Recepty z cukety
Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety však využijete nejen při redukční dietě.
Historie a pěstování cukety
Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do soby 7 000 let před naším letopočtem. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.
Zdravotní účinky cukety
Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.
Jak cuketu připravit
Tato zelenina se dá připravit skoro na všechny způsoby, recepty z cukety proto můžete obmněňovat dle libosti a nikdy se vám "nepřejí".
- Lze ji smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k masu.
- Cuketa je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní připravit "zelí", přidává se také do koláčů a buchet.
- Mladé cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v pomazánkách.
- Cukety se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako okurky, hodí se do čalamád i do marmelád.
- Jemně nastrouhané se používají k zahuštění omáček a polévek.
Cuketa se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem, zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí. Níže naleznete inspiraci na oblíbené i méně známé recepty z cukety, které obohatí váš jídelníček.
TIP: Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.
CUKETA - RECEPTY
-
CUKETA VAŘENÁ
Suroviny: 1 kg cukety, 8 dkg másla, 4 lžíce strouhanky nebo zelené petrželky, sůl
Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a hodíme do horké slané vodyna 15 až 20 minut. Necháme okapat, dáme na mísu, posypeme opraženou strouhankou nebo nasekanou petrželkou a pojileme horkým máslem.
-
CUKETA PEČENÁ
Suroviny: 8 mladých cuket, 250 ml mléka, 2 vejce, 4 dkg másla, 4 lžíce strouhaného sýra, pepř, sůl
Příprava: Mladé neloupané cukety nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevypaří. Potom cukety polijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, posypeme strouhaným sýrem, pokropíme máslem a v horké troubě pečeme dorůžova.
-
CUKETOVÉ ZELÍ
Suroviny: 1 kg cukety, 1 cibule, 1 lžíce mouky, 8 dkg tuku, kmín, ocet, cukr, sůl
Příprava: Cuketu oloupeme (mladou nemusíme loupat), zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme cuketu a trochu podusíme. Přisypeme kmín, sůl a cukr, přidáme ocet. Zaprášíme moukou a zalijeme do poloviny vodou. Dusíme ještě asi 2 minuty.
-
CUKETY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM
Suroviny: 4 cukety střední velikosti, 2 větší cibule, 5 stroužků česneku, asi 500 g mletého masa, lžička mletého nebo čerstvého zázvoru (nemusí být, ale je výborný), 1/2 lžičky chilli, mletý pepř, sůl, 2 rajčata, zelená petrželka, asi 100 g strouhaného sýra, olej
Příprava: Cukety podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semeníky. Opečeme na oleji z obou stran, když zvláční, vyndáme a dáme na vymazaný plech. Na oleji osmažíme jemně krájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a smažíme až zbělá. Přidáme koření (1/2 lžičky chilli, pepře, soli) nakonec vmícháme pokrájenou petrželku (čím víc tím líp) a pokrájená rajčata (přidávám ještě lisovaný česnek) a ještě prohřejeme. Touto náplní naplníme připravené cukety hustě zasypeme strouhaným sýrem a při 210 °C zapečeme 15-20 minut.Podáváme s okurkovým či jiným zeleninovým salátem a nebo pestrou oblohou. Můžeme použít i tatarskou omáčku. Každý dle své chuti.
-
BRAMBORÁKY Z CUKETY
Suroviny: 500 g cukety, 2 větší karotky, 2 vejce, 1 lžíce vegety nebo horalky, špetka mletého pepře, 100 ml mléka, 250 g hladké nebo rýžové mouky, 1 zelený salát, 100 g cherry rajčátek, olej na smažení, špetka mletého muškátového květu, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli
Příprava: Cuketu omyjeme a oloupeme (mladou cuketu nemusíme loupat). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli stát, až pustí vodu. Karotku očistíme a nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Vodu z cukety slijeme. Karotku, cibuli a česnek přidáme k cuketě společně s vejci, mlékem a hladkou mouku. Ochutíme vegetou, solí, muškátovým květem a mletým pepřem. Vše dobře promícháme. Z hustého cuketového těsta tvoříme bramboráčky. Pečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany asi 5 minut. Hotové placičky pokládáme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Podáváme teplé a zdobíme cherry rajčátky a salátem. Můžeme podávat i jako přílohu k masu
-
CUKETOVÁ BUCHTA
Suroviny: 3 hrnky nastrouhané cukety (1 hrnek = ¼ lt), 3 vejce,1 a půl hrnku moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 kávová lžička sody, 3 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce
Příprava: Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a necháme na cedníku okapat. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 170°C.
