Raw cukroví na Vánoce okouzlí vaše chuťové pohárky aneb: pečení a mlsání může být i bez výčitek
Bez mouky, cukru nebo i pečení. Přesně tak lze připravit vánoční cukroví. Jedná se o raw cukroví, které je u nás stále více populární, stejně jako celá raw strava. Prozradíme, jaké vánoční raw cukroví si můžete přichystat a proč jsou tyto druhy cukroví zdravější a mnohdy u chutnější.
Příprava raw cukroví není vůbec náročná. Naopak si ušetříte čas čekáním u trouby. Ostatně, vyzkoušejte si to sami. Podle našich snadných receptů to zvládnete hravě.
Budete-li chtít další zdravé recepty, sáhněte například i po těch, které se vyhýbají máslu – tedy tuku, který nám zbytečně kazí figuru.
Raw cukroví je zdravé a chutné
Přijde vám slovo raw ve spojení s cukrovím zvláštní? Nemusíte se vůbec děsit, jelikož raw cukroví si v posledních letech nachází i u nás velkou oblibu. A o co vlastně jde? Slovíčko raw se z angličtiny překládá jako syrové. Znamená to, že raw jídelníček je složený ze syrové stravy, která je zpracována do teploty maximálně 42-45 stupňů Celsia.
Hlavním smysl je v tom, že všechny zdravé prvky v potravinách jsou při zahřátí na vyšší teploty zničeny. Mezi hlavní složku raw stravy pak patří zelenina, ovoce, ořechy, semínka, luštěniny, obiloviny a další. Většinou bývá raw cukroví přirozeně bezlepkové.
Co to znamená pro raw cukroví? Zkrátka to, že se pracuje hlavně s oříšky, sušeným ovocem, semínky a raw čokoládou. Cukroví podle raw zásad je především zdravé, chutné a nepřiberete po Vánocích několik kil navíc, i když si raw cukroví opravdu dopřejete.
Raw cukroví 4x jinak
Připravili jsme si pro vás raw cukroví na čtyři různé způsoby, abychom vám ukázali, že mlsat jde i zdravě a bez výčitek. Doma si tak můžete bez větší práce připravit pro rodinu i hosty vosí hnízda, linecké, vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů nebo pracny. Tak s chutí do toho!
-
Raw cukroví: zdravá vosí hnízda
Vosí hnízda patří mezi nejoblíbenější kousky z vánočních cukroví. Můžete si však doma připravit raw cukroví – vosí hnízda, která vám budou možná chutnat ještě více, než ta běžná, na která jste doposud byli zvyklí.
Ingredience (cca 30 kousků):
- 300g sušené datle
- 200 g mletých mandlí
- 2lžičky vanilky
- 4 lžíce kakaa
- sušené banány na kolečka
Náplň:
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 banán
Raw vosí hnízda – postup
Datle, mandle, kakao, vanilku rozmixujeme v mixéru na jemné těsto. Vznikne nám lepivé těsto, které drží pěkně pohromadě. Poté v další misce rozmixujeme banán s kokosovým olejem.
Vezmeme si formičku na vosí hnízda a vysypeme kakaem (lze použít i kokos). Do formiček vtlačíme těsto a vařečku uděláme doprostřed dírku, kterou naplníme banánovou náplní. Nakonec přiklopíme kolečkem sušeného banánu.
Hnízdo z formičky vyklepeme a poté všechno raw cukroví dáme ztuhnout do ledničky. Pokud chcete, mžete si hnízda ještě pokapat raw čokoládou.
-
Raw cukroví: vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů
Bez vanilkových rohlíčků snad jako ani kdyby nebyly Vánoce. Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů podle raw stravování nejsou složité a zaberou skutečně jen chvilku.
Ingredience:
- 200 g vlašských ořechů
- 300 g kokosu
- kokosový cukr
- 5 lžic strouhaného kakaového másla
- 3 lžičky vanilkového prášku
- špetka himalájské soli
- 2 lžíce medu/agávového sirupu
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů – postup:
V mixéru rozmixujeme ořechy, postupně přidáváme kokos, vanilkový prášek, kakaové máslo, med a trochu soli. Mixujeme do té doby, než máme kompaktní těsto.
Z těsta si vytvarujeme rohlíčky, ti méně zruční mohou využít formičky na rohlíčky. Rozmixujeme kokos a kokosový cukr a v této směsi obalíme postupně každý rohlíček.
Nakonec dáme raw vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů do ledničky, kde ztuhnou. Není tedy potřeba je péci v troubě. Skladujeme v chladnější místnosti.
-
Raw pracny s raw čokoládou
Mezi oblíbené vánoční cukroví patří také pracny. Tentokrát se vyhneme pečení na vysoké teploty a budeme pracny sušit. Bonusem tohoto druhu cukroví je to, že je bez špetky rafinovaného cukru – tedy mnohem zdravější.
Ingredience:
- hrnek pekanových ořechů
- hrnek lískových ořechů
- hrst datlí
- agávový/datlový sirup
- jablko
- trochu soli
Náplň:
- hrnek pekanových ořechů
- hrnek mandlí
- hrst datlí
- lžička vanilky
- 2 lžíce kakaového másla
Raw čokoláda:
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce datlového sirupu
- 3 lžíce kakaového rozpuštěného másla
Raw pracny s raw čokoládou – postup:
Všechny ořechy je potřeba namočit přes noc ve vodě. Ořechy, sirup, nastrouhané jablko a trochu soli rozmixujeme na těsto. Z těsta vytvoříme tvary pracen a necháme 10 hodin sušit při teplotě 42 stupňů.
Mezitím si vytvoříme náplň, a to tak, že rozmixujeme ořechy, přidáme vanilku a kakaové máslo. Náplní poté můžeme slepovat dvě pracny k sobě.
Na úplný závěr namáčíme pracny v raw čokoládě. Máslo na čokoládu však nesmí být zahřáté na více než 45 stupňů.
-
Raw cukroví: slepované linecké
Samozřejmě nemůžeme zapomenout na populární linecké, které mají v oblibě hlavně děti. Tuto klasiku lze také připravit v podobě raw cukroví.
Ingredience:
- 2 hrnky mandlí
- hrnek kokosu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic agávového sirupu
- půl lžičky jedlé sody
- 2 lžičky vanilky
Raw marmeláda:
- hrnek namočených datlí
- hrnek šťávy z mraženého rybízu
Raw linecké – postup:
Mandle necháme přes noc ve vodě, oloupeme a necháme tři hodiny sušit v sušičce. Smícháme mandle, kokos, sirup, citronovou šťávu, kokosový olej, jedlou sůl a rozmixujeme na jemné těsto. Těsto rozválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrájíme různé tvary.
Linecké dáme do sušičky nebo horké vypnut trouby na 10 hodin. Mezitím si uděláme raw marmeládu. Mandle a šťávu rozmixujeme a vylijeme na pečící papír, který dáme do sušičky nebo opět horké a vypnuté trouby na cca 6-8 hodin.
Linecké potom slepujeme marmeládou a skladujeme v krabici při nižší teplotě. Toto raw cukroví chutná opravdu nepřekonatelně.
Diskuse k článku