Máte přebytek cuket? Vyzkoušejte netradiční recepty z cukety
Cukety se opět přemnožili. Ostatně jako každý rok i letos jich má každý pěstitel na rozdávání. Zašli jsme proto do kuchyně a připravili pro vás tak trochu netradiční, zato vynikající a zdravé recepty z cukety. Okusíte?
Tahle jídla potěší vaše zažívání. Cuketa je lehká, zdravá a plná vitamínů. Chystejte si pokrmy vždy čerstvé a jezte je hned po přípravě. Jen tak zachováte co největší množství cenných látek, které vašemu organismu určitě prospějí. Tedy dobré zdravé pochutnání!
Recept z cukety: Raw cuketové rolky
Recept z cukety – přísady:
- 1 menší cuketa nakrájená na tenké plátky
- římský salát
- avokádo
- jarní cibulka nakrájená najemno
- čerstvé bylinky (ideálně estragon)
- mrkev na nudličky
- květy měsíčku
- chia semínka
Recept z cukety – příprava:
Cuketové plátky namažeme avokádem, které jsme předtím vydlabali a smíchali s cibulkou a čerstvými bylinkami. Plátky poklademe listem salátu, jemně krájenými proužky mrkve a stočíme. Ozdobíme čerstvými květy měsíčku a chia semínkem. Podáváme samotné jako „jednohubky“ nebo se salátem jako hlavní chod. Tahle dobrota patří mezi recepty z cukety, které se neomrzí.
Recept z cukety: Raw cuketové špagety se salsou
Recept z cukety – přísady:
- 1 menší cuketa
- 2 rajčata
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 větší červená cibule
- 1 citrón
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého koriandru
- 1 lžička čerstvé bazalky
Recept z cukety – příprava:
Na spiralizéru nebo kráječi zeleninových nudliček vytvoříme z cukety špagety nebo nudle. Ostatní ingredience dáme do robotu (mísa s nožem) a několika otáčkami nakrájíme zeleninu nadrobno a zároveň promícháme všechny ingredience. Vzniklou salsu dáme na špagety a ozdobíme čerstvou bazalkou. Cuketa na tento způsob je lehká a chutná skvostně.
Recept z cukety: Plněná cuketa s rajskou omáčkou
Recept z cukety – přísady:
Náplň:
- 10 g sojové drti
- špetka mořské soli
- hrst čerstvého libečku
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 30 ml vody
- 10 g ovesných vloček
- 1 cibule
- čtvrt hlávky bílého zelí
- pár listů kapusty
- 4x menší mladé cuketa
- mořská sůl
Omáčka:
- 250 ml rajského protlaku – passata
- 1 cibule
- 4 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- vegeta bez glutamátu
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 kulička nového koření
- špetka skořice
Recept z cukety – příprava:
Cukety omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme střed. Pokud jsou semínka malá a měkká, necháme si je do náplně. Tu připravíme tak, že na oleji opražíme cibuli, ovesné vločky, zelí a kapustu na malé kousky, případně i vydlabanou cuketu. Sójovou drť zalijeme vodou, ochutíme sójovou omáčkou a solí a přidáme ke směsi. Necháme zchladnout. Očištěné cukety naplníme připravenou směsí a dáme do pekáčku zapéct na 30 minut. Mezitím si uvaříme omáčku. Orestujeme cibuli a zalijeme ji protlakem – passatou, ochutíme kořením a necháme provařit. Můžeme lehce zředit vodou. Vyndáme bobkový list a nové koření. Těstoviny připravíme dle návodu. Plněná cuketa se podává zalitá rajskou omáčkou s celozrnnými těstovinami.
