Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Těstoviny

Druhů těstovin je skutečně velké množství. Zmíníme alespoň ty nejznámější z nich, které jsou i u nás běžně k dostání:

Cannelloni – těstovinové plátky ve tvaru obdélníku jsou srolovány do válce. Po uvaření těstovin se plní různými náplněmi. Mezi ty nejčastější patří náplně ze sýru ricotta, špenátu či různých mas.

Casarecce – italské těstoviny, které jsou svinuté do tvaru písmene S.

Farfalle – řadí se mezi nejznámější italské těstoviny. Slovo farfalle v překladu znamená motýl, kterého svým tvarem tyto těstoviny připomínají.

Fettuccine – placaté, tlusté nudle z vajíček a mouky, populární v oblasti Říma.

Fusilli – tvarem připomínají vrtuli, setkat se můžete s jejich zelenou či červenou variantou.

Gnocchi – italské těstoviny vyráběné z hrubé pšeničné mouky, brambor, strouhanky či obdobných ingrediencí. Název těstovin gnocchi v překladu znamená žmolky.

Lasagne – správně však názvem Lasagna - těstoviny ve tvaru širokých plátů. Okraj těstovin je zpravidla vlnitý. Při vaření se skládají na sebe ve vrstvách, které se nejprve proloží sýrem, tomatovou omáčkou či ragú a následně se dají zapéct.

Linguine – italské těstoviny nejčastěji se podávají s mořskými plody. Jsou podobné špagetám, akorát jsou placaté, říká se jim také jazýčky.

Macaroni – jsou podobné u nás známým kolínkům, avšak jsou dvakrát až třikrát delší.

Orecchiette – vzhledem i názvem připomínají malá ouška, v průměru mají okolo dvou centimetrů.

Penne – středně dlouhé duté trubičky se šikmým okrajem a charakteristickým rýhováním na vnějším okraji.

Ravioli – taštičky ve tvaru polštářků, vyskytují se však i ravioli kulaté či trojúhelníčkové, které jsou plněny nádivkou ze špenátu, kopřiv, artyčoků apod.

Spaghetti – špagety snad není třeba představovat.

Tagliatelle – dlouhé nudle široké do 1 centimetru, které se prodávají smotané do klubíček.

Tortellini – těstoviny ve tvaru svinuté mušličky, které jsou obvykle plněny vepřovým masem, šunkou prosciutto (pršut) či sýrem.

5987231627_85ceb6f39a

Italské těstoviny – recepty pro inspiraci

Špagety s lilkem, cherry rajčátky a bazalkou – Spaghetti alle melanzane, pomodorini e basilico

Ingredience

  • 400 g lilku
  • 320 g špaget
  • 200 g cherry rajčátek
  • česnek
  • olivový olej extra virgine
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Špagety s lilkem, cherry rajčátky a bazalkou – postup přípravy

Umyjeme lilky, odkrojíme jim špičky a nakrájíme na kostičky. Na velké pánvi rozehřejeme tři velké lžíce oleje se stroužkem česneku a orestujeme na něm nakrájený lilek do zlatova. Přidáme cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky, mírně osolíme a necháme dusit. Těstoviny mezitím uvaříme al dente. Špagety scedíme, vhodíme do pánve s připravenou teplou omáčkou a důkladně promícháme. Vše nakonec dochutíme trochou olivového oleje, dozdobíme velkou lžící nasekané bazalky a podáváme.

Penne s celerovým pestem – Penne al pesto di sedano

Ingredience

  • 350 g těstovin penne
  • 70 g loupaných pistácií
  • 60 g piniových oříšků
  • 7 stonků řapíkatého celeru i s listy
  • 2 červené nebo oranžové papriky
  • 1 šalotka
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Penne s celerovým pestem – postup přípravy

Celer s listy rozmixujeme se dvěma špetkami soli, pistáciovými a piniovými oříšky a polovinou šalotky. Celou směs smícháme s cca dvěma decilitry olivového oleje a připravíme si tak pesto. Papriky ogrilujeme nebo opečeme v troubě, sloupneme z nich slupku a nakrájíme na tenké proužky. Druhou polovinu šalotky nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na velké pánvi na slabé vrstvě oleje společně s proužky papriky. Těstoviny uvaříme al dente, promícháme na pánvi s paprikami a trochou vody z těstovin a necháme prohřát. Dochutíme pestem a podáváme.

Těstoviny linguine po námořnicku – Linguine alla Marina

Ingredience

  • 350 g těstovin linguine
  • 200 g čištěných kalamárů
  • 2 čerstvé feferonky
  • česnek
  • bazalka
  • petrželka
  • extra virgine olivový olej
  • sůl

Linguine po námořnicku – postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a uvaříme v ní těstoviny. Na velké pánvi mezitím na lehce zahřátém olivovém oleji společně orestujeme kalamáry nakrájené na tenké kroužky, nasekané feferonky zbavené semínek a blanek a tři až čtyři neoloupané stroužky česneku. Asi po sedmi minutách přidáme uvařené těstoviny a naběračku vody, ve které se vařily. Přidáme velkou lžíci nasekané petrželky a bazalky, chvíli povaříme na vysokém ohni tak, aby se chutě spojily. Vše přemístíme na servírovací talíř nebo do vhodné mísy a podáváme.

Italská zeleninová jídla – recepty pro inspiraci

Jídla ze zeleniny jsou v Itálii rovněž velmi oblíbená. K přípravě se využívá sezónní zeleniny a dbá se na to, aby si každá ingredience zachovala svoji původní chuť i po úpravě.

Zapékaný pórek – Porri al forno

Ingredience

  • 500 g pórku – očištěného a zbaveného vrchních tužších částí
  • 16 plátků slaniny – asi 160 g
  • máslo
  • petrželka
  • strouhaný parmazán
  • strouhanka
  • mléko
  • sůl

Zapékaný pórek – postup přípravy

Měkké, řádně očištěné pórky rozkrojíme podélně a pak ještě příčně, abychom získali osm špalíčků. Každý pak zabalíme do dvou plátků slaniny. Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme máslem a pórky do ní naskládáme. Posypeme strouhaným sýrem, strouhankou, nasekanou petrželkou a osolíme. Vše přelijeme praménkem mléka, posypeme rovnoměrně vločkami čerstvého másla a dáme zapéct přibližně na jednu hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.

Jednoduché lilkové závitky – Involtini di melanzane  

Ingredience

  • 250 g lilku
  • 120 g okapaného tuňáka v oleji
  • 3 čerstvé feferonky
  • 3 vejce natvrdo
  • petrželka
  • citron
  • malá hlavička červené čekanky radicchio
  • listový salát
  • ocet
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Lilkové závitky – postup přípravy

Lilek nakrájíme na 12 plátků po délce, na zahřáté pánvi s nepřilnavým povrchem je opečeme, posypeme je troškou soli. Plátky lilku pak naskládáme do mísy, zalijeme olejem, trochou octa a necháme marinovat po dobu 30-ti minut. Feferonky zbavíme semínek a blanek, nakrájíme na kostičky, přidáme trochu rozehřátého oleje na pánev, sůl, citronovou šťávu, nasekanou petrželku a orestujeme. Kousky tuňáka, nakrájená vejce uvařená natvrdo, natrhané listy čekanky a orestované feferonky smícháme v míse. Směs zakápneme olejem, rozložíme na jednotlivé plátky marinovaného lilku a stočíme. Závitky podáváme se salátem a podle chuti ozdobené.

Italské rizoto – recept pro inspiraci

Základem italského rizota je italská rýže, která má kratší zrna a vysoký obsah škrobu. Základní druhy rýže, které se užívají do rizota (italsky risotto) jsou Arbolio, Vialone a Carnaroli. Dále se při přípravě rizota používá zelenina, zeleninový vývar a další ingredience k dochucení. Často se přidává i italské víno.