-
CUKETA V SÝROVÉM TĚSTÍČKU
Suroviny: 1 středně velká cuketa, 2 vrchovaté lžíce Solamylu, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky nebo rýžové mouky, sůl, 3 stroužky česneku, vegeta, 2-3 vejce, pepř, minerálka bez příchutě, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce sojové omáčky, trochu pálivé papriky nebo kousek rozdrcené sušené feferonky, tuk na smažení
Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl, pepř, papriku, sojovou omáčku, vegetu, vejce a minerálkou zaděláme na kašovité (hustší) těstíčko. Nakonec do něj vmícháme strouhaný sýr. V těstíčku obalujeme plátky cukety, smažíme ve vyšší vrstvě tuku do růžova. Usmaženou cuketu necháme okapat na ubrousku. Podáváme jako letní oběd s bramborem a tatarskou omáčkou nebo jogurtovým dresinkem (bílý jogurt, lžíce oleje, sekaná pažitka, lisovaný česnek, hořčice, sůl, pepř).
-
CUKETOVÝ NÁKYP
Suroviny: 1 cuketa, 15 dkg tvrdého sýra, 3 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 kypřící prášek, olej, hladká mouka, pepř, sůl, sladká paprika, drcený kmín, majoránka
Příprava: Cuketu omyjeme a nastouháme nahrubo i se slupkou. Přidáme nastrouhaný sýr. Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Zamícháme k cuketě. Přidáme vejce, kypřící prášek a koření. Zahustíme moukou a těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 st.C.
-
CUKETA NARYCHLO
Suroviny: 1 cuketa, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžička soli, 1 lžička Horalky
Příprava: Cuketu nakrájíme na 1/2 cm plátky. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout (můžeme potřít s prolisovaným česnekem se solí). Smícháme hladkou mouku, mletou papriku, mletý pepř, mletý kmín, sůl a vše promícháme. Rozpálíme olej a cuketu z obou stran obalíme v ochucené mouce oklepneme přebytečnou mouku, aby se nepřipalovala a rychle dáváme na rozpálený olej. Smažíme tak 1-2 minuty po obou stranách. Výborná příloha je tatarská omáčka a rajčatový salát.
-
PLNĚNÁ CUKETA
Suoviny: 1 cuketa, 250 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 3 stroužky utřeného česneku, menší cibule, koření čubrica - 1 lžička
Příprava: Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olejem(rostlinným), a trochu podlejeme vodou. V troubě zapékáme 30-45 minut.
-
CUKETA NA CIBULCE
Suroviny: olivový olej, 2 středně velké cukety, malá cibule, stroužek česneku, kmín, sůl, pepř
Příprava: Na olivový olej dáme cibulku a česnek, usmažíme do sklovita, přidáme cukety nakrájené na tenká kolečka, kmín a mícháme. Osolíme opepříme.
Jednoduché, moc chutné a nekalorické. Takto připravené cukety by neměly být v žádném případě rozvařené, ale spíš ještě tvrdkavé! Je to italský recept a je hotov za 10-15 minut. Používá se jako příloha k masu.
-
CUKETA JAKO SLANEČEK
Suroviny: 1 kg cukety, 10 lžiček soli, 6 velkých cibulí, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 2 dcl oleje
Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na tenké plátky. Cibule také nakrájíme na plátky. Dáme do vetší mísy a přidáme sůl, nové koření, bobkový list a olej, všechno důkladně promícháme a dáme do slenice na 7 dní uležet v lednici
-
CUKETA NA KARI
Suroviny: olej, 2 cibule, 2 dílky česneku, 1-2 čerstvé chilli papričky, 4 střední cukety, 1 mrkev, 10 fazolek, sůl, kari, 200 ml kokosového mléka
Příprava: Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme a chilli papričky nakrájíme na kolečka asi do půlky. Zbytek papričky nakrájíme podélně a dáme do vody s ledem na půl hodiny. Paprička se v ledu rozvine a vytvoří takovou kytku, kterou necháme na ozdobu. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a nakrájené papričky na kolečka. Přidáme oloupanou a na větší kousky nakrájenou cuketu, nakrájenou mrkev, fazolky a orestujeme asi 5 minut. Potom přidáme polévkovou lžíci kari a asi kávovou lžičku soli a dále restujeme asi 5 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko a stále mícháme dalších 7 minut, dokud mléko nezhoustne. Upravíme na talíř s rýží a přidáme rozvinuté papričky jako ozdobu.
Podívejte se také na skvělé recepty z rajčat
-
CUKETA S BRAMBORAMI
Suroviny: 1 cuketa, brambory, šlehačka, grilovací koření, sýr Eidam, sůl
Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do zapékací misky, přidáme na kostky nakrájené brambory, posypeme kořením, zalijeme šlehačkou a vrch posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 45 minut.
-
CUKETA NA SMETANĚ
Suroviny: 1,2-1,5 kg cukety, 2 špekáčky, 1 velká cibule, lžíce sádla, 2 dcl smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, majoránka, sůl
Příprava: Cibuli nakrájenou na kostičky opražíme na sádle nebo na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, přidáme mletou papriku a osmahneme. Přidáme na kostky nakrájenou cuketu (pokud je cuketa mladá, nemusíme ani loupat, ani vydlabávat) a dusíme do měkka. Nakonec přilejeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a chvíli povaříme. Ochutíme solí a majoránkou.Podáváme s pečivem.
-
CUKETA PO ŘECKU
Suroviny: 2-3 střední cukety, 4 rajčata, 2 střední cibule, černé olivy, olivový olej, řecké koření (na gyros), sůl, pepř, nastrouhaný sýr (emmentaler)
Příprava: Cuketu očistíme (starší cuketu oloupeme a zbavíme dužiny), nakrájíme na kolečka, rajčata také nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, olivy rozkrojíme na půl. Do zapékací mísy na sebe střídavě vrstvíme rajčata, cuketu, cibuli a sýr, každou řadu jemně osolíme a okořeníme kořením. Nakonec celé posypeme nakrájenými olivami, pokapeme olivovým olejem a posypeme hodně hustě sýrem. Dáme péct do trouby, dokud cuketa nezměkne. Doba pečení je různá, podle toho, jak kdo má rád.
-
CUKETA S BRAMBOREM A MASEM
Suroviny: 1 menší cuketa, 1 kg brambor, 300 g kuřecího masa, 200 g šunky, 1 smetana na šlehání, 2 vejce, sůl, pepř
Příprava: Cuketu oloupeme a nastrouháme (můžeme i s vnitřkem) na hrubším struhadle, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na tenké nudličky, šunku také a dobře vzájemně promícháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do vymazaného pekáče poklademe vrstvu brambor, na to cuketu, na to maso, na to cuketu a nakonec brambory. Polovinu smetany rozšleháme s vejci a zalijeme. Přikryté pečeme cca 45 minut, poté odkryjeme, dolijeme zbývající smetanu a ještě 15 minut pečeme odkryté.
Jako alternativu můžeme použít mleté maso ochucené jako na sekanou.
-
CUKETA S KOPREM
Suroviny: 2 cukety, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžíce hladké nebo rýžové mouky, sůl, mletý kmín, kopr, šťáva z 1 citronu
Příprava: Cuketu oloupeme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odležet. Na rozškvařené slanině osmahneme na kostičky cibuli, přidáme kmín a scezenou cuketu. Podusíme doměkka. Zahustíme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přisolíme, vmícháme větší množství nasekaného kopru a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo pečivem
-
CUKETA S VEJCEM
Suroviny: 1 cuketa, cibule, vejce, sůl, rosovické koření (mleté hořčičné semínko, koriandr, kmín), olej
Příprava: Na kostičky nakrájenou cuketu podusíme na cibuli, přidáme sůl, koření a zalijeme vajíčkem
-
CUKETA ZAPEČENÁ S NIVOU
Suroviny: 1 velká cuketa, 200 g Nivy, 1 dl mléka, 4 vejce
Příprava: Očištěnou cuketu nebo tykev nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu cukety, opět Nivu a navrch zbytek cukety. V mléce rozmícháme vejce a zalejeme cuketu. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut. Podáváme teplé s brambory a zeleninovým salátem
-
CUKETY PEČENÉ V ALOBALU
Suroviny: 0,5 kg cuket, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, 1 lžička bylinek, 100 g tvrdého sýra, 2-4 lžíce olivového oleje, sůl
Příprava: Česnek prolisujeme a utřeme se solí, zamícháme do olivového oleje. Cukety i se slupkou nakrájíme na kolečka, rajčata na půlky a vše potřeme směsí oleje a česneku. Doprostřed alobalu poskládáme rajčata a kolem nich kolečka cuket. Posypeme bylinkami. Alobal dobře uzavřeme, aby nevytékala šťáva a pečeme asi 20 minut. Poté alobal otevřeme, zeleninu posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct, dokud se sýr nerozteče. Pokrm podáváme s opečeným toustem nebo bramborami.
-
CUKETOVÁ ČÍNA
Suroviny: 1 větší cuketa, 250 g měkkého salámu, 2 cibule, sůl, pepř, grilovací koření, orientální koření, worchestrová omáčka, kmín, 2 stroužky česneku, kečup, olej
Příprava: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu, osolíme opepřime, přidáme worchestrovou omáčku, prolisovaný česnek, koření a kmín, podusíme doměkka. Přidáme nakrájený salám na nudličky, kečup a prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
-
CUKETA V ZELNÉM LISTU
Suroviny: Nádivka: 500 g cuket, 200 g uzeniny, 100 g sýra, 2 vejce, vločky, hladká nebo rýžová mouka, cibule, provensálské koření, sůl, česnek
Zelné listy: hlávkové zelí i čínské, grilovací koření
Příprava: Nádivka: cuketu, uzeninu a sýr nahrubo nastrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, přidáme vejce, koření, sůl a případně zahustíme vločkami a hladkou moukou. Nádivku necháme chvíli odstát a mezitím si krátce spaříme zelné listy, aby změkly a daly se zavinout. Nádivku zavineme do zelných listů, vložíme do pekáčku, závitky lehce podlijeme vodou, povrchu posypeme grilovacím kořením, potřeme olejem a upečeme
-
CUKETOVÁ OMELETA
Suroviny: cibule, máslo, cuketa, vařené brambory, uzený sýr, vejce, sůl, pepř
Příprava: Na pánvi na kousku másla zpěníme nakrájenou cibuli, střídavě v jedné vrstvě! Rozložíme cuketu a brambor nakrájené na kolečka, opečeme a zalijeme vejci rozmíchanými se strouhaným uzeným sýrem a kořením.
