Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Nevzhledný, ale chutný. Asi tak by se dal nejvýstižněji popsat smrž. Houba opravdu neoslní svým vzhledem, hnědá pórovitá čepička připomínající včelí plástev má k pohádkovým hříbkům hodně daleko. Co chybí ve vzhledu, je ale přidáno k chuti. Smrž se výtečně hodí do omáček, pomazánek a výborně chutnají i sušené. V článku se dozvíte, kam na houby, jak se pustit do pěstování smržů a objevíte i chutné recepty.

Čtěte také:

Jak na zpracování hub? Podrobný návod, jak připravit mražené, zavařené i sušené houby

Kam na houby? Na smrže musíte do sadů

Do lesů za lovem hřibů se nadšenci a milovníci hub vydávají především v létě, na smrže se ale musíte vypravit už podstatně dříve. Smrži totiž patří mezi houbové pionýry, jejich čepičky se začínají klubat s příchodem jara, kdy se ještě noční teploty pohybují kolem bodu mrazu. Svět hub pak opouští s posledními květnovými dny.

Košíky jimi nenaplníte v lese, ale spíš v sadech, parcích, na loukách, v příkopech nebo na vlastní zahradě v záhoncích, které jste zasypali mulčovací kůrou. Podle mykologů se smržům daří zvláště v jasanových porostech. I v nejvhodnějších oblastech ale více než dva či tři smrže nenajdete, většinou nerostou ve velkých skupinách. Úspěšné naleziště smržů vám vystačí asi na jednu omáčku.

Protože je smrže obtížné najít i vypěstovat, bývá často připodobňován k lanýžům. Smrž je ceněný především v národě kulinářů Francii, kde se jeho cena pohybuje i okolo 100 eur za kilo. Najdete-li proto smrže, využijte jedinečné šance pochutnat si na vzácné delikatese. Kam na houby, vám pomůže zjistit také ATLAS HUB.

Smrž obecný nebo vysoký? Chuť je stejná

Smržů u nás roste mnoho druhů, samotní mykologové se na jejich počtu nemohou přesně shodnout. Všechny druhy smržů mají vějčitý tvar klobouku hnědé až žluté barvy se světlou nožkou. V Česku nejčastěji najdete smrž obecný, ale štěstí můžete mít i na smrže vysokého, tlustonohého, polovolného nebo pražského, který roste blízko lidských obydlí. Běžný houbař ale rozdíl mezi nimi nepozná, chuťově jsou navíc všechny stejně výborné.

Pěstování smržů

Vypěstovat smrže můžete i sami, výsledek vaší snahy ale bohužel není nikdy zaručen. Smrž stejně jako všechny houby potřebuje pro svůj růst specifické lesní prostředí, které nikdy nemůžeme stoprocentně napodobit. Oproti žampionům a hlívě ústřičné, je jeho pěstování obtížnější. Nejjistějším způsobem pěstování smržů je zakoupit připravenou sadbu - buď práškovou směs připravenou z podhoubí či spor, nebo suspenzi s živými zárodky několika druhů lesních hub. Tuto směs nainstalujte poblíž stromů na stinném místě zahrady do přiměřeně vlhké půdy asi do hloubky 10 až 20 centimetrů. A pak už nezbývá jen čekat, zda se smrži objeví. Smrži vám také mohou vyrůst z mulčovací kůry, to lze ale brát spíše jako bonus než pěstovatelský záměr. Právě i kvůli jejich obtížnému pěstování je cena prodávaných smržů velmi vysoká.

Posilte imunitu pomocí smrže

Kromě toho, že jsou smrže kulinářskou pochoutkou (říká se jim české lanýže), mají také mnoho pozitivních účinků na zdraví. V první řadě detoxikují játra, dále jsou vynikajícím zdrojem železa. Měli by je proto do svého jídelníčku zařadit lidé, co trpí chudokrevností. Dále působí jako antioxidanty a ochraňují tak do jisté míry tělo před rakovinou. A v neposlední řadě působí podobně jako hlíva ústřičná, posilují imunitní systém člověka. A nutno dodat, že neprohloupí ani ten, kdo se snaží hubnout a do svého jídelníčku zařadí smrž. Sto gramů syrových hub v sobě má jen něco málo přes 30 kalorií.

