Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

Houby rostou a s prázdnou z lesa určitě neodejdete. Přinášíme vám nejlepší recepty z hub, které vám jistě přijdou vhod. Vyberte si, na co máte chuť a pusťte se do přípravy lahodného oběda nebo večeře.

Recepty z hub: Plněné hříbky

Přísady:

  • Houby – 12 hříbků
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šalotky nakrájené nadrobno
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • petrželka
  • sůl, pepř

Příprava:

Houby očistíme, odřízneme kloboučky a pod kloboučky odstraníme trubky. Kloboučky povaříme 1 minutu ve vařící osolené vodě a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a česnekem a na ní položíme hlavičky hnědou stranou dolů. Druhou stranu lehce potřeme olejem a zprudka pečeme 5 minut v troubě. Přikryjeme alobalem a pečeme za nejmírnější teploty. Mezitím si připravíme nádivku: nohy hub nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní přísady a nasekaný stroužek česneku a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme kloboučky hříbků a pečeme dalších 20 minut, občas pokapeme bílým vínem.

Recepty z hub: Žampiony plněné uzeným masem

Přísady:

  • Houby – žampiony
  • cibule
  • uzené maso nebo klobása
  • sýr
  • olej
  • strouhanka
  • vejce
  • kořenicí směs (na grilovanou zeleninu nebo dle chuti)

Příprava:

Osmahneme cibulku, vložíme na kostičky nakrájené uzené maso. Přidáme strouhanku, a vejce. Vyloupané houby – nožky žampionů pokrájíme na plech. Hustým těstíčkem s kořenicí směsí plníme kloboučky žampionů a posypané sýrem klademe na plech. Podlijeme trochou vody a dáme péct. Podáváme s bramborovou kaší.

Recepty z hub: Houbové koření

Přísady:

  • 100 g sušených hub
  • sušené bylinky podle možností – celerová nať, saturejka, bazalka, libeček

Příprava:

Suché houby rozemeleme na jemný prášek v mlýnku na koření nebo je také můžeme rozmixovat. Rozemleté sušené houby smícháme s rozemletými nebo rozdrcenými sušenými bylinkami. Tuto směs přidáváme do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Můžeme přidávat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny.

Recepty z hub: Žampionové toasty

Přísady:

  • Houby – 200 g žampionů
  • 200 g tvrdého sýra
  • majolka
  • toastový chléb
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava:

Čerstvé houby – žampiony a sýr nastrouháme, přidáme majolku, sůl a pepř dle chuti a zamícháme. Vzniklou hmotu mažeme na plátky toastového chleba a dáme zapéct do trouby.

Recepty z hub: Polníček s hřiby

Přísady:

  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 rozkvedlané vejce
  • sůl, pepř
  • 100 g kozího sýra
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sekaného koriandru
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 150 g salátu polníčku
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička oleje z vlašských ořechů
  • 3 lžíce strouhanky
  • červená paprika
  • Houby – 3 ks hřibů

Příprava:

Nakrájíme si kozí sýr na kostky velké přibližně 2 cm. Houby – hříbky podélně nakrájíme na plátky široké 1 cm. Na rozehřátou pánev nalijeme řepkový olej, snížíme teplotu a restujeme plátky hřibů zhruba 2 minuty na každé straně. Když máme hřiby hotové, orestujeme na tom samém tuku slunečnicová semínka. V klasickém trojobalu obalíme kostky kozího sýra. Na druhé pánvi na slunečnicovém oleji obalené kostky sýra osmažíme. Připravíme si dresink. Smícháme vinný ocet, ořechový olej, zbytek řepkového oleje a koření. Když máme vše hotovo, smícháme polníček s dresinkem. Rozložíme jej na 2 talíře. Na polníček rozložíme osmažené houby, kozí sýr a pokrájenou papriku. Vše posypeme restovanými slunečnicovými semínky.

Recepty z hub: Chlebíčky s žampionovou pomazánkou

Přísady:

Příprava:

Houby nakrájíme na větší kousky a osmažíme. Po vychladnutí je jemně rozsekáme, přidáme nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou cibuli a okurku. Vše dobře utřeme s máslem a hořčicí. Mažeme na chléb nebo pečivo.

Recepty z hub: Bedly na víně

Přísady:

  • Houby – ½ kila bedel
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • šťávu z poloviny citronu
  • pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky

Příprava:

Houby – hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme na zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme. Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky.

