Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa
Polévky bychom rozhodně neměli z jídelníčku vynechávat, protože tvoří nezbytnou součást zdravého a vyváženého stravování. Mohou být předkrmem, hlavním chodem i lehkou a nekalorickou svačinou. Vhodné jsou pro posílení organismu při nemoci, v době rekonvalescence, při trávících obtížích i při redukční dietě. Nevíte, jak obměnit recepty na známé zeleninové polévky anebo byste rádi připravili takovou zeleninovou polévku, která není úplně běžná? Pak vám mohou pomoci některé naše tipy a recepty.
Mrkvová polévka
Mrkvová polévka nemusí mít fádní chuť. Pokud ji uvaříme nápaditě, pochutnají si na ní děti i dospělí a to i tehdy, pokud dosud nad mrkvovou polévkou „ohrnovali nos“.
Mrkvová polévka s ovesnými vločkami a brokolicí
Potřebujeme:
2 větší mrkve, několik větších růžiček brokolice, kousek másla, asi ¼ polévkové lžíce drceného kmínu, 2 polévkové lžíce dětské krupičky, 2 lžíce ovesných vloček, zelenou petrželku, sůl, podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
Mrkvová polévkas ovesnými vločkami a brokolicí - postup:
Očištěnou mrkev nakrájíme na kousky, brokolici rozdělíme na menší růžičky. V hrnci si rozpustíme máslo, dáme pozor, aby se nepřepalovalo. Na něm orestujeme mrkev, dokud nezačne pouštět barvu. Přidáme krupičku, krátce orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem. Povaříme zhruba 5 minut, přidáme brokolici, ovesné vločky, kmín. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Nepoužíváme-li domácí vývar, můžeme dochutit zeleninovým bujónem, ale bez glutamátu. Po uvaření přimícháme nadrobno nasekanou petrželku.
Tip: Můžeme dochutit drceným anýzem, zázvorem anebo mletým pepřem.
Mrkvová polévka z babiččina receptáře
Potřebujeme:
1 velkou cibuli, 7 středních mrkví, 3 plátky většího celeru, zelenou petrželku, zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu, pepř, sůl
Mrkvová polévka z babiččina receptáře - postup:
Očistíme zeleninu. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Na másle osmahneme cibuli a celer, přidáme mrkev. Do hrnce nalejeme vodu, aby byla cca 3 cm nad zeleninou. Přidáme vývar nebo bujón, pepř a sůl a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Abychom docílili krémové konzistence, můžeme polévku dát do mixéru. Tato mrkvová polévka se podává teplá i studená, dochucená nakrájenou zelenou petrželkou.
Tip: Můžeme zahustit smetanou.
Bramborová polévka
Bramborová polévka je klasikou české kuchyně. Můžeme ji vařit na mnoho způsobů a často bývá základem pro řadu jiných polévkových specialit.
Bramborová polévka s houbami
Potřebujeme:
5 ks středních brambor, 3 menší mrkve, 1 větší petržel, ½ menšího celeru (poměry zeleniny můžeme měnit dle vlastní chuti), česnek, sušené nebo čerstvé houby, sůl, kmín, majoránku
Bramborová polévka s houbami - postup:
Pokud máme sušené houby, namočíme je na cca 15 minut do vody. Oloupané brambory a očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky, dáme vařit do vody, přidáme sůl, kmín a houby. Před dovařením přidáme nadrobno nasekaný česnek, majoránku a podle chuti bujón bez glutamátu.
Tip: Můžeme zahustit zápražkou z hladké mouky a másla.
Kulajda
Kulajda je svým způsobem variantou bramborové polévky, obohacené o další ingredience. Jak si ji uvaříme?
Potřebujeme:
7 ks středních brambor, čerstvé nebo sušené houby (množství podle chuti), 1 kelímek kysané smetany, 5 ks vejce, bobkový list, hladkou mouka, ocet, kopr, nové koření, kmín, pepř
Kulajda - postup:
Pokud máme sušené houby, namočíme je na cca 15 minut do vody. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a s houbami, nakrájenými na větší kousky povaříme ve vodě spolu s kořením: kmínem, novým kořením, bobkovým listem, pepřem. Když brambory změknou, rozšleháme smetanu s moukou, opatrně přidáme do vody s bramborami a houbami, promícháme a povaříme. Přidáme nasekaný kopr, rozklepneme do polévky vejce. Přidáme ocet. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme z ohně. Necháme „dojít“ ještě asi 5 minut, aby nebyla vejce uvařená natvrdo. Žloutek by měl být při podávání napůl tekutý.
