Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!
Houby rostou a s prázdnou z lesa určitě neodejdete. Přinášíme vám nejlepší recepty z hub, které vám jistě přijdou vhod. Vyberte si, na co máte chuť a pusťte se do přípravy lahodného oběda nebo večeře.
Recepty z hub: Plněné hříbky
Přísady:
- Houby – 12 hříbků
- 2 stroužky česneku
- 3 šalotky nakrájené nadrobno
- 100 g šunky nakrájené na kostičky
- 50 g slaniny nakrájené na kostičky
- 2 lžíce strouhanky
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- petrželka
- sůl, pepř
Příprava:
Houby očistíme, odřízneme kloboučky a pod kloboučky odstraníme trubky. Kloboučky povaříme 1 minutu ve vařící osolené vodě a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a česnekem a na ní položíme hlavičky hnědou stranou dolů. Druhou stranu lehce potřeme olejem a zprudka pečeme 5 minut v troubě. Přikryjeme alobalem a pečeme za nejmírnější teploty. Mezitím si připravíme nádivku: nohy hub nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní přísady a nasekaný stroužek česneku a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme kloboučky hříbků a pečeme dalších 20 minut, občas pokapeme bílým vínem.
Recepty z hub: Žampiony plněné uzeným masem
Přísady:
- Houby – žampiony
- cibule
- uzené maso nebo klobása
- sýr
- olej
- strouhanka
- vejce
- kořenicí směs (na grilovanou zeleninu nebo dle chuti)
Příprava:
Osmahneme cibulku, vložíme na kostičky nakrájené uzené maso. Přidáme strouhanku, a vejce. Vyloupané houby – nožky žampionů pokrájíme na plech. Hustým těstíčkem s kořenicí směsí plníme kloboučky žampionů a posypané sýrem klademe na plech. Podlijeme trochou vody a dáme péct. Podáváme s bramborovou kaší.
Recepty z hub: Houbové koření
Přísady:
- 100 g sušených hub
- sušené bylinky podle možností – celerová nať, saturejka, bazalka, libeček
Příprava:
Suché houby rozemeleme na jemný prášek v mlýnku na koření nebo je také můžeme rozmixovat. Rozemleté sušené houby smícháme s rozemletými nebo rozdrcenými sušenými bylinkami. Tuto směs přidáváme do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Můžeme přidávat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny.
Recepty z hub: Žampionové toasty
Přísady:
- Houby – 200 g žampionů
- 200 g tvrdého sýra
- majolka
- toastový chléb
- sůl a pepř dle chuti
Příprava:
Čerstvé houby – žampiony a sýr nastrouháme, přidáme majolku, sůl a pepř dle chuti a zamícháme. Vzniklou hmotu mažeme na plátky toastového chleba a dáme zapéct do trouby.
Recepty z hub: Polníček s hřiby
Přísady:
- 4 lžíce řepkového oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 rozkvedlané vejce
- sůl, pepř
- 100 g kozího sýra
- špetka mletého kmínu
- 1 lžíce sekaného koriandru
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 150 g salátu polníčku
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička oleje z vlašských ořechů
- 3 lžíce strouhanky
- červená paprika
- Houby – 3 ks hřibů
Příprava:
Nakrájíme si kozí sýr na kostky velké přibližně 2 cm. Houby – hříbky podélně nakrájíme na plátky široké 1 cm. Na rozehřátou pánev nalijeme řepkový olej, snížíme teplotu a restujeme plátky hřibů zhruba 2 minuty na každé straně. Když máme hřiby hotové, orestujeme na tom samém tuku slunečnicová semínka. V klasickém trojobalu obalíme kostky kozího sýra. Na druhé pánvi na slunečnicovém oleji obalené kostky sýra osmažíme. Připravíme si dresink. Smícháme vinný ocet, ořechový olej, zbytek řepkového oleje a koření. Když máme vše hotovo, smícháme polníček s dresinkem. Rozložíme jej na 2 talíře. Na polníček rozložíme osmažené houby, kozí sýr a pokrájenou papriku. Vše posypeme restovanými slunečnicovými semínky.