Recepty z hub: Houby na řecký způsob

Přísady:

  • Houby – 200 g oblíbených hub
  • 1–2 dl bílého vína
  • 1 dl vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 4 kuličky pepře
  • petrželka, libeček, kopr

Příprava:

Omyté houby – žampiony pokrájíme na větší kusy a vybělíme ve vroucí osolené vodě po dobu 5 min. Víno, vodu a koření krátce povaříme. Vyjmeme koření, vývarem zalijeme žampiony a necháme je zálivkou natáhnout. Zchladíme a podáváme jako předkrm s bílým chlebem nebo topinkami.

Recepty z hub: Léčivá bábovka s hlívou

Přísady:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 200 g pískového cukru
  • Houby – 40 g sušené hlívy v prášku
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 180 ml mléka
  • 4 vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • strouhanka a tuk na vymazání formy

Příprava:

Vše s výjimkou asi čtvrtiny mouky, všech bílků a prášku do pečiva zpracujeme ve šlehači. Zbylou mouku smícháme s práškem do pečiva a touto směsí zasypáváme sníh z bílků, který nakonec lehce vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 45–50 minut v troubě při 160 °C. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme.

Recepty z hub: Hlívové rizoto

Přísady:

  • Houby – 400 g hlívy
  • 300 g rýže
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl

Příprava:

Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme houby –  hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Recepty z hub: Vídeňská hlíva

Přísady:

Příprava:

Omyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí. Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu dozlatova.

mush

Recepty z hub: Houbová čína

Přísady:

  • ½ kg širokých nudlí
  • Houby – ½ kg různých čerstvých hub
  • 1 menší lilek
  • 1 malá cuketa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
  • 1 malá sklenička vody
  • 1 lžička solamylu
  • špetka kardamomu
  • sůl, pepř, kmín

Příprava:

Lilek a cuketu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme zeleninu a byliny, přidáme kardamom. Vše vyndáme a na zbylé šťávě podusíme nejméně patnáct minut houby nakrájené na nudličky. Přidáme solamyl rozmíchaný ve vodě, promícháme, a ještě deset minut povaříme s cuketou a lilkem. V osolené vodě uvaříme nudle, které pak smícháme s houbovým ragú. Můžeme přidat i tři lžíce sójové omáčky, kečup nebo na měsíčky nakrájená rajčata.

Recepty z hub: Houbové lečo s těstovinami

Přísady:

  • Houby – 300 g mražených hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 sklenice leča
  • 1 ostřejší klobása
  • 1 balíček těstovin
  • 1 cibule
  • 1 lilek
  • 100 g strouhaného uzeného sýra
  • sůl, petrželka

Příprava:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, lilek, přidáme polorozmražené houby, osolíme a krátce podusíme. Pak k nim přidáme lečo, na kostičky nebo plátky nakrájenou klobásu, přimícháme uvařené těstoviny a prohřejeme. Při podávání sypeme strouhaným sýrem a zdobíme petrželkou.

Recepty z hub: Marinované hříbky

Přísady:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • Houby – 250 g hřibů

Příprava:

Ve středně velké misce, nejlépe skleněné nebo keramické, smícháme citronovou šťávu, olej, petrželku a sůl. Houby nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do připravené marinády. Zamícháme, zakryjeme obráceným talířkem nebo fólií a uložíme do chladu. Marinujeme alespoň půl hodiny. Nejlepší jsou připravené den předem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Akční nabídka

tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč
tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany
Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných…
HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř
Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na …
Kavárna u Amose v Nové Pace
Nezávislá maloobchodní síť BALA v…
Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou
Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu.…

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

NEERA® Detox kúra na 10 dní 1,5l

Baení obsahuje 1,5l sirupu a kayenský pepř Detoxikační a…
1 520 Kč

Ayur Elixir 7 Dasamoolarishata Siddhalepa

Ájurvédský bylinný elixír, dodává energii Elixír…
390 Kč

Náramek čakrový sekaný

Barevný náramek z drahých kamenů Náramek je vyrobený z…
79 Kč

Jantarový náramek vícebarevný

Náramek z přírodního jantaru na gumičce Země původu:…
220 Kč

Vonné tyčinky SATTVA 15ks

Přírodní ručně vyráběné vonné tyčinky  Bez syntetických…
74 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…