Valentýnská večeře vás naladí na postelové hrátky. Afrodiziaka dělají zázraky
Chystáte se své drahé polovičce na Valentýna připravit chutné menu? Valentýnská večeře musí jiskřit romantikou! Máme pro vás tip na takové dobroty, které vás oba dva připraví na romantické pokračování v ložnici. Afrodiziaka by neměla u valentýnské večeře chybět. Proč? Dokážou vás skvěle naladit a rozproudit ve vás vášeň. Naše valentýnské menu vám zajistí perfektní oslavu svátku zamilovaných. Tak jdeme na to!
Valentýn a afrodiziaka = skvělá kombinace
Existuje mnoho potravin, které mají afrodiziakální účinky a zažehnou ve vás sexuální plamen. Afrodiziaka slibují zvýšení nejen touhy, ale i výkonnosti. Termín afrodiziakum pochází z řečtiny od jména bohyně krásy, lásky a plodnosti, tedy Afrodity.
- Afrodiziaka pro muže
Mezi nejlepší afrodiziaka pro muže patří kromě čokolády také arginin. Jedná se o aminokyselinu, která se nachází v ořechách, sýrech nebo i vejci.
- Afrodiziaka pro ženy
Ženšen, arginin nebo senovka řecká. Samozřejmě i čokoláda je skvělá volba.
Obecně však můžeme říci, že mezi top afrodiziakální potraviny patří ještě avokádo, krevety, chřest, zázvor, rozmarýn, jahody nebo losos.
Valentýnská večeře – tříchodové menu pro zamilovaný pár
Valentýnská večeře v našem podání učaruje nejen ho, ale také ji. Menu, které jsou pro vás nachystali, není nikterak náročné ani vás finančně příliš nezatíží. Během chvilky vykouzlíte v kuchyni pokrmy plné vášně. Jídla jsou navíc lehká, aby nezatížila žaludek a vy se pak mohli v klidu věnovat jeden druhému.
Předkrm – opečená bagetka s guacamole
Ingredience:
- avokádo
- citrónová šťáva
- rajčata
- sůl a pepř
- tvrdý sýr
- česnek
- bagety
Postup:
Vybereme si avokádo, které je měkčí a pěkně dozrálé. V misce jej rozmačkáme, přidáme sůl, pepř a utřeme česnek. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata vmícháme do rozmačkaného avokáda společně s nastrouhaným sýrem a pořádně promícháme. Nakonec nezapomeneme na několik kapek citronové šťávy.
Hlavní chod – losos s ořechy a medem
Ingredience:
- čerstvý losos
- med
- ořechy
- hořčice
- máslo
- citrónová šťáva
- strouhanka
Valentýnská večeře – postup
Z lososa nejprve odstraníme kůži. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme lžíci medu a hořčice a promícháme. Vezmeme si pekáč, vymažeme máslem a položíme sem lososa. Polijeme marinádou, posypeme mírně strouhankou a rozdrcenými ořechy. Dáme do trouby na 200 stupňů a pečeme 20 minut. Jako přílohu podáváme zeleninový mix nebo batátové hranolky.
Dezert – muffin s čokoládou a jahodami
Ingredience:
Na těsto:
- 2 vejce
- 120 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 120 g bílého jogurtu
- prášek do pečiva
- jedlá soda
- holandské kakao
- 160 g hladké mouky
- 50 g hořké čokolády
- sůl
Na krém:
- mascarpone
- šlehačka
- vanilková pasta
- jahodová marmeláda
- moučkový cukr
- ztužovač do šlehačky
Valentýnská večeře – postup:
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Poté odstavíme a necháme vychladnout. V misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Postupně zašleháme také vejce. Do druhé misky si prosijeme kakao, mouku, prášek do pečiva, sodu a trochu soli. Máslovou směs promícháme s moučnou a přidáme bílý jogurt i zchladlou čokoládu. Touto směsí budeme postupně plnit košíčky, a to vždy cca jen do 2/3. dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 stupňů. Jakmile se nám muffiny dopečou, necháme vychladnout a až poté zdobíme.
Jahodový krém si připravíme tak, že do misky vyšleháme mascarpone s marmeládou a vanilkovou pastou. Zvlášť ušleháme šlehačku a vmícháme ji k mascarpone. Přidáme ještě ztužovač do šlehačky. Jestli bude potřeba, dle chuti dosladíme moučkovým cukrem. Krém dáme do zdobícího sáčku a nazdobíme si upečené muffiny. Nakonec na každý muffin položíme nakrájené jahody.
Valentýn: okouzlete i dobře vybraným alkoholem
Co by to bylo za romantickou večeři bez sklenky něčeho dobrého. Samozřejmě záleží, co budete pro své miláčky vařit. Naše Valentýnské menu se neobejde bez výtečného bílého vína. Když sáhnete po sauvignonu, veltlínu nebo ryzlinku, menu bude kompletní. Skvělou a lahodnou volbou jsou i šumivá vína.
A co když se rozhodnete uvařit drahé polovičce něco zcela jiného?
Maso
- K masu červenému se podávají červená vína.
- Drůbeží a telecí maso si zaslouží víno bílé.
Sýry
- Sýry s bílou plísní jsou nejlepší v kombinaci s červeným vínem.
- Sýry s modrou plísní potřebují nejlépe slámová a ledová vína.
- Zrající sýry jsou výtečné s bílým vínem.
Těstoviny
- K těm se nejvíce hodí vína Zweigeltrebe, Svatovavřinecké rosé nebo Frankovka rosé.
Pokud si však chcete dát s miláčkem také přípitek, pak vybírejte spíše sekt nebo šampaňské. Ideální je hlavně v případech, kdy vás čeká lehké jídlo, například to z našeho valentýnského menu. Nic nezkazíte ani proseccem. Dobrou volbou je i cinzano, které stimuluje naše chuťové buňky
Diskuse k článku