Recept z cukety: Zapečená pohanka s bramborem a cuketou
Recept z cukety – přísady:
- 85 g sójové drti
- 5 polévkových lžic sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- mořská sůl
- hrst čerstvého libečku
- 1 cibule
- 1 větší cibule
- rostlinný olej
- majoránka
- kmín
- 250 g brambor
- 150 pohankových krup
Recept z cukety – příprava:
Nejprve uvaříme brambory – celé ve slupce s kmínem. Propranou pohanku zalijeme 1,5násobkem vody a dáme vařit s majoránkou. Var udržujeme asi tři minuty. Pak hrnec uzavřeme a pohanku necháme asi 15 minut stát. V jiném hrnci povaříme v osolené vodě sójové maso (kvůli co nejlepší stravitelnosti). Nakonec vodu slijeme a maso ochutíme sójovou omáčkou a protlačeným česnekem. Na pánvi orestujeme cibuli a cuketa by měla být na plátky, dochutíme také sójovou omáčkou. Vymažeme si olejem pekáč. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do pekáče vrstvíme brambory na plátky, vrstvu pohanky, sójového masa, orestovaných cuket. Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 35 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
Recept z cukety: Krémová cuketová polévka
Recept z cukety – přísady:
- 1 větší cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- rostlinný olej
- 3 polévkové lžíce hladké špaldové mouky
- 3 polévkové lžíce ovesného sušeného nápoje
- 2 litry vody
- vegeta bez glutamátu
- jarní cibulka (zelená nať)
Recept z cukety – příprava:
Ve větším hrnci si na oleji osmažíme cibulku, přidáme cuketu na kostičky a necháme chvíli opékat. Zalijeme ¾ vody, přidáme vegetu a protlačený česnek. Ve zbytku vody rozmícháme mouku a sušený nápoj a přidáme ke směsi. Přivedeme k varu a necháme chvilku povařit a zahustit. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka a podle chuti dosolíme. Podáváme ozdobené natí jarní cibulky a s opečenou houstičkou.
Recept z cukety: Cuketové muffiny s karobem
Recept z cukety – přísady:
- 500 g nahrubo nastrouhané cukety
- 400 g jemně mleté špaldové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 250 ml rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce prášku z vinného kamene
- špetka mořské soli
- 3 polévkové lžíce karobu (prášek ze svatojánského chleba)
Recept z cukety – příprava:
Všechny ingredience smícháme a naplníme jimi muffinové košíčky do 2/3. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 160 stupňů 20 minut. Muffiny patří mezi naše oblíbené recepty z cukety.
Recept z cukety: Ricottové noky s cuketovým pestem
Recept z cukety – přísady, cuketové pesto:
- ½ velké cukety
- 1 stroužek česneku
- 6 lístků čerstvé bazalky
- hrst petrželky
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce piniových oříšků
- olivový olej
- sůl a pepř
Recept z cukety – příprava, cuketové pesto:
Cuketa se nejprve nakrájí na kousky a orestujeme ji doměkka na olivovém oleji i s česnekem. Poté cuketu nasypeme do mixéru, přidáme bylinky, parmazán a ořechy a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Recept z cukety – přísady, ricottové noky:
- 250 g ricotty nebo tučného tvarohu
- 1 žloutek
- sůl
- ½ hrnku hladké špaldové mouky
Recept z cukety – příprava, ricottové noky:
Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Z ricotty, žloutku, soli a hladké špaldové mouky vytvoříme lehce lepkavé tužší těsto a pomoučenýma rukama z něj vytvarujeme válečky. Ty pak rozkrájíme na proužky o tloušťce 1 cm a zmáčkneme je vidličkou, aby hezky vypadaly. Noky vhodíme do vroucí vody a povaříme 1–2 minuty, až vyplavou na hladinu. Uvařené noky smícháme s cuketovým pestem a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Recept z cukety: Studená polévka gazpacho
Recept z cukety – přísady:
- 5 rajčat
- 2 jarní cibulky
- 1 řapíkatý celer
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 salátová okurka
- 1 kapie
- šťáva z jednoho vymačkaného citrónu
- 3 stroužky česneku
- hrst bazalkových lístků
- ½ čajové lžičky kurkumy
Recept z cukety – příprava:
Vše nakrájíme a dáme do mixéru, ale nemixujeme dohladka, necháme hrubší strukturu. Přendáme do misek a dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme čerstvou bazalkou.
Recept z cukety: Lehké cuketové palačinky se špenátovou náplní
Recept z cukety – přísady:
Na palačinky:
- 2 vejce
- 250 ml vody
- cca 100 g polohrubé špaldové mouky
- cca 200 g nahrubo nastrouhaná cuketa
- 1 lžička vegety
Na špenátovou náplň:
- 3 hrsti baby špenátu
- 1 cibulka
- olej na smažení
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- stroužek česneku
Recept z cukety – příprava:
Vejce rozšleháme s vodou, přidá se nastrouhaná a vymačkaná cuketa a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo středně husté palačinkové těstíčko. Necháme asi půl hodiny odstát. Na pánvi s trochou oleje smažíme palačinky, které hned za horka plníme špenátovou náplní. A jak na ni? Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Cibulku oloupeme a nasekáme nahrubo. Rozehřejeme si pánev. Vlijeme do ní olej, vsypeme cibulku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku