Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!
Na zahradách jsou kanadské borůvky oblíbenou plodinou, a to proto, že jejich plody jsou chutné a velké a pokud se dodržují zásady jejich pěstování, můžete se těšit na hojnou a pravidelnou úrodu.
Pěstování kanadské borůvky
Keře kanadské borůvky dorůstají obvykle do výšky 1,5 až 2 metry a do šířky cca kolem 2 metrů. Na podzim se jejich listy krásně zbarvují a výhodou je, že v zimě jsou poměrně mrazuvzdorné. Jejich nejranější plody je v některých podmínkách možné sklízet již v červenci, spíše ale až v srpnu, někdy až v září. Stanoviště pro výsadbu borůvek volíme slunné, či mírný polostín. Není vhodné kanadskou borůvku pěstovat v blízkosti vody nebo mezi svahy, kde je větrno.
Proč nelze pěstovat lesní borůvky z našich končin?
Borůvka černá rostoucí v našich lesích je na pěstování náročnější, než borůvka kanadská. Naše borůvky požadují vyloženě lesní prostředí pro svůj úspěšný růst a plody.
Jak na pěstování kanadské borůvky
Ideální dobou pro vysazování kanadské borůvky je jaro a podzim. Pro své pěstování vyžadují kyprou, hlinitopísčitou půdu s vysokým obsahem humusu.
Kanadské borůvky vyžadují kyselou půdní reakci, pH půdy mezi 3,5 až 4,5 – půda by měla být propustná. Zasazené rostliny je třeba mulčovat, a to buď jen posekanou trávou, borkou, pilinami.
Rostliny vysazujte cca 1 metr od sebe do jamky o hloubce 50 cm a velikosti přibližně 60x60 cm. Jsou-li kanadské borůvky pěstované v kontejneru, pak je možné je vysazovat během celého vegetačního období. Před výsadbou samotnou je dobré kořenový obal namočit nejprve do vody, substrát mírně zašlápnout a rostlinu zalít. Zeminu kolem rostliny je dobré nemulčovat. Kanadské borůvky pak pravidelně přihnojujte plnými hnojivy či přírodně – sušeným kravincem.
Při výsadbě zkontrolujeme větvičky, pokud jsou některé příliš slabé nebo pokroucené, pak je odstraníme. Rostliny pak průběžně přihrnujeme pilinami, podle toho, jak je rostlina vysoká, až do výšky 20 cm. Aby borůvka překořeňovala nahoru, omezí se tím přijímání prvků ze zásadité půdy. Některé odrůdy kanadské borůvky je možné pěstovat i v květináči.
Při zálivce kanadských borůvek je třeba si dát pozor na tvrdou vodu, která obsahuje vápník. Nejvhodnější je pro kanadské borůvky voda dešťová, pokud máme k dispozici pouze tvrdou vodu, necháme ji alespoň před zálivkou samotnou odstát.
Pro optimální sklizeň jsou vhodné borůvky zbarvené do typicky fialové barvy, myslete na to, že tyto plody mohou lákat i různé ptactvo, proto pokud nechcete o úrodu přijít a užít si její hojnosti, kryjte pro jistotu kanadské borůvky sítí.
Jak náročná bude péče o borůvku, velmi záleží na pozornosti, kterou jste věnovali jejímu sázení. Pravidelná a bohatá zálivka je nutností. Na zálivku dbejte především před samotnou sklizní, tedy v měsících červenci a srpnu.
Hnojení kanadské borůvky
Ideálním hnojivem pro kanadské borůvky jsou pro ně speciálně určená hnojiva – ať už přímo pro borůvky nebo příbuzné kyselinomylné rostliny. Prvním typem je pevné a granulované hnojivo, oblíbené je biominerální hnojivo s drcenou rohovinou. Rohovina je cenným zdrojem pomalu se uvolňujícího dusíku, který je pro keř důležitý zejména v době jeho vegetačního růstu. Další oblíbenou variantou je tekutý koncentrát. Ten se ředí vodou podle návodu. Takto připravený roztok se pak používá přímo na list borůvky postřikem, či prostou zálivkou. Takovéto hnojení má velké výhody v tom, že poskytuje rostlině okamžitou výživu. Tento způsob hnojení tedy lze ideálně doporučit v době intenzivního růstu rostliny nebo při jeho očekávaném začátku. Také se může použít v případě, pokud se objeví na rostlině nějaký růstový problém. Hnojení zálivkou patří k poměrně příjemným a levným variantám, je však nutné kanadské borůvky takto pohnojit vícekrát během jejich vegetační období.
Tvarování a řez kanadské borůvky
V prvních dvou letech po výsadbě kanadské borůvky netvarujeme. Abychom však podpořili růst rostlinek, můžeme jim odpomoci odstraněním nadbytečných květních pupenů. Od třetího nebo čtvrtého roku růstu rostliny provádíme řez. Některé staré výhony můžeme řezat až u země, na jaře rozhodně řezem odstraníme slabé výhonky, poškozené větve a později i staré větve, které málo plodí. Takto správně udržovaný keř, má potom šest až deset silných větví, které plodí bohatě. Takovýto řez udrží rostlinu v kondici a zvyšuje její úrodu.
Staré a neprořezávané keříky naopak plodí jen malé plody a často také zasychají ještě před samotným dozráním, či je úroda plodů dosti nerovnoměrná.
Větvičky borůvkových keříků na zahradě zavčas vážeme k oporám, neboť pod tíhou úrody klesají a mohou se i lámat. V našich končinách kanadské borůvky obvykle prakticky netrpívají žádnými chorobami nebo škůdci, je třeba je jen chránit před ptactvem a zajíci.