-
CUKETOVÉ CHLUPATÉ KNEDLÍKY
Suroviny: 400 g cuket, 400 g syrových brambor, 1 vejce, 3-4 lžíce solamylu nebo rýžové mouky, asi 300 g hrubé mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky soli
Příprava: Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem, solamylem a moukou. Vytvoříme hustší těsto. Mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíky a hned vkládáme do vroucí osolené vody. Dle velikosti vaříme 10-15 minut a občas opatrně promícháme. Hotové knedlíky polijeme sádlem, aby se neslepily a podáváme s cuketovým zelím a osmaženou cibulkou. Kdo rád maso, může si přidat např. vepřovou pečeni apod
-
CUKETOVÝ GULÁŠ
Suroviny: 2 mladé cukety (cca 25 cm), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, pepř, sůl, olej
Příprava: Cukety nakrájíme na kostičky (i se slupkou), nasekanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme krájenou cuketu, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Pak přidáme prolisovaný česnek, kečup, sojovku, opepříme a podle chuti osolíme, příp. trochu zředíme vodou... jinak nezahušťujeme.Nejlepší přílohou je rýže, ale výborné i jen tak s chlebem.
-
CUKETOVÝ GULÁŠ SE ZELENINOU
Suroviny: 1 menší cuketa, 5 brambor, 2 rajčata, 1 paprika, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, mletá sladká a pálivá paprika, mletý pepř, majoránka, sůl
Příprava: Omytou, popř. oloupanou cuketu nakrájíme spolu s oloupanými brambory na kostičky (asi 2cm) Na oleji (možno přidat kousek nakrájené anglické slaniny) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme duketu, brambory a na menší kousky nakrájená rajčata a papriku. Osmahneme, posypeme mletou sladkou a trochou pálivé papriky (dle chuti), přidáme pepř a znovu osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme pod pokličkou až je zelenina téměř měkká. Guláš zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v trošce vody (mléka nebo smetany) a za častého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut. Hotový guláš dle chuti dosolíme, přidáme špetku majoránky. Podáváme s chlebem.
-
CUKETOVÉ ŘÍZEČKY
Suroviny: 400 g cukety, 1 vejce, 3 lžíce vody, 100 g sýra parmezán, 75 g strouhanky, 75 g hladké mouky, rostlinný olej na smažení, svazek petrželky, sůl
Příprava: Ke smažení jsou nejvhodnější středně velké a nevyzrálé plody. Cukety omyjeme, odkrojíme stopku, ale neloupeme je. Ostrým nožem šikmo nakrájíme plátky silné asi 5 mm. Řízečky dostatečně osolíme a opepříme. V misce rozšleháme vejce se třemi lžícemi chladné vody. Nasrouháme parmezán a smísíme se strouhankou. Plátky cuket obalíme nejprve v hladké mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance se sýrem. V pánvi rozpálíme olej nebo máslo. Ztlumíme teplotu a smažíme dozlatova asi 2 minuty z každé strany. Všechny kousky vyrovnáme na talíř a ozdobíme petrželkou. Podáváme se smetanovou bylinkovou omáčkou.
-
CUKETOVÉ ŠPÍZY
Suroviny: 1 cuketa, salám, sýr eidam (může být i plátkový), cibule, grilovací koření, sůl, hladká mouka, těstíčko na obalení, olej na smažení
Příprava: Cukety, salám, sýr, cibuli (to co máme rádi) střídavě napichujeme na špejle okořeníme grilovacím kořením, obalíme v mírně osolené hladké mouce a ponoříme do zahoustlého těstíčka, celé obalíme (hladkou moukou obalíme protože se lépe těstíčko chytí). Z těstíčka hned dáváme na rozpálený tuk a ze všech stran osmažíme dozlatova. Těstíčko dělám jako na palačinky a ochutím buď česnekem, nebo kečupem, vegetou tak, aby bylo dobře ochucené přidávám do těstíčka i sekanou petrželku nebo pažiku.Podáváme s novými brambory a tatarkou. Dobrá je i cuketová hořčice.
-
CUKETOVÝ KOTLÍK
Suroviny: střední cuketa, 3 papriky, 5 rajčat, 1 velká cibule, několik stroužků česneku, český salám (nebo gothaj) asi 300 g, kečup, tymián
Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek, salám na kostičky, kousek ramy a mírně podlijeme. Dusíme do měkka. Nakonec přidáme podle chuti kečup - raději více a tymián. Necháme přejít var. Můžeme přisolit.Podáváme s česnekovými topinkami nebo s chlebem. Ti, co mají rádi lečo, si jistě pochutnají. Výborná lehká a rychlá večeře.
