Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ať už patříte mezi vášnivé zahrádkáře, houbaře či rybáře, zbystřete. Pokud si chcete na sezónních produktech pochutnat v průběhu celého roku, naučte se různé způsoby konzervace potravin. Sezóna zavařování okurek, rajčat, dýní a dalších sezónních potravin se blíží, proto byste se na ni měli připravit. Stejně tak se blíží i doba, kdy budou houbaři opouštět les s plnými koši hub a rybáři budou odcházet s pěknými úlovky. Nezapomínejte proto ani na možnost zavařování hub a nakládání ryb. Víte, jak správně zavařovat nebo konzumovat netrvanlivé sezónní potraviny? 

Zavařování – čistota a kvalita sklenic i víček je stěžejní

Základem úspěchu zavařování a nakládání je uložení potravin do čistých a dokonale těsnících nádob. Před samotným zavařováním zeleniny a ovoce sklenice pečlivě omyjte a odmastěte. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství zavařovacích sklenic různých typů. V posledních letech je patrný návrat ke klasickým skleněným nádobám ze skla s gumovým těsněním a skleněným víkem, jejichž historie sahá až do 19. století. Takové sklenice uchovají potraviny po dlouhou dobu, a navíc jsou jedinečným designovým doplňkem každé kuchyně či spižírny. 

2

Jak na jednoduché zavařování rajčat? 

Pokud máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi, jednoduše si je zavařte. Zavařovaná rajčata oceníte především v zimním období, kdy jsou na pultech obchodu velmi drahá. Slupku rajčat nařízněte do kříže, pár vteřin spařte ve vroucí vodě a následně ochlaďte ve studené vodě. Nyní půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata nakrájejte, poduste 3 minuty, nalijte do sklenic a zavařte při teplotě 80 °C 30 minut. 

Nálev pro zavařování okurek

Při zavařování okurek je velmi důležité připravit chutný a vyvážený nálev. Neexistuje jeden správný recept na nálev. Nám se osvědčil nálev smícháním 1 l vody s 0,3 l octa, 130 g soli, 100 g cukru, 6 kuliček nového koření, 2 až 3 bobkových listů a 6 hřebíčků. Nebojte se experimentovat a objevovat chuť, která vám bude nejvíce vyhovovat. Okurky na hodinu namočte do vody a dokonale očistěte. Do zavařovacích sklenic okurky natěsno naskládejte, přidávejte podle chuti mrkev, kopr, cibuli a hořčičné semínko a zalijte nálevem. Výbornou pikantní chuť dodají i čerstvé chilli papričky. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20 až 30 minut v závislosti na velikosti lahví. 

Zavařování paprik zvládnete snadno

Zavařování paprik zvládne i úplný začátečník. Papriky očistěte od jader, nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a spařte ve vroucí vodě. Před zavařením přidejte do každé sklenice s paprikami lžíci kvalitního oleje, který velmi dobře uchová chuť paprik. Papriky zavařujte 20 až 30 minut při teplotě 85 °C

Zavařování dýně nasladko

Na rozdíl od paprik, okurek či rajčat se dýně zavařuje ve sladkém nálevu. Zavařování dýně je poměrně pracné, ale výsledek stojí za to. Dýni oloupejte, nakrájejte a odstraňte měkký střed se semínky. Následně dužinu, kterou budete zavařovat, nakrájejte na drobné rovnoměrné kostičky. Takto připravenou dýni zalijte vodou s octem a nechejte do druhého dne macerovat. Další den vodu slijte, převařte ji s cukrem, skořicí, hřebíčkem a plátky citronu a přidejte kostičky nakrájenou dýni. Vařte asi 5 minut a následně i s nálevem přemístěte do předem připravených čistých sklenic. Poté zavařte při teplotě 80 °C přibližně 20 minut.