Tip: Vejce si můžeme uvařit zvlášť v horké vodě.
Rajčatová polévka
Jaký je rozdíl mezi rajskou a rajčatovou polévkou? Ta rajčatová se připravuje z čerstvých plodů. Zkuste si uvařit polévku podle našeho receptu a poznáte, v čem je rajčatová polévka jiná, než rajská.
Potřebujeme:
2 kg dobře uzrálých rajčat, 1 větší červenou cibuli, nové koření, bobkový list, čerstvou bazalku, olivový olej, hladkou mouku, máslo, podle chuti cukr, pepř, sůl, balzamikový ocet
Rajčatová polévka - postup:
Rajčata nakrájíme, ideálně na čtvrtky. Cibuli rozsekáme na drobné kousíčky. Obojí osmahneme na olivovém oleji. Zmírníme plamen a přidáme bazalku, pepř, sůl a dusíme ve vlastní šťávě doměkka. V hrnci si připravíme jíšku: na másle opražíme mouku, zalijeme vodou a za stálého míchání přidáme 3 menší bobkové listy a 5 kuliček nového koření. Vaříme zhruba 20 – 30 minut. Koření vyndáme z polévky, vložíme do ní dušená rajčata a potom rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Můžeme podle chuti dosladit cukrem. Povaříme ještě zhruba 5 – 10 minut.
Tip: Polévku můžeme v talíři dochutit balzamikovým octem. Aby více zasytila, lze do polévky přidat uvařenou rýži nebo těstoviny.
Květáková polévka
Není květáková polévka jako květáková polévka. Nemusí to být jen zeleninový vývar, ale labužnická pochoutka, která překvapí každého člena rodiny.
Potřebujeme:
1 větší květák, 250 ml mléka, 250 ml smetany, 1 žloutek, máslo, polohrubá mouka, muškátový květ, máslo, sůl, pepř
Květáková polévka - postup:
Opláchnutý a na růžičky rozdělený květák dáme vařit na zhruba 10 minut. Vyjmeme, necháme zchládnout a asi 2/3 propasírujeme. V hrnci si rozpustíme máslo, na něm upražíme mouku. Takto vyrobenou jíšku zalijeme vodou, promícháme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a vaříme asi 15 minut, dochut Pak přidáme propasírovaný květák, přidáme mléko. Krátce povaříme. Přidáme žloutek, rozšlehaný ve smetaně a necháme přejít varem. Ihned odstavíme ze zdroje tepla a přidáme zbytek květákových růžiček.
Tip: Při podávání můžeme do talíře přidat nasekané lístky čerstvé bazalky.
Kedlubnová polévka
Syrová kedlubna má zajímavou chuť díky obsaženým látkám, zejména sloučeninám síry a dusíku. Skvěle chutná také kuchyňsky upravená. Kromě klasického kedlubnového zelí je velmi oblíbená i kedlubnová polévka.
Potřebujeme:
1 větší kedlubnu, 1 střední mrkev, 3 středně velké nové brambory, nať libečku a petržele, sůl, pepř, máslo
Kedlubnová polévka - postup:
Oloupané kedlubny nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastouháme nahrubo. Orestujeme na másle, zalijeme vodou, přidáme brambory. Přisypeme nakrájenou nať libečku a petržele, přidáme sůl, pepř, případně bujón bez glutamátu. Povaříme doměkka. Můžeme udělat také variantu této polévky se zásmažkou. V tom případě v první fázi přípravy polévky zasypeme orestovanou zeleninu hladkou moukou, promícháme a necháme osmahnout. Zalijeme zhuba 1 litrem studené vody, promícháme a dále pokračujeme v přípravě podle uvedeného postupu.
Tip: Při servírování nasekáme do polévky omyté mladé kedlubnové lístky.
Zeleninové polévky pro zahřátí
Po receptech na lehké zeleninové polévky se můžeme podívat na ty, které v zimním období příjemně zahřejí a také zasytí.
Vynikající boršč bez masa
Klasický boršč se bez masa neobejde. Přestože nabízíme variantu bez masa, kdo bude chtít, maso si do receptu doplní. Přestože ho není v této verzi polévky vůbec třeba, chutná i mužům, kteří obvykle na absenci masa rádi naříkají.
