Nezmeškejte pravý čas pro zavařování jablek

Nezmeškejte pravý čas pro zavařování jablek

Čas dozrávání jablek, ovoce pro naše zahrady asi nejtypičtější, je právě v těchto dnech a dnech minulých.  Plody, které nestačíte zkonzumovat čerstvé nebo neuskladníte, můžete zavařit.

Je to postup velice vhodný pro uskladnění zásob na zimní období. Konzervování ovoce a zeleniny vždy patřilo k běžným znalostem a pracím hospodyně. Konzervovat se může ovoce, které nelze uchovat. Nesmí být zkažené, natlučené nebo nevzhledné. Vyplatí se všechny plody před zavařením důkladně prohlédnout a natlučené nebo jinak napadené plody vyřadit, protože i jen jeden zkažený plod může zbytečně pokazit celou várku.

Obavy, že k zavařování jablek a veškerého ovoce je zapotřebí mnoho cukru, není úplně oprávněná. Méně slazené kompoty jsou nejen zdravější, ale i chutnější. Ovoce ve vlastní šťávě nevyžaduje cukr vůbec. Pokud si práci dobře naplánujete, rozmyslíte si postup a připravíte všechny potřeby, pak nezabere ani mnoho času.

Kompoty

Kompot je ovoce zalité slabým cukerným roztokem. Krom zavařování jablek doporučujeme vyzkoušet si i zavařit kdoule, ovoce příbuzné jablku. Plody nezralé nebo přezrálé se pro přípravu kompotu nehodí. Jablka přebereme a důkladně omyjeme. Omyté ovoce zbavíme nejedlých částí (stopek, jádřinců, pecek), jablka také oloupeme (pokud však máte krásná jablka s červenou slupkou, loupat je nemusíte. Kompot pak vypadá velmi hezky.) a dělíme je do úhledných čtvrtek nebo osminek. Protože plody jako jsou jablka nebo i kdoule na vzduchu hnědnou, zaléváme je při přípravných pracích vodou s kyselinou citronovou, tím se hnědnutí ovoce předchází, zpomaluje jej. Jablko můžeme rovněž ihned po oloupání potřít citrónem a nakrájené čtvrtky rovněž pokapeme citrónovou šťávou.

Předváření a proslazování

Jablka před plněním do sklenic předváříme do poloměkka. Ponoříme je ve spařovacím košíčku do vroucí vody nebo je do vroucí vody vhodíme a povaříme po dobu dvou až tří minut. Předváříme ve vodě s kyselinou citronovou nebo ve vodě čiré. Dobře předvařené ovoce je sklovité a pružné. Vodu, ve které jsme ovoce předvářeli, použijeme na cukerný roztok. Předvařená jablka vyjmeme z vodní lázně a na tácu necháme vychladnout.

Vychladlé či vlažné ovoce prosladíme – přelijeme cukerným roztokem. Ten připravíme z vody, ve které jsme ovoce předvářeli a přidáme na litr vody cca 200 - 300 g cukru. Dávku můžeme snížit až na 50 g. Pro přípravu cukerného roztoku používáme jemný krystalový cukr, který se ve vodě dobře rozpouští. Roztok krátce převaříme a sebereme pěnu, ovoce přeléváme teplým až horkým roztokem.

Výběr sklenic

Sklenice i víčka před upotřebením umyjeme v horké vodě se sodou, opláchneme v čité vodě a neotíráme. Sklenice naplníme horkou vodou, kterou posléze vylijeme krátce před plněním. Naplníme je volně jablky, která jsou již předvařená a proslazená a plníme ne až po okraj , ale přibližně jeden cm volný pod okrajem, naplněnou sklenici posléze zalijeme horkým cukerným roztokem.

Sterilace

Sterilace je povaření kompotu při teplotě 75 - 85°C, díky které se zničí škodlivé mikroorganismy.  Sterilujeme ve sterilačním nebo i obyčejném hrnci. Při vaření uniká teplý vzduch ze sklenice, čímž se přitiskne víčko na gumový kroužek, kterým je umístěn mezi sklenicí a víčkem. Víčko tím pádem pevně drží a brání tak proniknutí vnějšího vzduchu do sklenice a obsah je chráněn před nákazou.