Zavařování hub uchová dary lesa po mnoho měsíců

Houby v octovém nálevu jsou vynikající a po konzervaci vydrží opravdu dlouho. Patříte-li mezi vášnivé houbaře a nevíte, jak velké množství nalezených hub zpracovat, jejich zavařování je ideálním řešením. Houby musíte v první řadě důkladně očistit a nakrájet na kousky o velikosti asi 3 centimetry. Následně je předvařte ve slané vodě cca 3 minuty a umístíte je do sklenic společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Zalijte sladkokyselým nálevem (0.9 l vody; 0,3 l octa; 70 g cukru a 25 g soli) a přivedete k varu. Zavařujte 15 až 20 minut při teplotě 90 °C

11 P8153496

Ryby v oleji

Kromě zavařování lze potraviny dlouhodobě uchovávat také konzervační metodou nakládání. Tento postup se využívá především při konzervaci masa a ryb. To ocení mnozí rybáři, kteří mají právě v letních měsících spoustu úlovků a už neví, jak je dále zpracovat. Ryby si jednoduše naložte do oleje a pochutnejte si na nich i během zimy. 

Filety z ryb nakrájejte na menší plátky, omyjte a nasolte. Dejte na 3 dny uležet do lednice. Poté ryby opět propláchněte a pro změnu naložte na 3 dny do octové vody (na 1 l octa 1/3 l vody) a vytáhněte případné kosti. Vzniklé kyselé filety vymačkejte a naložte na 3 dny do jemného láku, který se běžně používá na nakládání okurek. Poté opět propláchněte a vymačkejte. Ryby vložte do zavařovacích sklenic, přidejte spařenou cibuli, příp. nakládanou zeleninu, celý pepř, zalijte kvalitním olejem, důkladně uzavřete a na 10 dní dejte ryby v oleji odpočívat

Když na zavařování není čas

Ne každý má na zavařování čas nebo náladu. Některý rok může být zase špatná úroda a nákup surovin k zavařování se nemusí vyplatit. Na českém trhu jsou však k dispozici i kvalitní farmářské produkty, které se chutí i celkovou kvalitou zpracování vyrovnají domácím produktům. 

Na tradici zavařování a nakládání podle tradičních receptů navazuje např. řada produktů z české rodinné konzervárny Via Delicia, inspirovaná tradicí hospodyň z období první republiky. Produkty této značky jsou z velké části vyráběny ručně s využitím tradičních patentních sklenic značky Weck, které jim dodávají autenticitu. Pokud si takový farmářský výrobek zakoupíte, budete mít jistotu použití těch nejlepších surovin bez konzervantů. Skleničky lze samozřejmě opakovaně použít na domácí zavařování, firma nabízí veškeré potřebné doplňky. 

1b

Gurmáni, kteří trvají na vysoké kvalitě a holdují lokálním tradičním výrobkům, si pochutnají na masových i ovocných a zeleninových produktech. Zavařené hříbky, paštiky, vepřové i hovězí maso, ale také plejáda kompotů a džemů doplní vaši spižírnu s plnou parádou. 

Ať už dáváte přednost domácímu zavařování či nakládání nebo si raději bez starostí zakoupíte farmářský produkt, na konzervované potraviny nezanevřete. Díky rozmanitým druhům nálevů přináší nové chutě jednotlivých potravin a umožňují konzumaci sezónních produktů v průběhu celého roku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Akční nabídka

tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč
tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Zelený čaj čistý ETS

BIO sáčkové čaje, 20 ks jednotlivě balených nálevových…
80 Kč

Jantarový náramek vícebarevný

Náramek z přírodního jantaru na gumičce Země původu:…
220 Kč

REJUNOVA 120 tbl.

Ájurvédský bylinný přípravek pro muže, podporuje potenci …
399 Kč

Zelená káva se skořicí Gastro balení 500g DNM

Instantní kávovinová směs ve výhodném balení. Neobsahuje…
733 Kč

Černý čaj Earl Grey s bergamotem ETS

BIO sáčkové čaje, 20 ks jednotlivě balených nálevových…
80 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…