Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Nové recepty z dýně Hokaido/Hokkaido (ostatně i recepty klasické) ocení každý, kdo přišel na chuť této zároveň zdravé i kulinářsky variabilní zelenině. Aby se z dýně Hokaido recepty vždy podařily ke spokojenosti strávníků, je třeba mít základní znalosti i o tom, jak tento druh dýně před úpravou zpracovat. Nejen to vám poradíme v tomto článku. Především vás inspirujeme výtečnými a vyzkoušenými recepty z dýně Hokaido.
Dýně Hokaido recepty a příprava na vaření
Kdo ještě neměl to potěšení z přípravy dýně Hokaido, jistě ocení i naše rady pro začátečníky:
- Dýně Hokaido s hezkou slupkou bez kazů nikdy neloupeme. Přišli bychom jak o cenné vitamíny, tak i o krásnou výslednou barvu pokrmu. Při vaření slupka dýně Hokaido zcela změkne.
- Dýni Hokaido rozřízneme napůl přes stopku a vydlabeme vlákna se semínky. Dýňová semínka můžeme usušit a opražená použít na další vaření nebo jako ozdobu dýňového pokrmu. Měkká dužina s vlákny se do pokrmů nepřidává.
- Krájení dýně Hokaido je trochu náročnější, neboť jde o tvrdou dužinu. Ta trocha námahy ale za výsledek vždy stojí.
Jak chutná dýně Hokaido?
Dýně Hokaido má svou specifickou lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty, marmelády, zkrátka téměř do každého druhu pokrmu.
Dýně Hokaido recepty – předkrmy
Dýňové muffiny naslano
Ingredience
- 1 hrnek dýně Hokaido na menší kostky
- ½ hrnku sýru feta na menší kostky
- 250 g hladké mouky
- 70 ml olivového oleje
- 200 ml bílého jogurtu
- 50 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 hrst nasekané petrželové natě nebo čerstvé bazalky
Dýňové muffiny naslano – postup přípravy
Dýni opečte na troše oleje a nechte vychladnout. Nejprve smícháme všechny suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř. Pak zvlášť smícháme všechny mokré ingredience – olej, jogurt, vejce, mléko – a našleháme. Suché a mokré přísady smícháme a přidáme opečenou dýni Hokaido, sýr a petrželku, vše krátce promíchneme tak, aby místy zůstaly i kousky suché mouky. Naplníme košíčky na muffiny asi 0,5 cm pod okraj a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut dozlatova.
Pečená dýně Hokaido na rozmarýnu a česneku
Ingredience
- 1 větší dýně Hokaido
- slunečnicový olej
- ½ palice česneku
- rozmarýn
- sůl a pepř
Pečená dýně Hokaido na rozmarýnu a česneku – postup přípravy
Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).
Placky z dýně Hokaido
Ingredience
- 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokaido
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce solamylu
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 hrst nasekané petrželky
- sůl a pepř
- olej
Placky z dýně Hokaido – postup přípravy
Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou). Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.
Dýně Hokaido recepty – polévky
Krémová polévka z dýně Hokaido
Ingredience
- 1 středně velká dýně Hokaido
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky kari koření nebo kurkumy
- 1 lžíce másla
- olej
- sůl a pepř
- zakysaná smetana
Krémová polévka z dýně Hokaido – postup přípravy
Vydlabanou neoloupanou dýni nakrájíme na kostky, semínka si můžeme nechat na dozdobení polévky. Na oleji necháme rozpustit kousek másla, zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby hladina sahala asi 2 cm nad dýni (podle toho, jak chceme polévku hustou či řídkou). Vaříme doměkka asi 20 – 25 minut. Přidáme prolisovaný česnek a koření a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a případně ještě dosolíme a dopepříme. Na talíře ozdobíme zakysanou smetanou.
Polévka z pečené dýně Hokaido
Ingredience
- cca 600 g neoloupané dýně Hokaido
- ¾ l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 smetana ke šlehání (min. 30%)
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- olivový olej
Polévka z pečené dýně Hokaido – postup přípravy
Vydlabanou dýni Hokaido nakrájíme na plátky, cibuli na osminky, česnek oloupeme, smícháme se solí, pepřem a trochou oleje. Vše poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme péct v troubě vyhřáté na 220 °C asi ½ hodiny. Vše přesuneme do hrnce, zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 5 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu a necháme ještě krátce provařit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Dýně Hokaido recepty – hlavní jídla
Krémové rizoto s dýní Hokaido
Ingredience
- 1 kg dýně Hokaido
- 300 g rýže Arborio (kulatozrnná rýže)
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- 1 cibule
- máslo
- sůl a pepř
- parmazán
- petrželka
Krémové rizoto s dýní Hokaido – postup přípravy
Vydlabanou neoloupanou dýni Hokaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme (nepropláchlou) rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde (dokud není rýže al dente). To by mělo trvat přibližně 25 minut. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí a pepřem a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.