Smrž potěší vaše chuťové pohárky

A jak vlastně smrž chutná? Jeho výrazná chuť potěší vaše chuťové buňky, ze svého kouzla nic neztrácí ani když je sušený. Svým využitím v kuchyni se smrž řadí někde mezi houby a lanýže, nemusí jich být moc, stačí jen troška a s jídlem dělá zázraky. Je dobré ho doplňovat spíše méně výraznými potravinami, aby mohl zazářit. Vhodnými společníky vrásčitých hub jsou bylinky a brambory. Obzvlášť dobře se smrž doplňuje také s chřestem a jinou křehkou zeleninou. Pokud jste milovníci masa a neobejdete se bez něj, volte podobně jako i jiných potravin jeho jemnější varianty – mladé jehněčí, králičí nebo telecí maso. Před tím, než se pustíte do jakékoli úpravy smržů, mějte na paměti, že houby musíte pečlivě vymýt, v drobných otvorech klouboučku se totiž často usazují zrnka písku či drobný hmyz.

Smrž: Recepty 5x jinak

Jak smrži chutnají nejlépe? Odpověď na tuto otázku je individuální, jisté je, že nadšený může být každý, ať už milovníci polévek nebo masa.

Smrž

1. Smrž na másle jednoduše

Chuť smržů nejvíce vynikne, upravíte-li je přirozeným způsobem.

Ingredience:

  • šalotka
  • smrže
  • bylinky ze zahrádky
  • pepř
  • sůl
  • smetana
  • hladká mouka

Smrž na másle jednoduše - recept

Na másle nechte zesklovatět šalotku a přidejte na poloviny rozkrojené smrže. Společně vše asi pět minut poduste, na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvé bylinky ze zahrádky (k houbám se výborně hodí například tymián). V této fázi se buď můžete s chutí pustit do jídla nebo ještě přidejte trochu smetany a vzniklou omáčku zahustěte moukou. Takto upravené smrže můžete konzumovat s vařenými ranými bramborami, s chlebem nebo jen jako chuťovku bez přílohy.

2. Lahodná chřestová polévka se smrži

Výborně se smrž hodí k chřestu. Připravte si z obou potravin luxusní polévku, která vám sice zabere trošku více času, ale odmění se vám svou lahodnou chutí.

Ingredience:

  • smrže
  • pórek
  • hladká mouka
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • tymián
  • rozmarýn
  • svazek chřestu
  • smetana
  • máslo
  • pepř
  • sůl

Lahodná chřestová polévka se smrži - recept

Nejprve na másle zpěňte bílou část pórku, zasypejte trochou mouky a zalijte vodou tak, aby vznikla bílá jíška. Hotovou jíšku rozřeďte dvěma litry silného kuřecího vývaru, který následně okořeňte tymiánem a rozmarýnem. Základ polévky nechte asi hodinu povařit. Mezitím si uvařte jeden svazek chřestu. Nakrájejte ho a společně se smetanou, solí a pepřem přidejte do polévky. Po deseti minutách vaření, odstavte z plotny, vmíchejte 100 gramů másla, vyjměte bylinky, polévku rozmixujte a přelijte přes jemný cedník. A na závěr na řadu přichází smrž. Asi dvě hrsti nakrájených smržů orestujte na másle a přidejte do hotové polévky.

3. Smrž nadívaný uzeným masem

Smrž je dutou houbou a toho se v kuchyni často využívá, připravit si ho můžete s jednou z mnoha druhů nádivek. Výborně se smrž doplňuje například s chutí uzeného masa.

Ingredience:

  • smrže
  • uzené maso
  • játra
  • cibule
  • rohlík
  • mléko
  • vajíčka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Smrž nadívaný uzeným masem - recept

Asi 200 gramů hub očistěte a odkrojte dřeň, abyste se dostali do duté části. Nádivku připravíte z 200 gramů uzeného masa, 100 gramů jater, cibule, rohlíku namočeného v mléce a vajíčka. Všechny ingredience namelte a dochuťte pepřem, solí a majoránkou. Nádivkou smrže naplňte a vložte do pekáče. Smrže pokapejte olejem a pečte dozlatova. K nadívaným smržům se skvěle hodí třeba pečené brambory. Houby můžete nadívat i náplní z jiných druhů masa, chutím se meze nekladou.