Sklizeň kanadských borůvek
Z keře dorostlého pěti až šesti let bychom měli být schopni sklidit dva i více kilogramů borůvek. Narozdíl od borůvek lesních tyto plody dozrávají v početných hroznech a nedozrávají všechny najednou. Období sklizně je většinou jeden měsíc, ke sklízení stačí přistupovat 1x týdně. Zralé borůvky musí mít modrou - modro-fialovou, nikoliv načervenalou barvu. Velikost kanadských borůvek je kolísavá, svoji úlohu hraje odrůda borůvky, četnost zálivky, stáří a zdraví celého keře. Dužina těchto borůvek je světlá a nebarví, chuťově jsou však lesním borůvkám poměrně velmi blízké.
Odrůdy kanadské borůvky
Nejčastěji u nás pěstovanou odrůdou je středně zrající Bluecrop. K dalším středně zrajícím odrůdám patří Bluegold, Bluejay, Dixi, Elizabeth, Emblue, Goldtraube, Toro, Selekta J a Selekta B. Pozdně dozrávajícími odrůdami borůvek jsou Berkeley, Brigitta, Herbert a Chander. Ranými odrůdami jsou Blueray, Bluetta, Duke, Patriot, Spartan a Sunrise.
Borůvky pro zdraví
I když kanadské borůvky nemají tak silné, typické aroma, jako plody lesní, je jejich chuť znamenitá a jejich přínosy pro zdraví jsou obdobné, jako je tomu u borůvek lesních.
Borůvky obsahují vitaminy, minerální látky a barviva, které mají mimořádně příznivý účinek na lidský organismus, zvyšují obranyschopnost, podporují růst u dětí, působí proti průjmům, slouží jako podpůrný prostředek při léčbě dny, cukrovky a revmatismu. Odstraňují únavu očí a zlepšují ostrost zraku. Údajně mají dokonce i protirakovinné účinky.
V průběhu léta, kdy jsou borůvky nejdostupnější, se doporučuje zkonzumovat alespoň 1,5 kg čerstvých plodů, aby se organismus pročistil. Doporučuje to tak alespoň lidové léčitelství.
Užívat se dají borůvky i sušené, a to třeba proti průjmům. Šťáva z čerstvých borůvek poslouží jako skvělý prostředek k regeneraci sliznic při krčních onemocněních.
Zmražené borůvky je možné rovněž užívat. Jejich příznivé působení bylo prokázáno na žaludeční stěnu a další části zažívacího traktu. Zředěnou borůvkovou šťávu můžete použít jako skvělé kloktadlo, které je možné připravit i z borůvkového listí. Hrst vaříme asi 5 minut v půl litru vody a pak scedíme. V plodech i listech byly zjištěny látky účinné proti bakteriím, které jsou termostabilní – to jsou takové, které se jinak nezničí ani tepelným zpracováním.
Recepty z kanadských borůvek
Lívance s kanadskými borůvkami
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 hrnek mléka nebo kyšky
- 3 vejce
- borůvky na posypání
- máslo
- javorový sirup
Lívance s kanadskými borůvkami - postup přípravy
V míse rozšleháme mléko se žloutky, moukou a práškem do pečiva na krémovou konzistenci. Bílky rovněž našleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do těstíčka. Rozehřejeme pánev a vymastíme ji máslem nebo olejem. Na výrobu jednoho lívance nalijeme vždy 4 lžíce těstíčka, smažíme do chvíle, kdy se začnou na povrchu tvořit bubliny a naspodu je lívanec zlatohnědý, pak lívanec obrátíme a usmažíme i z jeho druhé strany do zlatova, nakonec posypeme borůvkami. Lívance podáváme přelité máslem a javorovým sirupem.
Borůvkový cheesecake
- Těsto: 200 g máslových sušenek a 80 g másla
- Náplň 1: 250 g ricotty, špetka soli, 120 g moučkového cukru, 3 vejce
- Náplň 2: 2 sáčky vanilkového cukru a 400 g zakysané smetany
- Poleva: borůvky či borůvkový kompot/zavařenina – případně kombinace
Borůvkový cheesecake - postup přípravy
Máslové sušenky vložíme do pytlíku a rozdrtíme. Máslo rozpustíme a smícháme se sušenkovými droby. Do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy natlačíme sušenkovou směs a necháme tuhnout. Ricottu smícháme s vejci, které jsme ušlehali s cukrem do světlé pěny a přidáme špetku soli. Rovnoměrně rozložíme na sušenkový základ a vložíme do trouby rozehřáté na 190 °C. Pečeme po dobu 25 minut. Zakysanou smetanu mezitím smícháme s cukrem a navrstvíme na koláč. Teplotu trouby navýšíme na 200 °C a dalších 5 minut pečeme. Borůvky (případně borůvkovou zavařeninu nebo kompot) rozložíme na vychladlý koláč a po celou noc necháme odležet v lednici.
Borůvkové muffiny
Ingredience
250 g polohrubé mouky
125 g másla
100 g cukru
125 g borůvek
125 ml mléka
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžičky kypřícího prášku
2 vejce
Borůvkové muffiny - postup přípravy
Na nejnižším stupni mixérem utřeme metličkami máslo společně s vanilkovým cukrem do hladka. Přidáme vejce a šleháme po dobu asi půl minuty. Přidáme také kypřící prášek, mouku a mléko. Vypracujeme hladké těsto, do něho nakonec vmícháme i borůvky.
Připravené těsto vlijeme do formy na muffiny, kterou předtím ještě vymažeme máslem a vysypeme moukou. V troubě pak pečeme po dobu 25 minut při 180 °C.
Diskuse k článku