Ve sterilačním hrnci položíme sklenice na podložku, zalijeme vodou téměř celé. Hrnec přiklopíme a zasuneme teploměr, ve chvíli, kdy dostoupí teplota výše uvedené v předpisu, odečteme čas.  Po ukončené sterilaci odklopíme víko a necháme asi tři minutky chladnout. Poté sklenice vyjmeme, postavíme na stůl a přehodíme přes ně utěrky, které předtím namočíme v chladné vodě. Tím zabráníme měknutí ovoce a ztráty barvy.

Uchování

Sklenice se zavařeným ovocem skladujeme na suchém a tmavším místě.

Servírování

Kompoty podáváme jako přílohy k masu, vhodnému hlavnímu jídlu, k moučníkům, ale i jako dezert po hlavním jídle. Samotný kompot podávaný s piškoty nebo oplatky je skvělým dezertem. Jablkový kompot můžeme také zalít vanilkovým pudinkem a zdobit třešněmi, nastrouhaným perníkem, skořicí,… Kompoty však nejsou jedinou úpravou zavařování jablek.

Další recepty z jablek na bázi zavařování jablek a kompotů

Strouhaná jablka do sklenice (na štrúdl)

Jablka oloupeme, zbavíme slupek a jádřinců, nastrouháme je a napěchujeme co nejvíc do sklenic a zasypeme cukrem. Při sterilaci se obejdete i bez sterilačního hrnce. Uzavřené sklenice s ovocem poskládáte do vyššího plechu s vodou, dáte do trouby, kterou zapnete na teplotu 200°C a asi půl hodiny necháte v troubě, poté necháte vychladnout a uskladníte. Strouhaná jablka můžete po celý rok používat pro přípravu štrúdlu, jablečných desertů a koláčů.

 

Jablkový kompot se zázvorem

K přípravě tohoto kompotu budeme potřebovat: 1 kg jablek, 1 čerstvý zázvor, 3 citrony, rozinky a želírovací cukr (cca 1 kg)

Oloupaná jablka, zbavená jádřinců a stopek, rozčtvrtíme a nakrájíme na malé kousky. Zázvor oloupeme a na jemno nasekáme. Vymačkáme citrony a rozinky namočíme do vody. Želírovací cukr, posekaný zázvor, citronovou šťávu a kousky jablek vložíme do kastrolu. Za stálého míchání směs ohřejeme a necháme prudce povařit po dobu 4 minut. Sklenice vypláchneme horkou vodou a naplníme kompotem. Nádoby dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout 15 minut. Uchováváme na suchém, chladném a tmavém místě.

Staročeský jablečný kompot

Připravená jablka, nakrájená na čtvrtky, naskládáme do připravených sklenic. Zalijeme je vlažným cukerným roztokem a do každé sklenice přidáme hřebíček, kousek skořice a kolečko citronu (kůra musí být pečlivě omyta). Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 až 20 minut při 85°C.

Babiččin jednoduchý zimní jablečný kompot

Můžeme jej vytvořit z jablek čerstvých, klidně v tomto případě i vráščitých a padaných, nebo z jablkového kompotu předem připraveného.

Do hrnce s cukrem přidáme předpřipravený kompot nebo jablka zbavená stopek, jádřinců a nakrájená na osminky. Přidat můžeme i hrušky nebo hruškový kompot, máme-li jej. Přidáme jednu až dvě celé skořice, dva až tři kusy hřebíčku, cukr dle chuti, citron nebo kousek limetky, rozinky a pár loupaných mandlí. Směs zalijeme vodou, povaříme a ještě teplé konzumujeme. Tato pochutina je velice oblíbená dětmi. Pro dospělé však do směsi můžeme přidat i trochu rumu nebo jiného alkoholu. I po ochladnutí zastudena je tento pokrm velice chutný.

Jablkový džem

Pro přípravu jablkového džemu můžeme použít méně kvalitní jablka. Na 500 g loupaných jablek spotřebujeme 700 g cukru, kousek vanilky, skořici vcelku a hřebíček. Jablka rozdělíme na dvě skupiny. První polovinu jablek oloupeme, zbavíme stopek a jádřinců a nakrájíme na kostky. Druhou polovinu nakrájíme i se slupkou a můžeme i s jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, tu pak prolisujeme. Jablečný protlak převážíme a společně s větší částí oloupaných jablek dáme i s kořením do hrnce a vaříme do zhoustnutí. Posléze po částech přidáme cukr a zbytek jablek a povaříme dalších 3 - 5 minut. Když džem začne rosolovatět, odstraníme koření a nalijeme ho do připravených sklenic. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme chladnout. Skladujeme v chladu na tmavém místě.