Recepty z hub: Chlebíčky s žampionovou pomazánkou
Přísady:
- Houby – 250 g čerstvých žampionů
- 100 g plísňového sýra
- 1–2 cibule
- sladkokyselá okurka
- 50 g másla
- 20 g hořčice
- chléb nebo pečivo
Příprava:
Houby nakrájíme na větší kousky a osmažíme. Po vychladnutí je jemně rozsekáme, přidáme nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou cibuli a okurku. Vše dobře utřeme s máslem a hořčicí. Mažeme na chléb nebo pečivo.
Recepty z hub: Bedly na víně
Přísady:
- Houby – ½ kila bedel
- 1 dl bílého vína
- 1 lžíci oleje
- 50 g anglické slaniny
- šťávu z poloviny citronu
- pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky
Příprava:
Houby – hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme na zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme. Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky.
Recepty z hub: Houby na řecký způsob
Přísady:
- Houby – 200 g oblíbených hub
- 1–2 dl bílého vína
- 1 dl vody
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citronu
- bobkový list
- 1 stroužek česneku
- 4 kuličky pepře
- petrželka, libeček, kopr
Příprava:
Omyté houby – žampiony pokrájíme na větší kusy a vybělíme ve vroucí osolené vodě po dobu 5 min. Víno, vodu a koření krátce povaříme. Vyjmeme koření, vývarem zalijeme žampiony a necháme je zálivkou natáhnout. Zchladíme a podáváme jako předkrm s bílým chlebem nebo topinkami.
Recepty z hub: Léčivá bábovka s hlívou
Přísady:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 200 g pískového cukru
- Houby – 40 g sušené hlívy v prášku
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 180 ml mléka
- 4 vajíčka
- ½ prášku do pečiva
- strouhanka a tuk na vymazání formy
Příprava:
Vše s výjimkou asi čtvrtiny mouky, všech bílků a prášku do pečiva zpracujeme ve šlehači. Zbylou mouku smícháme s práškem do pečiva a touto směsí zasypáváme sníh z bílků, který nakonec lehce vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 45–50 minut v troubě při 160 °C. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme.
Recepty z hub: Hlívové rizoto
Přísady:
- Houby – 400 g hlívy
- 300 g rýže
- 2 zelené papriky
- 1 cibule
- 3 lžíce kečupu
- olej
- sůl
Příprava:
Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme houby – hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Recepty z hub: Vídeňská hlíva
Přísady:
- Houby – 400 g kloboučků hlívy ústřičné
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- tuk na smažení
- pepř a sůl
Příprava:
Omyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí. Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu dozlatova.
Recepty z hub: Houbová čína
Přísady:
- ½ kg širokých nudlí
- Houby – ½ kg různých čerstvých hub
- 1 menší lilek
- 1 malá cuketa
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
- 1 malá sklenička vody
- 1 lžička solamylu
- špetka kardamomu
- sůl, pepř, kmín
Příprava:
Lilek a cuketu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme zeleninu a byliny, přidáme kardamom. Vše vyndáme a na zbylé šťávě podusíme nejméně patnáct minut houby nakrájené na nudličky. Přidáme solamyl rozmíchaný ve vodě, promícháme, a ještě deset minut povaříme s cuketou a lilkem. V osolené vodě uvaříme nudle, které pak smícháme s houbovým ragú. Můžeme přidat i tři lžíce sójové omáčky, kečup nebo na měsíčky nakrájená rajčata.
Recepty z hub: Houbové lečo s těstovinami
Přísady:
- Houby – 300 g mražených hub
- 2 lžíce másla
- 1 sklenice leča
- 1 ostřejší klobása
- 1 balíček těstovin
- 1 cibule
- 1 lilek
- 100 g strouhaného uzeného sýra
- sůl, petrželka
Příprava:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, lilek, přidáme polorozmražené houby, osolíme a krátce podusíme. Pak k nim přidáme lečo, na kostičky nebo plátky nakrájenou klobásu, přimícháme uvařené těstoviny a prohřejeme. Při podávání sypeme strouhaným sýrem a zdobíme petrželkou.
Recepty z hub: Marinované hříbky
Přísady:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 1 lžíci sekané petrželky
- Houby – 250 g hřibů
Příprava:
Ve středně velké misce, nejlépe skleněné nebo keramické, smícháme citronovou šťávu, olej, petrželku a sůl. Houby nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do připravené marinády. Zamícháme, zakryjeme obráceným talířkem nebo fólií a uložíme do chladu. Marinujeme alespoň půl hodiny. Nejlepší jsou připravené den předem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku