Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet

Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet

Obsluha domácí pekárny je poměrně snadná. Stačí si připravit potřebné ingredience v odpovídajících poměrech (určité druhy pečiva vyžadují vypracování těsta do konkrétních tvarů a následné upečení v troubě), nastavit přístroj na potřebné parametry a pak už se jen těšit na to, jak váš domov provoní neodolatelná vůně čerstvého pečiva. Domácí pekárna totiž zvládne hnětení, kynutí těsta a nezbytné pečení. Příslušné programy zpracují těsto při správné teplotě, po nezbytně nutnou dobu a se všemi potřebnými úpravami. Vyzkoušejte i vy skvělé recepty pro domácí pekárnu a potěšte sebe i své blízké lahodnými bochníky chleba, houskami, bagetami, ale i sladkým v podobě buchet nebo například bábovek.

Základní tipy pro pečení

Aby bylo výsledné pečivo chutné, je třeba pamatovat na doporučení, která se vážou k používaným surovinám. Ty by měly být vždy samozřejmě čerstvé a co nejvíce kvalitní. Vyvarujte se proto nákupu levných náhražek nebo potravin, u kterých přesně není známa země původu. Vsaďte na osvědčené české výrobky, ty většinou podléhají přísnějším normám, než takové, co plní pouze evropská nařízení, typickým příkladem je med, o kterém se můžete dočíst spoustu zajímavého ZDE. Pamatujte tedy na následující zásady:

  • droždí vždy přidávejte do nádoby s ostatními přísadami
  • čerstvé droždí rozdělte na menší kousky a nedovolte, aby se dostalo do přímého kontaktu se solí
  • nejvhodnějšími teplotami pro správné vykynutí droždí jsou 37 až 39 °C
  • při pečení chleba nikdy nepoužívejte prášek do pečiva
  • tekutiny přidávané do směsi nesmí být horké nebo ledové, nejlepší je nechat je přizpůsobit se pokojové teplotě
  • nepoužívejte hrubozrnnou sůl a vždy ji pečlivě odvažujte
  • nejvhodnější moukou pro pečení chleba je pšeničná, špaldová a kamutová (mají vysoký podíl lepku, díky kterému těsto lépe vykyne)
  • pokud chléb nevykyne dostatečně, pak je v něm moc mouky, nebo chybí droždí, voda či cukr
  • sražený chléb značí, že v těstu bylo moc vody nebo droždí
  • když je chléb uvnitř syrový, je v těstu příliš mnoho vody

I když se jednotlivé modely od různých výrobců liší, lze připravovat recepty pro domácí pekárnu v jakémkoliv z nich. Potíže mohou nastat pouze při volbě programu, protože ty mohou být u pekáren nazývány taktéž odlišně. Máte-li již své zkušenosti, pak svůj přístroj určitě dobře znáte a nebude vám ovládání dělat žádný problém. V každém případě naleznete vždy u receptu doporučení na vhodný program.

Domácí pekárna – recepty: chléb a slané pečivo

Pšenično-žitný chléb

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 350 g žitné mouky
  • 1 až 2 lžičky soli
  • ½ kostky droždí (21 g)

Postup přípravy: Do pečící nádoby nejprve vložte vodu, pak droždí a oba druhy mouky. Do té vytvořte malou prohlubeň, do které pak nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Mexický chléb

Ingredience:

  • 400 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 10 ml mléka
  • 450 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 20 g kukuřičné mouky
  • ½ kostky droždí
  • 2 lžíce mexického koření
  • 100 g červené papriky

Postup přípravy: Do pekárny vložte vodu, na malé kousky nakrájenou papriku, koření, mléko, droždí a kukuřičnou mouku, následně vsypte zbylé druhy mouky, do hrudky udělejte prohlubeň, do níž nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Chléb ze 3 druhů semínek

Ingredience:

  • 400 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce květového medu
  • 320 g žitné mouky
  • 320 g celozrnné mouky
  • ½ kostky droždí
  • 30 g makových semínek
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek

Postup přípravy: Do pekárny nejprve vložte vodu, olej, droždí, med a semínka. Poté přidejte oba druhy mouky, do ní udělejte prohlubeň, do které pak nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Vločkový chléb

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 150 g ovesných vloček
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce octa
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • ¼ kostky droždí

Postup přípravy: Do pekárny nejprve vložte vodu, vločky a droždí. Poté přidejte zbylé ingredience, do mouky opět udělejte místo, do kterého nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Celozrnné rohlíky

Ingredience:

  • 200 ml vody
  • 2,5 lžíce oleje
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžíce octa
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ kostky droždí
  • slunečnicová či jiná semínka

Postup přípravy: Do pekárny vložte nejprve vodu, olej a droždí, poté zbytek ingrediencí kromě semínek tak, abyste sůl mohly vsypat do jamky v mouce. V pekárně nechte zpracovat na programu „těsto“, dále vytvořte na pomoučeném vále rohlíky a vložte na plech s pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dokynout cca 30 minut. Poté potřete rohlíky vajíčkem, posypte semínky a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C zhruba 15 minut. Celý proces kontrolujte.

Sýrové housky se slaninou

Ingredience:

  • 180 ml vody
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 větší vařenou bramboru (najemno nastrouhanou)
  • strouhaný sýr na posypání
  • plátky anglické slaniny (případně šunky)

Postup přípravy: Do nádoby v pekárně vložte vodu, mléko, cukr, droždí, poté zbylé ingredience kromě sýru a slaniny. V mouce opět vytvořte prohlubeň, do které vložíte sůl. Využijte programu na přípravu těsta, po dokončení na pomoučněném vále těsto propracujte a nechte 5 minut odležet. Následně ho rozdělte tak, abyste mohly dělat malé hrudky (velikostně zhruba jako sevřená pěst). Ty pak vložte na plech s pečícím papírem a přikryté nechte dokynout 30 minut. Potřete vejcem a v troubě vyhřáté na 220 °C nechte krátce zapéct 5 minut. Poté každou housku posypte sýrem a navrch položte slaninu nebo šunku a peče dále ještě cca 10 minut.