Potřebujeme:
1 větší červenou řepu, 1 větší cibuli, 1 menší celer, 3 menší mrkve, 4 středně velké brambory, 250g kyselého zelí, kelímek rajského protlaku, nové koření, pepř, bobkový list, 1 kelímek zakysané smetany, petrželová nať
Vynikající boršč bez masa - postup:
Zeleninu očistíme. Řepu, brambory, cibuli a mrkev nakrájíme na kostičky, celer nahrubo nastrouháme. Do hrnce dáme vařit zhruba 1,5 litru vody a do ní vhodíme zeleninu včetně zelí a koření. Přidáme rajský protlak a pořádně promícháme. Polévku dochutíme podle vlastní chuti cukrem, pepřem anebo kořením (vynikající koření na boršč se dá zakoupit v prodejnách s ruskými produkty). Na talíři dáme zamícháme do horké polévky zakysanou smetanu a můžeme ozdobit i petrželovou natí.
Tip: Příjemnou chuť dodá boršči čerstvá citronová šťáva.
Zelňačka
Zelňačka zažene hlad i pošmournou náladu, která s příchodem kratších dnů a delších nocí často přichází. Pokud do ní přidáme pálivou papriku, rozhodně zahřeje a rozproudí krev. Kdo se neobejde bez masa, může přidat již během vaření klobásu, uzené maso anebo slaninu.
Potřebujeme:
1 sáček nebo sklenici kysaného zelí, 1 větší cibule, 5 větších brambor, kmín, pepř, sůl, sladká i pálivá paprika, mouka, sádlo (lze vyměnit za jiný rostlinný tuk či olej)
Zelňačka - příprava:
Nakrájíme cibuli nadrobno, brambory na kostičky. Na sádle nebo jiném tuku osmahneme cibuli a brambory, přidáme sladkou i pálivou papriku, promícháme. Podlijeme vodou, přidáme kmín a sůl, dusíme zhruba 10 - 15 minut. Pak přidáme překrájené kysané zelí, ideálně i s lákem, podle potřeby doplníme vodu. Zelňačku povaříme, zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou ve vodě a dolijeme vodou. Vaříme podle potřeby, dokud nemá polévka požadovanou konzistenci. Můžeme dochutit bujónem bez glutamátu a pokud máme rádi pikantní polévky, můžeme přidat chilli papričky – čerstvé, sušené anebo mleté.
Tip: Na talíři přidáme trochu kysané smetany.
Kapustová polévka
Klasickou jednoduchou kapustovou polévku si připravíme obdobně, jako zelnou. Opět můžeme přidávat podle chuti maso nebo uzeninu.
Potřebujeme:
½ středně velké kapusty, 1 větší cibuli, 3 větší brambory, sádlo, česnek, sůl, kmín, pepř, hladkou mouka
Kapustová polévka - postup:
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a orestujeme. Takto vytvořenou jíšku zalijeme vodou, přidáme brambory, nakrájené na kostičky a kapustu, kterou pro změnu nakrájíme na nudličky. Přidáme koření: kmín, pepř, sůl.
Tip: Polévka skvěle chutná, pokud ji dochutíme česnekem.
Cibulová polévka
Skvělá zeleninová polévka je také cibulačka. Přestože v naší kuchyni patří k těm opomíjeným, důkazem toho, že může být vynikají delikatesou, je její obliba ve francouzské kuchyni.
Potřebujeme:
4 větší cibule, máslo, sůl, pepř, slunečnicový nebo olivový olej, česnek, 100g tvrdého sýra, mletý muškátový květ, tymián, vodu nebo zeleninový vývar, bagetu nebo rohlík
Cibulová polévka - postup:
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme olej. Na této směsi smažíme cibuli, nakrájenou na kolečka, asi pět minut, pak přidáme nadrobno nasekaný česnek a cukr. Počkáme, dokud cibule nezíská tmavohnědý odstín. Potom zalijeme cca 1 litrem horké vody nebo lépe zeleninového vývaru. Vaříme asi dvacet minut. Můžeme během vaření přidat i muškátový oříšek. Rohlík nebo bagetu nakrájíme na kolečka, nasucho opražíme. Vkládáme je při servírování přímo do polévky anebo podáváme zvlášť. Do horké polévky dáme rozpustit tvrdý sýr, nastrouhaný nahrubo anebo pokrájený na kostičky.
Tip: Dohněda osmaženou cibuli a česnek zalijeme cca 200 ml bílého vína, necháme jej odvařit a potom teprve zalijeme vodou či vývarem. Během vaření můžeme polévku dochutit také tymiánem.