-
RIZOTO S CUKETOU A GORGONZOLOU
Suroviny: 3 lžíce olivového oleje, 100 g slaniny, nakrájené na kostičky , 1 cibule, 300 g krůtích prsou nakrájených na kostičky, 2 malé cukety - neloupané a nakrájené na kostičky, 250 g kulatozrnné rýže, 500–700 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky, 100 ml smetany, 120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou plísní)
Příprava: Ve větším hrnci rozehřejte olej a pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibulka změkne, přisypte nakrájené maso a cuketu a za stálého míchání vše osmahněte; trvá to asi pět minut. Potom přisypte propláchnutou rýži a promíchejte ji tak, aby se všechna zrníčka obalila olejem a tukem z vysmažené slaniny. Do hrnce přilijte zhruba třetinu vývaru, přiklopte poklici, stáhněte plamen a počkejte, až se tekutina odpaří. Pak rýží zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ještě tvrdá, přilijte vývar a postup opakujte. Těsně před koncem do hrnce přisypte rozdrobený sýr a zjemněte rizoto smetanou. Okamžitě podávejte.
-
CUKETA NA KARI
Suroviny: 1 cuketa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kari koření, sůl, pepř, čerstvá saturejka, olivový olej
Příprava: Cuketu oloupeme,nakrájíme na kostky asi 1x1 cm. Do kastrolu dáme trochu olivového oleje, nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata. Vložíme cuketu, osolíme, opepříme a restujeme, až je cuketa ze všech stran opečená (taková jako průhledná) přidáme nakrájený česnek a trochu kari a pokrájenou saturejku. Ještě krátce opečeme. Pokrm je hotový, když cuketa "zesklovatí", ale nesmí se rozvařit! Nepodlévá se ani nezahušťuje. Podáváme s pečivem nebo bramborem.
Příprava: Ve větším hrnci rozehřejte olej a pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibulka změkne, přisypte nakrájené maso a cuketu a za stálého míchání vše osmahněte; trvá to asi pět minut. Potom přisypte propláchnutou rýži a promíchejte ji tak, aby se všechna zrníčka obalila olejem a tukem z vysmažené slaniny. Do hrnce přilijte zhruba třetinu vývaru, přiklopte poklici, stáhněte plamen a počkejte, až se tekutina odpaří. Pak rýží zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ještě tvrdá, přilijte vývar a postup opakujte. Těsně před koncem do hrnce přisypte rozdrobený sýr a zjemněte rizoto smetanou. Okamžitě podávejte.
-
CUKETOVÉ KARBANÁTKY
-
Suroviny: 400 g směsi mletého masa, 50 g strouhanky, 1 středně velká cuketa, 2 lžíce bramborového škrobu nebo rýžové mouky, 1 vejce, 50 g vepřového sádla, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, česnek, majoránka
Příprava: Vymícháme maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty. Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně spojíme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na sádle, mírně pokropené vodou. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.
-
STERILOVANÁ CUKETA á la OKURKY
Suroviny - množství do 1 zavařovací sklenice (0,7 l): 300-400 g cukety, snítka kopru, několik koleček cibule a mrkve, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 1 lžička hořčičných semínek
Nálev: 750 ml vody, 250 ml octa, 70 g cukru krystal, 1 a půl lžíce soli, 9 tablet umělého sladidla, špetka tymiánu
Příprava: Cukety nakrájíme na proužky, pokud jsou plody větší, tak je oloupeme a zbavíme jader. Svaříme vodu s octem, cukrem, solí, sladidlem a tymiánem. Do sklenic vložíme kopr, a střídavě vkládáme cukety, mrkev, cibuli a koření. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
-
STERILOVANÉ CUKETY PO ORIENTÁLSKU
Suroviny: 600 g cukety, 400 g cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce pálivé papriky, 300 g rajčatového protlaku, 5 lžic sojové omáčky, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíce polévkového koření, sůl
Příprava: Na oleji osmahneme plátky cibule a česneku. přidáme oloupané a na kostičky nakrájené cukety, koření, protlak, omáčky a dosolíme. Zvolna dusíme do změknutí. Směs rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 80 st.C. Směs použijeme při přípravě pokrmů z masa nebo jakou omáčku na těstoviny či pizzu. Sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
-
CUKETOVÁ HOŘČICE
Suroviny: 1,5 kg oloupané cukety, 3 cibule, 1/4 l oleje, 250 kg spařených a sloupaných rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2-3-lžíce soli, 1 lžička pepře, dle chuti špetka ostré papriky nebo chilli, 1 palička česneku, 150 g cukru, 1 dl octa
Příprava: Osmahneme na oleji pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou zeleninu, podlijeme naběračkou vody, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme prolisovaný česnek, cukr a dle chuti přisladíme, okyselíme a přisolíme. Směs můžeme nechat tak nebo ji rozmixujeme dohladka. Ještě krátce povaříme a vařící vlijeme do skleniček. Uzavřeme s sterilujeme 10 minut při 80 st. a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
-
PEPŘENKY Z CUKETY
Suroviny: 5 kg cukety, 1 kg cibule, 5 lžiček soli, 1/2 l octa, 1/4 l oleje, 5 lžic cukru, 1/2 balíčku mletého pepře
Příprava: Cukety zbavené jader nastrouháme, cibuli nakrájíme, přidáme sůl, promícháme a necháme přes noc uležet. Druhý den propasírujeme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a sterilujeme.
