
Stévie sladká
Stevia rebaudiana
Stevia rebaudiana Bertoni (stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) je jedním z více než 150 druhů rostlin rodu Stevia, z nichž pouze dva druhy vykazují výraznou sladkost, která stévii zařadila mezi přední přírodní sladidla. Stévie obsahuje steviosid, který je až 300 x sladivější než řepný cukr. Steviosid je uložen v listech a nati. Dalšími účinnými látkami jsou rebaudiosid A, který je ještě 1,5 x sladivější než steviosid a rebaudiosidy B, C, D a E. Potravinové produkty slazené stévií se velmi rychle rozšířili do mnoha zemí až na Evropskou unii, kde použití stévie jako sladidla není dosud povoleno. Stévii je zde k dostání pouze jako produkt pro ústní hygienu. V mnoha zemích se steviosid používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářském a konzervárenském průmyslu (DIA výrobky), při výrobě zubních past a žvýkaček. Více jak 30 let se v Japonsku stevie přidává do chleba, do ovocných šťáv, piva, čokolády, žvýkaček atd. aniž by byl znám nějaký negativní vliv. Slazení stevií není zdravotně závadné a je lékaři v zahraničí doporučováno i pro předškoláky. Dosud nebyl zaznamenán žádný případ alergické reakce.
Vzhled Stevie
Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina vysoká asi půl metru. Její lístky jsou sytě zelené, kopinaté, v mládí jemně ochlupené. Stévie kvete oboupohlavně. Ve spodních částech rostliny se tvoří úbory jemných bílých květů, ve vrchních částech 3-5 trubkovitých kvítků. Plodem stévie je tmavá nažka, roznášená větrem.
Původ a rozšíření stévie
Přirozeným prostředím stevie je severovýchod Paraquaye. Je hojně rozšířená na kultivovaných plochách a planě rostoucí ji nalezneme zřídka. V Brazílii se nachází v oblasti Pantanal v bažinatém ekosystému. Stevii používají místní obyvatelé již několik století. Je zde vysoce ceněna nejen pro léčivé účinky, ale zejména kvůli své výrazně sladké chuti. Indiánský kmen Guarán z Paraquaye používal sušené lístky stévie ke slazení čaje maté nebo ke slazení tereré a potravin a označovali ji kaá-heé.Bylinu povaří s čajem nebo zamýšleným nápojem, případně ji předem svaří s vodou, čímž získají sladkou tekutinu, kterou lze využít ke slazení.
Do Evropy se rostlina dostala v 16.století, když španělští dobyvatelé zjistili, že domorodé obyvatelstvo používá stévii ke slazení bylinných čajů. Do Japonska byla dovezena až v roce 1971. Paraquyaská vláda semena rostliny před vývozem velmi důrazně chrání. Dnes je stévie pěstována nejvíce v Japonsku, dále v Číně, Koreji, Thajsku, Vietnamu, USA, Brazílii, Paraquay, Uruquay, Střední Americe, Izraeli, Thajsku, Japonsku, Bulharsku, Německu a na Filipínách. A šíří se nejen pro svou sladkost, ale také pro dobrý vliv na zdraví lidí.
Pěstování stévie
stevia-6Pěstování stevie je poměrně jednoduché. Stevie není příliš náročná rostlina, má ale ráda dostatek světla a tepla. Na východní straně se jí bude dařit. Její přirozené prostředí je bažinatá půda, proto ji musíme dostatečně zalévat, aby půda byla stále vlhká. V zimě ji postavíme do místnosti o teplotě 5-10°C, stevie nesmí namrznout. V zimě shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny.
Množí se nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, odnožemi, metodou in vitro. Na vyklíčení semen se nespoléhejte. Sklízí se nať 2 – 3 krát za sezónu seřezáním. Ta se většinou suší. Rostlina zanedlouho opět obrazí novými stonky a listy.
Co se ze stévie používá
Ze stévie se dají využít lístky nebo nať a to buď čerstvé, sušené, mražené nebo výluhy a tekuté či práškové extrakty.Těmito si můžete osladit kávu nebo čaj a dokonce se dá stévie použít i při pečení přímo do těsta, jelikož, steviosidy jsou stálé i při vysokých teplotách. Čerstvé lístky můžete použít například do ovocných salátů nebo je přímo žvýkat. Stačí pouze jeden lístek na to, abyste v ústech pocítili její mimořádnou sladkost.
Zdravotní účinky stévie
Protože má stevie velmi nízkou kalorickou hodnotu, používá se nejčastěji jako náhradní sladidlo pro diabetiky, kardiaky, obézní lidi a pro osoby trpící vysokou kazivostí zubů.
V přírodním léčitelství se stévie používá jako kardiotonikum, proti obezitě, vysokému tlaku, únavě, depresím, infekcím, ke snížení kyselosti moči a zlepšení trávení. Podporuje buněčný metabolismus, Rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr a krevní tlak, má močopudné účinky, podporuje pankreas. Z dalších efektů se deklarují antibakteriální, antifungální, antivirové a protizánětlivé. Je blahodárná pro hypoglykemiky. Narozdíl od sacharózy nezatěžuje stevia organismus přebytečnými kaloriemi a cukry, poněvadž steviosid naše tělo nevstřebává.
Vliv stévie na zuby a ústní dutinu
stevia-8Sledováním populace z kmene indiánů Guarani se zjistilo, že téměř netrpí kazivostí zubů. Vědci tak mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. Omezuje tvorbu ústního plaku a zubního kamene, hlavně u dětí. Stačí pár kapek stevie rebaudiany do vody na výplach úst a kloktání. Ústní voda ze stevie omezuje záněty dásní a podporuje prevenci paradentózy, omezuje nepříjemný zápach z úst. Stevia rebaudiana je podpůrným přípravkem s příznivým s antibakteriálním a protivirovým účinkem nejen v ústní dutině, nýbrž působí proti infekcím, způsobené bakteriemi a viry jako například afty, záněty dásní a počáteční stadia paradentózy.
Stévie a pokožka
Stevie rebaudiana působí jako uklidňující prostředek na pokožku při poštípání nebo bodnutí hmyzem, popáleninách a jiných kožních problémech jako např. akné, dermatitis, ekzém atd. Stačí dát pár kapek na vatičku a místo potřít. Úspěšně se dá stevie použít jako pleťová voda. Do sklenice vody dáme několik kapek a pleť potíráme namočenou vatičkou. Stévie je též vynikající hojivý prostředek na různá poranění kůže, protože urychluje hojení a nezůstává jizva.
Stévie na hubnutí a cukrovku
Při žvýkání čerstvých lístků vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a snižuje se také pocit hladu. Pro tento efekt je použití stévie žádoucí u lidí, které honí večer mlsná. Neohrožují svoje tělo zbytečnými kaloriemi. Posedlost po sladkém utlumí několik kapek extraktu do citronády nebo jiného nápoje. Látku zapříčiňující sladkost naše tělo nevstřebává, proto kávu, čaj a jiné nápoje můžeme sladit bez obav z tloustnutí. Z literatury doporučený přepočet sladivosti: 1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru
Se stévií proti únavě
Stevia rebaudiana prokazatelně snižuje únavu a únavový syndrom a snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Zvyšuje mentální aktivitu.
Diskuse k článku
DDana