Dýně Hokaido plněná hovězím masem
Ingredience
- 1 střední dýně Hokaido
- 1 cibule
- 300 g mletého hovězího masa
- 100 g strouhaného sýra (gouda, čedar, eidam,…)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř, tymián, oregano
- olej
Dýně Hokaido plněná hovězím masem – postup přípravy
Dýni Hokaido seřízneme kousíček spodní části, aby byla stabilní, dále vrchní část se stopkou a vydlabeme ji. Seříznutý vršek si necháme jako „pokličku“. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme hovězí maso a opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a oregano dle chuti. Necháme dusit asi 8 minut. Do dýně Hokaido vrstvíme střídavě maso a sýr, nakonec zalijeme smetanou a přiklopíme pokličkou z dýně. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 1 hodinu.
Dýně Hokaido recepty – přílohy
Dýňové zelí
Ingredience
- 1 kg dýně Hokaido
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky vinného octa
- sůl a cukr dle chuti
Dýňové zelí – postup přípravy
Neoloupanou dýni vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a dusíme doměkka. Kdo má rád hustší zelí, může ještě dýňové zelí zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě a nechat provařit.
Dýňové zelí podáváme k pečenému masu s knedlíky či brambory.
Hranolky z dýně Hokaido
Ingredience
- dýně Hokaido
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- oblíbené bylinky (rozmarýn, tymián, majoránka,…)
Hranolky z dýně Hokaido – postup přípravy
Žádný jednodušší recept z dýně Hokaido než hranolky snad ani neexistuje. Vydlabanou dýni Hokaido i se slupkou nakrájíme na hranolky stejně velké, jako bychom je dělali z brambor. Dýňové hranolky zalijeme trochou oleje, promícháme, aby se olej dostal všude, osolíme, opepříme, přidáme hrst oblíbených bylinek a znovu promícháme. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na cca 190 °C asi 30 minut (dozlatova).
Hranolky z dýně Hokaido můžeme podávat k jakémukoli druhu masa nebo jen tak samotné či namáčené do dipu z jogurtu nebo zakysané smetany.
Bramborové pyré s dýní Hokaido
Ingredience
- dýně Hokaido a brambory typu C v poměru 1:1
- horké mléko
- máslo
- sůl
Bramborové pyré s dýní Hokaido – postup přípravy
Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V dalším hrnci uvaříme doměkka i nakrájenou dýni Hokaido ve slupce. Oboje slijeme, brambory přidáme k dýni Hokaido a s kouskem másla mírně rozšťoucháme. Přidáme horké mléko v množství podle toho, jak chceme mít pyré řídké a vše rozšťoucháme do hladkého pyré. Můžeme samozřejmě použít i kuchyňský robot. Podle chuti dosolíme a můžeme přidávat další dochucovadla, jako např. rozetřený česnek, čerstvé bylinky apod.
Bramborové pyré s dýní Hokaido se hodí např. k vepřové panence, ale i jako příloha k hovězímu plátku apod.
Dýně Hokaido recepty – dezerty
Koláč z dýně Hokaido
Ingredience
- 1 hotové rozválené křehké těsto
- 500 g dýně Hokaido
- 350 g tvarohu
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 50 g másla
- 1 pomeranč
Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na malé kousky. Dýni krátce orestujeme na másle, zalijeme šťávou z pomeranče, zakryjeme pokličkou, necháme podusit asi 10 minut, vychladnout a dýni rozmixujeme. Ušleháme oba cukry se žloutky, přidáme tvaroh, prošleháme, přidáme dýni a ještě smícháme. Křehké těsto přendáme do kulaté formy, nalijeme dýňovou směs, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C ½ hodiny, poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopečeme. Hotový koláč vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nepřilepí.
Bábovka z dýně Hokaido
Ingredience
- 500 g dýně Hokaido
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 2 vejce
- 150 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- máslo a hladká mouka na vysypání formy
Bábovka z dýně Hokaido – postup přípravy
Dýni Hokaido oloupeme, vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, oba cukry, vejce, olej a promícháme. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou a nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přimícháme kakao a vlijeme na světlé těsto. Chceme-li vytvořit v bábovce barevné ornamenty, krátce promíchneme obě těsta špejlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Hotovou bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli, pokud se na ni nepřilepí žádné těsto, je hotovo.
Další výborné dýně Hokaido recepty najdete zde. Máte i vy nějaký osvědčený recept z dýně Hokaido? Podělte se s námi v komentáři pod článkem!
Diskuse k článku
Kateřina Ztracená
Redakce - Spektrum Zdraví
Hokkaido je japonský ostrov, takže název pravd. pochází odtamtud :)
Pěkný den, Redakce
Áďa
Michaela Kratochvílová
Jaroslava Micková