Selské rizoto s červeným vínem – Risotto rustico al vino rosso

Ingredience

  • 400 g cibule
  • 300 g rýže
  • 250 g libové slaniny pancetta
  • kousek celé skořice
  • bobkový list
  • parmazán
  • ½ litru červeného vína
  • zeleninový vývar
  • černý pepř celý

Selské rizoto s červeným vínem – postup přípravy

Svaříme víno se skořicí, se 100 g cibule nakrájené na kousky a se dvěma bobkovými listy. Vaříme tak dlouho, dokud se nezredukuje asi na polovinu, stáhneme z ohně a vyndáme skořici. Připravíme si rizoto tak, že slaninu nakrájíme na kousky a na mírném ohni restujeme na pánvi, dokud se tuk nevypeče. Vyndáme křupavé kousky a na omastku opečeme zbylou, jemně nasekanou cibuli. Poté přidáme rýži a opražíme ji. Postupně a po malých dávkách přidáváme svařené a necezené víno a zeleninový vývar. Rýži v nich vaříme, dokud není al dente – tj. přibližně po dobu 15-ti minut. Nakonec do rizota vmícháme opečenou slaninku, strouhaný parmazán, trochu soli a o trochu více pepře. Rizoto podáváme teplé, posypané parmazánem.

Italská pizza – recept pro inspiraci

Pizza pochází z Itálie a stala se oblíbeným pokrmem po celém světě. Je to velký kruhový plát chlebového těsta nahoře s náplní, která je vyrobena z rajčat, sýra a jiných ingrediencí. Skládá se obvykle ze základních surovin, kterými jsou: středně tuhé těsto vyrobené z vody, mouky, droždí a soli, rajčatového základu – sugo di pomodoro a mozarelly.

Pizza a její příprava procházela vývojem, kdy na počátku byla pizza pouze plochým koláčem z kynutého těsta, obloženým nasekaným česnekem. Až později se koláč začal obkládat rajčaty a doplňovat dalšími ingrediencemi, například sýrem mozzarella, rybami, olivami a podobně.   

6178492568_704ddd5d01

Zkuste si upéct domácí pizzu, uvidíte, že si pochutnáte a výsledek předčí Vaše očekávání.

Základní těsto na pizzu

Ingredience

  • 20 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli

Příprava těsta na pizzu

Rozdrobíme trochu droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku, kvásek a olej, přilijeme 300 ml vlažné vody a propracováváme, až vznikne soudržné těsto. To přemístíme na pomoučený vál a začneme jej důkladně hníst tak, aby bylo pružné a nelepilo se. Z těsta vytvoříme bochánek, poprašíme jej moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl až dvě hodiny, až se znásobí objem těsta. Rozdělíme na čtyři díly, na pomoučeném válu pak každý z nich vyválíme a vytáhneme do tenké placky. Těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujeme zvýšený okraj korpusu, těsto poklademe ingrediencemi dle chuti, fantazie nebo receptu a ihned vložíme do rozpálené trouby.

Máte i vy nějaké oblíbené recepty na italská jídla? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!



Diskuse k článku

  • Lenka

    09:54 1. 7. 2016 0
    Ja miluji italskou kuchyni :-) mam i oblibeny eshop odkud italske produkty objednavam

Akční nabídka

tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč
tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Bio Hari čaj LÁSKA - růže a ibišek

Láska je, pokud si ji dovolíme. Tento bio Shoti Maa čaj…
95 Kč

Ajurvédské kafe Šatavari 50g DNM

Ajurvédské kafe Šatavari Instantní kávovina z čekanky s…
89 Kč

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací…
118 Kč

Římský kmín celý 50g DNM

Jedno ze základních koření v indické kuchyni Kumín -…
32 Kč

GARAM MASALA 50g DNM

Směs do zeleninových a luštěninových jídel Směs koření…
55 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…