Potrava pro oči
K vykonávání těchto funkcí potřebuje vitamin A, který pomáhá vytvářet pigment citlivý na světlo a udržuje vlhkou spojivku, dále přírodní barviva karotenoidy, které udržují v dobrém stavu sítnici a také vitamin C a E, které pomáhají předcházet ztrátě zraku a kataraktu. Ty se nejvíce nacházejí v ovoci, zelenině, ořeších a obilných klíčcích.
Přehled nemocí oka a vhodné stravy pro prevenci a léčbu těchto nemocí:
-
Šedý zákal
Jde o zneprůhlednění čočky. Vhodná strava, díky které můžeme této nemoci předcházet je ta, která obsahuje provitamin A, antioxidanty, vitamíny C a E, semena. Doporučuje se dýně. Omezte mléčné výrobky, tuky, sůl a živočišné máslo.
-
Zelený zákal (Glaukom)
Jedná se o zvýšený nitrooční tlak vedoucí k poruchám a ztrátě zraku. Ve stravě se vyvarujte kofeinu, dále mastným kyselinám a proteinům. Naopak konzumujte pomeranče a potraviny s vitaminem A a B1.
-
Zánět spojivky
Příčinou téhle nemoci mohou být bakterie, ale také podráždění, například kouřem. Jezte meruňky a stravu bohatou na vitamin A a vitaminy skupiny B.
-
Šeroslepost
Tuto nemoc způsobuje nedostatek vitaminu A, jezte proto mrkev, meruňky a mango.
-
Makulární degenerace sítnice
Zapříčiňuje slepotu u osob starších 65 let. Příčiny jsou: nadměrně vystavování se slunečnímu světlu, nedostatek antioxidantů, kouření. Pomáhá jíst špenát a kapustu, pomeranče, potraviny se zinkem a antioxidanty.
Diskuse k článku