Jablkový džem se zázvorem

Při přípravě postupujeme obdobně jako při přípravě jablkového džemu. Ingredience se však liší. Na jeden kilogram oloupaných a upravených jablek potřebujeme jeden zázvor, šťávu z citronu nebo dvou citronů, rozinky a kilogram želírovacího cukru. Jablka i oloupaný zázvor nakrájíme na kousky. Rozinky necháme namočit ve vodě, posléze necháme okapat a společně s želírovacím cukrem a ostatními ingrediencemi dáme do hrnce. Uvedeme do varu za stálého míchání a povaříme cca 4 minuty. Hotový džem plníme do sklenic, které uzavřené obrátíme dnem vzhůru a necháme chladnout. Skladujeme opět v chladu a temnu.

Jablková marmeláda

Marmeláda bývá tužší konzistence než džem a obsahuje více ovocné vlákniny. Vytvoříme jablečný protlak, a to tak, že omytá jablka nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a v hrnci pod pokličkou dusíme do měkka, tj. cca čtvrt hodiny. Vzniklou hmotu prolisujeme sítkem nebo v mlýnku na ovoce a jablečný protlak dáme do hrnce, kde ho odpařujeme po dobu deseti minut. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme dále, po pěti minutách zbytek cukru dosypeme, přidáme kyselinu citronovou. Jakmile marmeláda začne rosolovatět, nalijeme ji do sklenic, zavíčkujeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme chladnout.

Jablečná čokoláda na bázi nutely

Dobře upravená jablka, tedy oloupaná a zbavená jádřinců, pomeleme v mlýnku na ovoce a dáme vařit s cukrem, v poměru 1/3 váhy cukru na plnou váhu použitých jablek. Do horké směsi přimícháváme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Směs dobře promícháme a nalijeme ji do sklenic. Dále sterilujeme 20 minut při 80°C.

Jablečné čatní

Pro přípravu budeme potřebovat 1 lžíci soli, 1 lžíci pálivé papriky, 1/2 lžíce kari, 5 - 6 stroužků česneku, 1/2 lžíce zázvoru, 3 dcl vody, 3 dcl octa a 3 lžíce rozinek na 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek.

Jablka nakrájíme na plátky, přidáme koření a rovněž naplátkovaný česnek. V hrnci vše povaříme, přidáme cukr, ocet a rozinky. Vše chvíli povaříme a směsí naplníme sklenice. Sterilujeme při 80°C po dobu 20 minut.

Jablečná přesnídávka

Omytá jablka dusíme s trochou vody do měkka. Jádřinců je můžeme zbavit dopředu, nebo při přepasírování přes jemnější síto. Jablečnou hmotu rozmixujeme s připraveným vanilkovým pudinkem s cukrem a trochou skořice. Směs zakápneme citronem, přejdeme ještě jednou varem, nalijeme do skleniček a sterilujeme. Uchováváme na chladném a tmavém místě. Získáme tak zdravou svačinku, která chutná nejenom dětem.

Máte i vy nějaký osvědčený recept na zavařování jablek? Podělte se s námi v komentáři pod článkem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Akční nabídka

tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč
tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

AYUR OIL 25 NEELAYADI 220ml

Ajurvédský bylinný olej na vlasovou pokožku Neelayadi olej…
490 Kč

Mung čočka loupaná 500g TRS

Mung dal - lehce stravitelná žlutá loupaná čočka Loupaná…
82 Kč

Sůl černá jemně mletá 100g DNM

Kamenná sůl z Indie s vysokým obsahem minerálů, jemně mletá…
37 Kč

Éterické oleje - Domácí lékárnička

Sada pěti nejpoužívanějších éterických olejů VÝHODNÉ…
459 Kč

ETS Dárková kolekce v plechové kazetě - Modré ozdoby

Limitovaná edice vánočních čajů v dárkovém balení, 72 sáčků…
458 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…