DALŠÍ TIP NA RECEPTY Z CUKETY: v případě, že jste si nevybrali, připravili jsme pro vás dalších skoro čtyřicet receptů s cuketou, které máte rádi a které nejvíce hledáte.
Poznámka redakce - 1. 8. 2019
Tento článek na téma "Recepty z cukety" jsme zveřejnili v srpnu roku 2012. Za dobu 7 let si ho přečetlo téměř milion lidí a desítky lidí článek okomentovali a připsali recept na vlastní oblíbený recept z cukety. Proto jsme se po letech rozhodli článek oprášit a přidat do něj další zajímavé recepty z cukety, které najdete níže. Snad se vám budou líbit stejně, jako ty staré.
-
CUKETOVÁ PIZZA
Suroviny: 1 střední cuketa, 2 vejce, 100 g strouhaného ementálu nebo čedaru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, obloha: šunka, kukuřice...
Příprava: Cuketu si nastrouháme najemno a vyždímáme z ní co nejvíce vody. Stejně tak ji můžeme nechat odkapat v cedníku. Vložíme do mísy a přidáme dvě celá vejce, strouhaný sýr, pepř, sůl a prolisovaný česnek. Umícháme těsto, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 15 minut na 190 stupňů. Poté na pizzu dáme námi zvolenou oblohu (šunku, kukuřici apod.) a dopečeme pod grilem dalších 7-10 minut.
-
ZAPEČENÁ CUKETA S MASEM
Suroviny: 2 velké cukety, 500 g mletého vepřového masa, 200 g strouhaného čedaru, 2 rajčata, 1 cibule, 100 g sterilované kukuřice, 2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, olivový olej
Příprava: Cuketu si vydlabeme a vydlabanou část dáme bokem. Buď ji můžeme přimíchat do masové směsi nebo si ji můžeme dát stranou a použít například na cuketovou polévku. Cibuli si nakrájíme najemno a smažíme na olivovém oleji, po chvíli přidáme nahrubo nasekaný česnek a chilli papričky. Poté přidáme mleté vepřové maso a smažíme nejméně 5 minut. Nakonec přidáme pokrájená rajčata a sterilovanou kukuřici. Ochutíme solí, pepřem a oreganem. Touto směsí naplníme vydlabané cukety a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme 20 minut, poté vrchní část cuket posypeme strouhaným sýrem a dopečeme dalších 15-25 minut podle potřeby. Podáváme bez přílohy, případně s vařenými bramborami nebo jen se salátem. Toto jídlo patří mezi recepty z cukety, které hravě zastanou hlavní chod.
-
CUKETOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA
Suroviny: 900 g cukety, 750 ml vývaru, 100 ml smetany, 100 g parmazánu, 1 cibule, olivový olej, sůl, pepř, tymián
Příprava: Cukety si omyjeme a nakrájíme nahrubo, cibuli si nakrájíme najemno. Do velkého hrnce si odměříme 3 lžíce olivového oleje, na kterém smažíme dozlatova cibuli. Poté přidáme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme, přidáme tymián a zalijeme horkým vývarem. Vaříme zhruba 10-15 minut. Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, nastrouhaný parmazán a podáváme. Přečtěte si také další polévkové recepty z cukety.
-
CUKETOVÁ OMÁČKA NA ŠPAGETY
Suroviny: 500 g cukety, 50 g parmazánu, 1 stroužek česneku, 1 chilli, 2 lžíce másla + kapka oleje, citrónová šťáva, sůl, pepř, čerstvá bazalka
Příprava: Ve velké pánvi si rozehřejeme máslo s kapkou oleje a přidáme nakrájené cukety. Do pánve přidáme pokrájený česnek a chilli. Cukety restujeme zhruba 12 minut, dokud nejsou měkké. Poté celou směs rozmixujeme (část můžeme ponechat nerozmixovanou). Osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu a přidáme nastrouhaný parmazán. Cuketovou omáčku podáváme se špagetami.
-
CUKETOVÉ BRAMBORÁKY V TROUBĚ
Suroviny: 1 kg cukety, 2 vejce, 3 lžíce mouky, 100 g oblíbeného strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Příprava: Cuketu si nastrouháme najemno a vymačkáme z ní rukama všechnu vodu. Vložíme do mísy a smícháme s vejci, moukou, sýrem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Ochutíme solí a pepřem. Z těsta tvarujeme lžící placky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravené cuketové placky pečeme zhruba 25-35 minut na 190 stupňů. Podáváme se salátem.