Šátečky s česnekovou náplní

Ingredience:

  • 450 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 700 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • Pro náplň:
  • 120 g másla
  • 10 až 12 stroužků česneku (může být méně i více dle chuti)
  • 2 žloutky

Postup přípravy: Do pekárny vložte vodu, olej, cukr, droždí, poté mouku, do které vytvoříte jamku na přidání soli. Těsto nechte udělat s využitím příslušného programu v pekárně. Následně z těsta vykrajujeme čtverce, do kterých vložíte náplň vytvořenou smícháním daných surovin. Přeložením tvoříte šátečky (trojúhelníkového tvaru), které je třeba v rozích pořádně přimáčknout, aby při pečení nevytekla náplň ven. Na plechu, do kterého dáte pečící papír, pak šátečky necháte ještě 30 minut dokynout. V troubě předehřáté na 200 ° pak pečte přibližně 20 minut.

Domácí pekárna – recepty: sladké pochoutky

Jemný mazanec

Ingredience:

  • 150 ml mléka
  • citronová kůra
  • 2 vejce
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g tuku
  • ¼ kostky droždí
  • mandle
  • rozinky

Postup přípravy: Do domácí pekárny vložíte mléko, vejce, cukr, citronovou kůru, tuk, droždí a mouku. Ke konci, po zaznění signálu v příslušném programu, přidáte mandle a rozinky.

Potřebný program domácí pekárny: sladký koláč (moučník), pokud takovým programem pekárna není vybavena, pak zvolte základní pro klasický kynutý chléb

Vanilková pudingová bábovka

Ingredience:

  • 4 sáčky vanilkového pudingu
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 g cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Postup přípravy: Všechny suroviny vsypte do domácí pekárny a použijte program pro moučník nebo dort. Pokud není, volte rychlý a nechte těsto 20 minut míchat. Poté proces přerušte, vyndejte metly a zvolte program pro klasické pečení. Po skončení zkontrolujte pomocí špejlí, zda se těsto nelepí (jestliže ano, dejte bábovku ještě péci, avšak opatrně a s kontrolou). Po vychladnutí bábovku opatrně z formy vyklepněte.

Koblížky s rumovým nádechem

Ingredience:

  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 3 až 4 lžíce rumu
  • 300 ml mléka
  • 7 žloutků
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • jakákoliv marmeláda – náplň

Postup přípravy: Do pekárny vložte mléko, rum, cukr, droždí a žloutky rozmíchané v rozpuštěném másle, nakonec mouku a sůl. Zvolte program na tvorbu těsta, hlídejte však, bude-li třeba, ukončete předčasně. Po vykynutí těsto zpracujte, vyválejte placku o síle cca 1 cm a skleničkou nebo hrníčkem vykrájejte kolečka. Na ně dávejte marmeládu a přiložte další prázdné kolečko, které je třeba v rozích pořádně přimáčknout. Přebývající těsto okrájejte. Poté nechte koblížky ještě asi 15 minut odležet a na vrstvě tuku usmažte po obou stranách dozlatova (vkládat nejprve spodní stranou), nejvhodnější je pro tyto potřeby fritovací hrnec. Po usmažení koblížky pocukrujte.

Jahodová marmeláda

Ingredience:

  • 900 g jahod
  • 300 g želírovacího cukru 3:1
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy: Tento recept pro domácí pekárnu využijí ti, kteří vlastní přístroj vybavený funkcí na přípravu marmelády – program džem nebo marmeláda. Suroviny vložíte do pekárny a necháte zpracovat. Poté horkou směs vlijte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru, abyste nemuseli zavařovat.

Receptů pro domácí pekárnu existuje opravdu velká spousta, vybrané z nich jsme vám přinesli i v tomto článku, neváhejte je proto vyzkoušet a potěšte sebe i strávníky u vás doma slanými či sladkými pochoutkami, které si určitě zamilujete.

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!



Diskuse k článku

  • Spektrum zdraví

    09:32 17. 2. 2016 0
    Dobrý den, do tohoto receptu opravdu mouka nepatří, její funkci plní právě práškový puding.

    redakce Spektrum zdraví
  • Eva Klásková

    18:01 16. 2. 2016 0
    Do pudinkové bábovky se nedává žádná mouka?
  • Korenka

    06:48 26. 3. 2012 -2
    Koblížky jsou super!!!!!dělala jsem je o víkendu a hned byly pryč.

Akční nabídka

tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč
tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

TAHINI RAW čokoládové 165ml HN

Sezamová pasta s čokoládou HEALING NATURE Raw Tahini…
68 Kč

TRIPHALA BIO 80tbl. Cosmoveda

Známá trojkombinace bylin - DETOXIKACE Podle ajurvédy jsou…
372 Kč

Čaj BERAN 30g, Dr.Popov

Čaj pro narozené ve znamení Berana (21.3. – 20.4.). …
50 Kč

Henna čistá 200g

100% přírodní Henna Herb Lamda Vysoce kvalitní, velmi jemně…
159 Kč

Ayur Elixir 11 Abhayarishta Siddhalepa

Ájurvédský bylinný elixír, podporuje činnost střev a…
390 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…