4. Jemná omáčka ze smržů – k těstovinám i masu

Nemůžeme zapomenout na milovníky omáček. Existuje mnoho receptů na přípravu smržových omáček, odlišují se svou obtížností i počtem surovin. Vybrali jsme pro vás recept, který je sice poněkud obtížnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Ingredience:

  • smrže
  • máslo
  • hladká mouka
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • smetana
  • žloutek
  • špagety

Jemná omáčka ze smržů - recept

Smrže nakrájíme na drobné kousky, které orestujeme na másle a krátce podusíme. V jiném hrnci si připravíme z másla a mouky jíšku, kterou zalijeme vychladlým hovězím vývarem. Za stálého míchání směs povaříme, aby nebyla cítit mouka. Poté přidáme smrže, nastrouháme špetku muškátového oříšku, přidáme sůl, pepř a trošku citrónové šťávy. Vše společně provaříme a sametovou omáčku odstavíme. Než ji budete podávat přidejte pro zjemnění žloutek rozkvedlaný ve smetaně a jemně nasekanou petrželku. Těstoviny si uvařte a až budou al dente, smíchejte je s hotovou smržovou omáčkou. 

Smrž 

5. Luxusní pomazánka ze smržů

Zvolit můžete i odlehčenou verzi úpravy smržů, kterou můžete využít jako luxusní svačinku nebo předkrm. Výhodou pomazánky je to, že vám na ní postačí jen pár smržů. Jestliže jste na zahrádce objevili jednu či dvě čepičky smrže, tento recept je správnou volbou.

Ingredience:

  • smrže
  • cibule
  • máslo
  • tvaroh
  • tresčí játra
  • petrželová nať
  • pepř
  • sůl

Luxusní pomazánka ze smržů - recept

Na oleji nebo na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidejte na nudličky nakrájené houby. Celou směs duste do měkka. Mezitím 60 gramů másla vyšlehejte do pěny, přidejte 200 gramů tvarohu a 150 gramů tresčích jater. Až na závěr přidejte vychladlé houby, nasekanou petrželovou nať a dochuťte pepřem a solí. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Akční nabídka

tip

ACHÁT barvený troml

Každý kámen je originál, v některých detailech se může od fotky lišit…
--30% 39 Kč
tip

Tulsi se zeleným čajem a ašvagandou BIO 25 sáčků EV

Tento organický bylinný čaj s kofeinem je ideální kombinací lahodné…
-41% 118 Kč
tip

ACHÁT BOTSWANA náramek sekaný

Náramek  ze sekaných kousků achátu Botswana, navlečených na gumičce
-51% 49 Kč

Dobrý kontakt k tématu

Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem
V dnešní době je velmi populární…
Zemědělské družstvo Lipová
Zemědělské družstvo Lipová je klasický zemědělský podnik…

Regenerace střev

Dobrý den, pokud to má být výživa pro orgány, tak v přibývajícím Měsíci. Pokud deto...

Stévie místo cukru

Můžete napsat značky které vám osobně ne/chutnaly. Děkuji

Regenerace střev

Ráda bych věděla,ve kterou dobu měsíce je nejvhodnější provést lečebnou regeneraci ž...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Éterický olej HŘEBÍČEK 10ml Dr.Popov

Přírodní aromatický esenciální olej, prohřívá a posiluje …
73 Kč

Bio Hari čaj 6. a Anja a 7. Sahasrara čakra - 3. Oko a Koruna

BIO ZÁZVOR a CITRON Intuice, jasno a vnitřní klid. Má mysl…
95 Kč

Korejský ženšenový granulovaný čaj LAVIVANT, dřevěná krabička 100 sáčků

ŽENŠEN - Rychlá energie bez nežádoucích účinků Korejský…
390 Kč

Koupelová sůl BÍLÁ JEMNÁ 1kg

Koupelová sůl JEMNÁ BÍLÁ Přírodní koupelová sůl z Himalájí…
99 Kč

Neemové mýdlo 70g OW

Ájurvédské mýdlo s kousky lístků neemu. Pro péči o pokožku…
59 Kč

Článek k exportu na externí portály 2

Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Integer rutrum, orci vestibulum ullamcorper ultricies, lacus quam ultricies odio, vitae placerat ped...

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…