-
SEKANÁ Z CUKETY NEJEN PRO VEGETARIÁNY
Suroviny: 500 g cukety, 200 g tvrdého sýru, 3 vejce, 150 g krupice (pro bezlepkovou verzi polenta nebo bezlepková směs), 1/2 balíčku prášku do pečiva, majoránka, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, lze přidat i 1 střední cibuli, pro nevegetariány lze přidat: 150 g šunky nebo uzeného masa, máslo a strouhanka (či bezlepková mouka) na vymazání plechu
Příprava: Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo na struhadle a lehce osolíme. Necháme chvilku odpočívat a poté vymačkáme přebytečnou vodu. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh. Pokud budete přidávat cibuli, jemně ji zpěňte na trochu másla. Do nastrouhané cukety přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, česnek, žloutky, krupici, prášek do pečiva, majoránku a případně cibuli a nakrájenou šunku či uzené. Vše promícháme. Pokud je směs příliš řídká (teče), přidejte ještě trochu krupice. Poté přidáme i bílkový sníh, který vmícháme velmi jemně. Směs poté vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C cca 40-50 minut. Jakmile začne sekaná z cukety ustupovat od okrajů, je hotová.
-
CUKETOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM
Suroviny: 250 g cukety, 1 stroužek česneku, pro ostrou verzi špetka chilli, 2 lžíce žervé (nebo 100 g taveného sýru), sůl, pepř, lžíce oleje, čerstvý koriandr
Příprava: Cuketová pomazánka patří mezi jednoduché recepty z cukety a lze na ni použít i starší výpěstky. Mladou cuketu umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Starší cuketu rozkrojíme, oloupeme, vybereme dřevnatý střed a až poté nastrouháme. Cuketu lehce spaříme na pánvi, cca 10 minut dokud nebude měkčí. Odstavíme a na teplou pánev k cuketě přidáme prolisovaný česnek, chilli a žervé. Mícháme dokud se pomazánka nespojí. Mažeme na čerstvé pečivo a posypeme čerstvým koriandrem.
-
CUKETOVÉ PLACKY
Suroviny: 500 g cukety, 120 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř, lžička majoránky nebo oregana, slunečnicový olej na smažení (olivový olej přidá nežádoucí „pachuť“).
Příprava: Cuketu omyjeme, nastrouháme najemno a přidáme sůl. Necháme odpočinout a poté vymačkáme přebytečnou vodu. Přidejte mouku, vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku a pepř a promíchejte. Pokud je směs příliš tekutá, přidejte ještě mouku. Těsto by mělo být spíše hustší, aby se netrhalo. Smažte na oleji tak, že pomocí lžíce vložíte trochu směsi a vytvarujte placičku. Jakmile začnou placky na okrajích tmavnout, otočte. Po sejmutí z pánve je zbavte přebytečného tuku pomocí papírových utěrek. Tento recept z cukety lze použít samostatně s jogurtovým dipem nebo jako chutná příloha.
Recept na dip: 150 g bílého jogurtu, hrst pažitky, sůl, pepř, případně stroužek prolisovaného česneku. Vše důkladně promícháme a vychladíme.
-
CUKETOVÉ HRANOLKY
Suroviny: 700 g cuket (cca 4 střední cukety), 2 stroužky česneku, hrnek parmezánu, sůl, pepř, lžička citronové šťávy, olivový olej a alobal
Postup: Cukety omyjeme a nakrájíme na silnější hranolky. Smícháme olej, citronovou šťávu a česnek. Vysteleme plech alobalem a rozmístíme zde hranolky „vykoupané“ ve směsi. Poté je posypeme parmezánem, lehce osolíme a opepříme. Pečte cca 15 minut v horní části trouby předehřáté na 180 ˚C. Cuketové hranolky lze servírovat jako přílohu, případně samostatně s jogurtovým dipem.
-
CUKETOVÝ KRÉM PRO DĚTI
Suroviny: 1 malá cuketa, 1 brambora, 2 mrkve, polovina pórku, 1 litr vývaru, máslo
Příprava: Cuketu a brambory si nakrájíme na kostičky, mrkev si oloupeme a nastrouháme nahrubo, pórek si nakrájíme na kolečka. V hrnci si na zpěněném másle osmažíme pórek, poté přidáme mrkev, brambory a nakonec cuketu. Podlijeme vývarem, přiklopíme a vaříme 15 minut, Poté část polévky a rozmixujeme a ochutíme podle toho, jak staré máme děti.
-
CUKETOVÉ ŠPAGETY
Suroviny: 2 velké cukety, 250 g kuřecích prsou, 15 cherry rajčat, 50 g opražených piniových oříšků, parmazán, bazalka, olivový olej, sůl, pepř
Příprava: Na troše olivového oleje si zprudka orestujte nakrájená kuřecí prsa, osolte, opepřete a přidejte nakrájená cherry rajčata. Nakonec přidejte špenát, nechte ho lehce zvadnout, dejte stranou a uchovávejte v teple. Na stejné pánvi si orestujte zprudka cuketové špagety, které vyrobíte pomocí spiralizéru nebo speciální škrabky na cuketu. Cuketové špagety nyní smíchejte s hotovou směsí, posypejte parmazánem a zasypejte opraženými piniovými oříšky a bazalkou. Cuketové špagety patří mezi velmi moderní recepty z cukety, které na jídelní lístek zařazuje nejedna restaurace.
