Červená čočka v hlavní roli: Nejlepší letní recepty
Léto již i astronomicky započalo a čekají nás tři měsíce převážně krásných prosluněných dní, pikniků, příjemných společenských setkání s rodinou a přáteli. K piknikům a setkáním ale neodmyslitelně patří i chutné a výživné jídlo, které bude lahodit oku, a hlavně spolehlivě zasytí. Červená čočka je ideální v teplých letních měsících, a to nejen samotná, ale i v jiných osvěžujících pokrmech.
Červená čočka je velice blahodárnou potravinou pro naše tělo. Obsahuje totiž nespočet vitamínů a minerálů. Mimo to je také plná zdravé vlákniny a na rozdíl od zelené čočky nenadýmá. Co si tedy dobrého z červené čočky uvařit?
Červená čočka je neskonale zdravá potravina
Jak již bylo výše uvedeno, červená čočka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Konkrétně tedy nejvíce vitamínu B6. Z minerálních látek je v červené čočce obsažen hořčík, draslík a vápník. Díky vysokému obsahu vlákniny zaručeně zasytí a podpoří dobré trávení. Červenou čočku mohou bez problémů konzumovat i těhotné a kojící maminky, nebo vaše malé ratolesti. Skvělá je červená čočka v kombinaci se zeleninou a dobře chutná nejen samotná, ale i v salátech. A právě na ty se vzhledem k ročnímu období zaměříme. Zde jsou ty nejlepší recepty, které vás v kterýkoliv teplý den velmi potěší svou lahodnou chutí.
Červená čočka v hlavní roli: Svěží vegetariánský čočkový salát
Na tento pestrý a v podstatě vegetariánský salát potřebujete: asi 400 gramů vařené červené čočky, lístky salátů, například římského, nebo ledového, můžete přidat i čekanku, která letní salát osvěží. Na zálivku je zapotřebí šťávy z jednoho citronu, olivového oleje (asi 4 lžíce), jedné lžíce medu, jedné lžíce dijonské hořčice, soli, pepře. Doplnit můžete salát i petrželkou. Saláty si natrhejte spolu s čekankou do hlubší mísy, pak přijde na řadu vařená červená čočka a nakonec dresing, který si umícháte z citronové šťávy, medu, olivového oleje, hořčice, soli a pepře. Vše řádně promícháte a můžete si pochutnávat. Nejlepší je salát vychlazený.
Červená čočka v hlavní roli: Teplý čočkový salát s tuňákem
Pro milovníky ryb je určený tento lahodný tuňákový salát, kde červená čočka hraje také prim. Potřebovat budete: lžíci slunečnicového oleje, stroužek česneku, menší cibuli, cuketu, tuňáka v konzervě, nejlépe mexický salát, asi 70 gramů červené vařené čočky, 90 gramů zelených vypeckovaných oliv, šálek zeleninového vývaru, sůl a pepř na dochucení. Nejdříve si na oleji osmahněte do zlatova cibulku najemno pokrájenou a poté přidejte prolisovaný česnek, následně přijde na řadu i cuketa na malé kostičky. Restujte vše asi 4 minuty. Posléze k zelenině přidejte tuňákovou konzervu, vařenou červenou čočku a olivy, přelijte zeleninovým vývarem, promíchejte a provařte. Tento salát je výborný nejen teplý, ale i za studena.
Červená čočka v hlavní roli: Osvěžující salát s vejcem
Pakliže máte rádi i vajíčka, potěší váš červená čočka v kombinaci s nimi v tomto receptu na osvěžující letní salátek. Potřebné suroviny: 180 gramů vařené červené čočky, pět jarních cibulek, jedna salátová okurka, jedna větší paprika, 7 vařených vajec, stroužek česneku, chilli koření, římský kmín, lžíce oleje, dva malé kelímky bílého jogurtu, čerstvý koriandr a na ochucení pepř a sůl. Veškerou zeleninu omyjete a pokrájíte na menší kousky a vložíte do mísy, přidáte vařenou červenou čočku, vařená vejce na čtvrtky pokrájená, lisovaný česnek, bylinky, koření, zakápnete olejem a vlijete jogurt, pak řádně promícháte. Nakonec salát dochutíte solí a pepřem.
Červená čočka v hlavní roli: Indická čočková masala
Na závěr zde nemáme salát, ale výborný pokrm s nádechem exotiky. Tohle jídlo lze jíst i studené. Milovníci exotických pokrmů, jejichž favoritem je především indická kuchyně, si přijdou na své s tímto velice chutným receptem. Na čočkovou masalu je potřeba: asi 150 gramů červené čočky, plechovka kokosového mléka, 400 gramů konzervovaných rajčat, jedna malá červená cibule, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru, římský kmín, sůl, pepř, čerstvá chilli paprička (nemusí být), trochu koření garam masala, sušený i čerstvý koriandr, olivový olej. Nejdříve si rozpalte v hlubším hrnci trochu oleje a osmahněte do zlatova najemno nakrájenou červenou cibuli spolu s česnekem. Pak okořeňte kmínem, garam masalou, koriandrem a přidejte kousek jemně nastrouhaného zázvoru a trochu chilli papričky, pokud máte rádi pálivé. Následně přijde na řadu červená čočka, kterou pak přelijte kokosovým mlékem a konzervovanými rajčaty. Přidejte sůl, pepř a vařte, dokud červená čočka nezměkne. Podávejte s čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku