou v obchodě je značný. Kvalitní čokoláda je rozhodně zdravější a má mnohem lepší chuťové kvality.

cokoldaa

Co se kvality týče, je nutné, aby byla čokoláda i správně uchovaná. Škodí jí vlhkost a teplo. Ideálně by měla být uchována při teplotě mezi 10–15 stupni Celsia. Navíc čokoláda velmi rychle pohlcuje okolní pachy, měla by být tedy uložena samostatně. Trvanlivost je pak poměrně dlouhá – od několika týdnů až po jeden rok (u kvalitní hořké čokolády).

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní

Co budeme potřebovat?

Jak na to?

Do úzké, vysoké nádoby vložíme semínka, med, olivový olej a vanilkový extrakt. Vezmeme si tyčový mixér a směs pořádně promixujeme (můžete využít i služeb robotu, máte-li jej doma). Mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké máslo. Je třeba vydržet, protože chvíli trvá, než semínka a oříšky pustí olej a než dosáhneme krásně krémové konzistence. Teprve ke konci mixování přisypeme kakao, ještě chvíli mixujeme a je hotovo. Uchováváme v lednici.

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…