-
PEČENÁ CUKETA V TROUBĚ
Suroviny: 1 velká cuketa, 6 žampionů, 2 rajčata, 100 g slaniny, cibule, 2 stroužky česneku, 200g goudy nebo čedaru, muškátový oříšek, sušený tymián, olivový olej, sůl, pepř
Příprava: Cuketu si umyjeme a překrojíme podélně na dvě části. Dužinu si vydlabeme, pokrájíme na kostičky a dáme stranou. Mezitím si nakrájíme cibuli najemno a dáme smažit na olivový olej. Poté přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, pokrájené žampiony, rajčata, nakrájenou cuketovou dužinu, sůl, pepř, muškátový oříšek, sušený tymián a nadrcený česnek a dusíme 10 minut. Připravenou směs vložíme do vydlabaných cuket a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 25 minut. Poté cukety vytáhneme, posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct na 10 minut. Pečená cuketa patří mezi recepty z cukety, které si můžete ozvláštnit podle vašich momentálních chutí.
-
CUKETA JAKO PŘÍLOHA
Suroviny: cuketa, 2 cibule, umeocet, slunečnicový olej, cukr, sůl
Příprava: Cuketu si nastrouháme nahrubo. Cibuli si nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji. Poté přidáme do hrnce nastrouhanou cuketu, podlijeme troškou vody a dusíme 15 minut. Hotovou cuketu osolíme podle chuti, přidat můžeme také umeocet nebo cukr. Podáváme jako přílohu k pečenému masu, k bramborám, ke knedlíkům nebo jen tak.
-
CUKETOVÝ KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA
Suroviny: 400 g listového těsta, větší cuketa, 150 g ricotty, 2 stroužky česneku, olivový olej, 100 g fety, bazalka, sůl, pepř
Příprava: Listové těsto si vyválejte a položte na plech, který jste si vyložili pečicím papírem. V misce si smíchejte ricottu s prolisovaným česnekem, s pepřem a se solí. Tuto směs namažte na listové těsto a pokládejte tenkými plátky nakrájené cukety. Posypejte rozdrobenou fetou, pokapejte olivovým olejem a opepřete. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů 20 minut. Poté ihned podávejte. Cuketový koláč patří mezi recepty z cukety, které oceníte ve všední dny, kdy nestíháte a potřebujete rychle zahnat hlad.
A jaké recepty z cukety máme přidat příště?
Diskuse k článku
Drozdová
Jana Števanková
Marek Vindcour
Ivana Musilová
Marie
1 kg nastrouhané cukety
3 lžíce oleje
6 cibulí pokrájených na drobné kostičky
5 stroužků česneku
1 lžičku mletého zázvoru
1 lžičku pálivé papriky
1 lžičku polévkového koření
5 lžic sojové omáčky
350 ml sladkého kečupu
Cibuli osmahneme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhanou cuketu , koření a dusíme.
Nakonec přidáme kečup a ještě celé dobře podusíme a promícháme.
Marcela Knotová
Macurkova Jana
Jarka Niklasová
Redakce - Spektrum zdraví
Lucie
Redakce - Spektrum zdraví
Marie H.
Výborná je na topinkách. Jestli tu tento recept je tak se omlouvám.
Nastrouhat cuketu na nudličky, jen malou chvíli podusit /já dám na několik minut do mikrovlnky/ vývar slít / a vypít, je to zdravé / do horké cukety zamíchat Hermelín, nebo Nivu, nejdobřejší je více druhů sýru. Přidat pepř, česnek a sýry nechat rozpustit. Promíchat a dosolit.
Jana Něničková
Radka Čunderlíková
prosím o poslání receptu na cuketové zelí po norsku.
Předem děkuji
Jana Jindrová
Oldřiška Látalová
Jan Přecechtěl
Aneta Nováková
Jan Přecechtěl
4 kg cukety na kostky,
1,2kg cukru
3 káv.lžičky kyseliny citronové
2 ananasové tresti
Cuketu,kyselinu a cukr dáme do hrnce,zalijeme vodou a necháme do druhého dne.Druhý den uvaříme do sklovata a vychladíme. Přidáme tresti a dáváme do sklenic a zavařujeme 15 minut při 80 stupních Celsia. Je to vynikající.
Irena Koláčková
Právě jich několik čeká na zahradě na uříznutí, tak by se mi to velmi hodilo.
Předem děkuji. Irena
Eva Bendjelloulová
prosím, mohl byste mi zaslat recept na cuketové zelí po Norsku...
Předem velice děkuji :-))
Pavel Tomanec
Pavel Tomanec
Renda Yeti
Ludvík Barochovský
Díky za radu jak je uchovat.
Vomil
ji děláme jak Norové. Jeto fantastické a opravdu dobré. Celá rodina si pochutnáváme na cuketovém zelí. Opravdu to nemá konkurenci.
kamil
Alena
BROŇKA
Eliška
Daniela
Eliška
Katka
Vera Lechnyrova
Matteoni Jirina
Petr