Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Doba sbírání hub patří mezi tu nejoblíbenější pro mnohé z nás. Náš národ patří k těm nejlepším houbařům. Od června až do listopadu můžete v lesích nacházet krásný kozák březový. Jak napovídá jeho název, nejčastěji se vyskytuje pod břízami. Má velice příjemnou chuť a vůni, tudíž se skvěle vyjímá v polévkách, omáčkách a dalších pokrmech. S jedovatou houbou si ho nespletete. Záměna je možná třeba s kozákem šedohnědým, který je také jedlý. 

Kozák březový - taxonomie

Kozák březový patří do čeledi hřibovitých. Rozšířený je po celé severní polokouli. Klobouk má v průměru 5 až 15 cm, je světle šedohnědý i tmavohnědý. Za mlada má polokulovitý tvar, který později nabírá podobu bochníku chleba. Zprvu je na dotek suchý a plstnatý, starší plodnice jsou lepkavé a slizké.

Rourky jsou bílé, později nahnědlé. Třeň je vysoký až 18 cm. Má podobu válce a často je zprohýbaný. Je pokrytý šedými odstávajícími šupinkamiPoradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

  • Říše houby (Fungi)
  • Oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení Agaricomycotina
  • Třída Agaricomycetes
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod kozák (Leccinum)

Kozák - typické je soužití s kořeny vyšších rostlin

Jestli máte v oblibě kozáka, na lov se vydejte od června do listopadu. A kde ho najdete? Kozák březový je ukrytý hlavně pod břízami - soužití s kořeny vyšších rostlin je pro něj charakteristické. Ovšem naleznete ho i mimo les, například v trávě, vřesu, borůvčí. Chudší kyselé půdy jsou pro něj nejlepší. 

Kozák březový se snadno může zaměnit za kozáka šedohnědého, ale nemusíte mít obavy. I tento kozák je jedlý. Rozeznat je od sebe můžete třeba tak, že kozák šedohnědý má světlejší šupinky na třeni. 

Sbírat byste měli především mladé plodnice, jelikož starší kozáci jsou měkčí a nikoliv tak chutné. Kvůli vysoké vodnatosti se suší hůře, proto je lepší ho ihned zpracovat. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Kozák březový - léčivé účinky

Kozák březový má v sobě velké množství zdravých látek pro naše tělo. A jaké látky můžete v kozáku objevit?

  • Vitamín A, B1, B2, E, D, K
  • Minerální látky: vápník, sodík, železo, fosfor, mangan, draslík

Houby by se neměly sbírat v místech, která by mohla obsahovat vysoké množství olova, rtuti nebo arzénu. Houby vstřebávají i tyto nežádoucí látky z ovzduší a půdy. 

Kozák březový - tři recepty

Kozák březový má skutečně příjemnou chuť i vůni. V kuchyni dokáže naše smysly hezky pohladit. Výborný je sušený, ale také v polévkách, omáčkách a dalších jídlech. Přichystali jsme si pro vás tři různé recepty, kterým neodolá žádný strávník u vašeho stolu. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Omeleta z kozáku - recept

Ingredience

  • 200 g kozáku březového
  • 1 šalotka
  • Sůl a pepř
  • 50 g anglické slaniny
  • Vajíčka
  • Petrželka
  • Bazalka

Omeleta z kozáku - postup

Nejprve všechny houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo kostečky. Slaninu pokrájíme na kostečky a na oleji hezky osmažíme. K tomu přidáme najemno nakrájenou šalotku a houby. Vše dusíme pod pokličkou alespoň 15 minut. Osolíme, opepříme. Poté přidáme dvě rozšlehaná vajíčka s bylinkami a neustále mícháme. Na další pánvi si uděláme ze 3 vajíček omeletu a doprostřed vložíme houbovou směs. Omeletu přeložíme na půl a necháme ještě chvíli na pánvi. Nakonec na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou a petrželkou.  

kozák březový2

Paprikové lusky plněné kozákem - recept

Ingredience

  • 250 g kozáků
  • 100 g mletého masa
  • 1 cibule
  • Sladká mletá paprika
  • Pepř
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • Čerstvá paprika
  • 200g kečupu 

Paprikové lusky plněné kozákem - postup

Houby pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Na olivovém oleji nebo sádle orestujeme do zlatova cibulku najemno nakrájenou a přidáme nakrájené houby. K tomu přidáme mleté maso s vajíčkem, sýrem, pepřem a solí a dusíme. Papriky očistíme, zbavíme vnitřních blanek a semínek a naplníme masovou směsí s houbami. V hrnci rozpálíme olej a ze všech stran zde orestujeme papriky. Plněné papriky s kozákem podáváme s rajskou omáčkou. 

kozák březový3

Závin z kozáku - recept

Ingredience

  • 400 g kozáku
  • 1 cibule
  • 200 g dušené šunky
  • 200 g plátkového sýra 
  • Listové těsto
  • 4 vejce
  • Sůl, pepř a kmín

Závin z kozáku - postup

Očištěné houby nakrájíme a na oleji osmahneme a podusíme do měkka asi 15 minut. Mezitím si na další pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme podušené houby, kmín, sůl a pepř. Přidáme 4 vejce a za stálého míchání připravíme řidší smaženici a necháme bokem vychladnout. 

Listové těsto si rozválíme na plát, ale ne příliš slabý. Nejprve na povrch dáme plátkový sýr, šunku a vrstvu smaženice. Zavineme, konce zahneme dospodu a dáme na plech. Závin potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Podáváme nakrájený na plátky. Nestačily vám tyto recepty? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Akční nabídka

tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč
tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč
tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč

Dobrý kontakt k tématu

Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem
V dnešní době je velmi populární…
Zemědělské družstvo Lipová
Zemědělské družstvo Lipová je klasický zemědělský podnik…

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Sprej pro svěží dech ALOE FRESH 15ml

Účinná formule pro svěží a voňavý dech, s příchutí máty…
139 Kč

Koupelová sůl LEVANDULE 1kg

Koupelová sůl s levandulí Přírodní koupelová sůl z…
110 Kč

GHÍ v dóze 150g DNM

Přepuštěné máslo v plechové dóze GHÍ je máslený tuk…
118 Kč

Tekutý prací prostředek s levandulí 2l ALMACABIO

Přírodní prací prostředek Vhodný i pro ruční praní.…
299 Kč

Tulsi Wellness - Správné trávení 25 sáčků EV

Lahodný čaj v bio kvalitě podle originálního receptu pro…
118 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…