Česneková polévka
Oblíbená „česnečka“ je první pomocí při nachlazení a veškerých stavech, kdy se o nás „něco pokouší“. Uvolňuje také ucpaný nos při rýmě a leckdy dokáže napravit i žaludeční nevolnosti. Oblíbenou variací klasické česnekové polévky je tato, s bramborami a zeleninou.
Potřebujeme:
kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) - můžeme použít mraženou směs pod svíčkovou, 5 ks menších brambor, česnek, kmín, majoránku, nové koření, pepř, tvrdý sýr, zeleninový vývar
Česneková polévka - postup:
Na oleji krátce orestujeme kořenovou zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a koření: sůl, pepř, kmín, podle chuti i nové koření. Zeleninu uvaříme doměkka. Před ukončením varu přidáme majoránku a rozdrcený česnek. V talíři přidáme do polévky nastrouhaný tvrdý sýr.
Tip: Do polévky můžeme přidat spolu se sýrem i šunku nebo jinou uzeninu a pokud někomu nestačí brambory, může doplnit i na kostičky nakrájený osmažený chléb.
Krémové zeleninové polévky
Krámovou zeleninovou polévku můžeme připravit z mnoha druhů zeleniny i luštěnin. V létě se mohou stát samostatným jídlem, v zimě příjemným zahřívacím doplňkem jídelníčku. Chutnají hlavně dětem, které v této podobě sní často i tu zeleninu, kterou nemají rády.
Hráškový krém
Hráškový krém je evergreenem krémových polévek. Samozřejmě ne pro svou zelenou barvu, ale kvůli chuti. A jak můžeme hráškový krém jednoduše a přitom chutně uvařit?
Potřebujeme:
600g zeleného hrášku, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, 1 polévkovou lžíci limetkové šťávy, 5 stroužků česneku, máslo, pepř, sůl, šlehačku, mletý muškátový oříšek, bazalku, máslo
Hráškový krém - postup:
Hrášek vaříme doměkka ve vodě nebo vývaru spolu s na plátky nakrájeným česnekem. Když je hrášek měkký, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem. Dochutíme bazalkou, muškátovým oříškem, pepřem, solí, přidáme limetkovou šťávu a podle chuti šlehačku. Na zjemnění použijeme plátek másla.
Tip: Hráškový krém můžeme podávat se strouhaným sýrem anebo nasucho opečenými plátky bagety nebo rohlíku.
Dýňový krém
V našich podmínkách méně obvyklá, avšak vynikající polévka, kterou můžeme připravit na vícero variant. Použít lze vždy stejný základ.
Potřebujeme:
1 dýni Hokkaido, 3 menší šalotky, 1 litr vody, kelímek smetany nebo šlehačky, olivový olej
Dýňový krém - postup:
Oloupanou dýni s odstraněnými semínky nakrájíme na kousky. Šalotku osmahneme na oleji, přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme vodou a můžeme přidat zeleninový bujón bez glutamátu. Po změknutí rozmixujeme tyčovým mixérem.
a) dýňový krém s pomerančem
Do hotového základu přidáme cca 100 ml čerstvé pomerančové šťávy anebo 100% pomerančového džusu a smetanu. Krátce povaříme.
b) dýňový krém s kokosovým mlékem
Do hotového základu přidáme cca 100 ml kokosového mléka a smetanu. Opět krátce povaříme.
c) dýňový krém se zázvorem
Do hotového základu přidáme podle chuti nastrouhaný čerstvý zázvor a smetanu. Krátce povaříme.
Tip: Dýňový krém vždy zjemníme plátkem másla.
Špenátový krém
Špenátová krémová polévka je vhodnou variantou všude tam, kde se klasický špenát setkává s neúspěchem.
Potřebujeme:
1 balíček mraženého nebo čerstvého špenátu, 1 větší cibule, 1 kelímek šlehačky, mléko, sůl, pepř, hladká mouka, česnek
Špenátový krém - postup:
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme rozmražený anebo omytý a pokrájený čerstvý špenát, podusíme doměkka. Pak zalijeme dostatečným množstvím mléka. Když se prohřeje i mléko, přidáme šlehačku s rozkvedlanou hladkou moukou, pořádně promícháme a za stálého míchání vaříme, dokud se polévka nezahustí. Dochutíme během vaření solí, pepřem, rozetřeným nebo sušeným česnekem. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Tip: Během vaření nepřidáváme šlehačku, pouze uvaříme špenát s mlékem a česnekem. Rozmixujeme, dochutíme trochou citronové kůry a muškátového oříšku a při podávání zahustíme kysanou smetanou.
Diskuse k článku