Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Mořské plody mají nespočet pozitivních zdravotních přínosů pro naše tělo. V oblibě je má jen zlomek lidí v Česku. Co se týká konzumace mořských plodů, jsou na tom jednoznačně lépe země, které mají na dosah moře, nebo oceán. A jaké mořské plody jsou neoblíbenější? Rozhodně ryby, kalamáry, krevety, ústřice, slávky, humři, krabi, ale také chobotnice. Jakého favorita máte vy?

Čtěte také:

Špagety s mořskými plody

A proč jsou vlastně mořské plody tak zdravé? Obsahují velké množství jódu, omega 3 mastných kyselin, vitamínů (A, B, D, E) a minerálních látek. Jejich pravidelná konzumace je přínosná zejména pro náš kardiovaskulární systém. Přinášíme vám tedy ty nejlepší a nejchutnější recepty na pokrmy, které lze z mořských plodů připravit, inspirujte se.

Mořské plody v hlavní roli: Populární paella s krevetami a kalamáry

Paella je poměrně rychlý pokrm, co se týká přípravy a jeho výsledná chuť je naprosto dokonalá. Hodí se ke konzumaci především v letních měsících. Mořské plody v tomto jídle vás zkrátka uchvátí. A jaké suroviny budete potřebovat zhruba na 4 porce?

  • 400 gramů čerstvých loupaných krevet a 400 gramů čerstvých kalamárů
  • 150 mililitrů kvalitního olivového oleje
  • 4 zralá rajčata
  • 1 až 2 cibule
  • 750 až 850 gramů rýže kulatých zrn
  • litr a půl rybího vývaru
  • 300 mililitrů zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, bylinky (šafrán, případně petrželka) a citron na dochucení

Na pánvi s trochou olivového oleje si orestujte cibulku jemně pokrájenou, pak přidejte mořské plody a restujte ze všech stran. Mezitím si spařte vroucí vodou všechna rajčata a zbavte je slupky. Pak je pokrájejte na menší kusy a vhoďte do pánve k ostatním surovinám. Až se vše dobře prohřeje a osmahne, vsypte do pánve rýži, kterou přelijte rybím a kuřecím vývarem. Nechte pokrm pod poklicí probublávat na mírném plamenu půl hodiny a občas promíchejte. Na závěr dochuťte jídlo oblíbenými čerstvými bylinkami, citronem, solí, pepřem a šafránem. Pokud máte rádi i slávky, můžete je na závěr vaření také přidat. Hotové budou v momentu, kdy se otevřou. Dobrou chuť!

 mořské plody paella

Mořské plody v hlavní roli: Grilovaná chobotnice s vůní bazalky

Mezi nejpodivnější mořské plody patří rozhodně chobotnice. Když ji však dobře uvaříte, její chuť bude perfektní. Tento druh mořských plodů kupujte v opravdu čerstvém stavu u osvědčených prodejců. Na přípravu jídla budete potřebovat:

  • jednu vetší chobotnici (chapadla)
  • čerstvé lístky bazalky
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 50 až 100 gramů parmazánu
  • pár piniových oříšků
  • sůl, pepř
  • 4 kusy bobkového listu
  • asi 6 až 8 kusů raných brambor
  • 100 gramů másla
  • trochu olivového oleje

Nejprve je nutné postarat se o mořské plody, tedy v tomto případě o chobotnici. Tu očistěte, omyjte ve vodě a chapadla pokrájejte asi na 10 až 15 cm dlouhé kousky. Pak vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte pár bobkových listů a nechte asi hodinu a půl vařit. Chobotnice tak skvěle změkne. Pokud máte doma tlakový hrnec, bude její příprava o poznání rychlejší a doba varu se zkrátí o hodinu. Také na plotnu dejte vařit rané brambůrky ve studené vodě se špetkou soli. Než se chobotnice a brambory uvaří, připravte si bazalkovou omáčku (chcete-li pesto). A to tak, že v mixéru smíchejte čerstvou bazalku, parmazán, olivový olej, piniové oříšky, česnekové stroužky a trochu soli. Ze všech ingrediencí vytvořte hladkou směs. Hotové pesto dejte do lednice. Pak se opět navraťte k chobotnici a bramborám a zkontrolujte jejich stav. Chobotnici byste měli snadno propíchnout vidličkou skrz naskrz, tak poznáte, že je hotová. Obě suroviny sceďte, brambory poté dochuťte citronovou šťávou, pepřem, solí a chobotnici položte na tác vymazaný máslem a dejte na gril. Použít lze i obyčejnou pánev s trochou másla. Chapadla opečte zprudka z jedné i druhé strany po dobu 2 minut. Maso pak také okořeňte a podávejte přelité bazalkovou omáčkou s ochucenými ranými brambůrkami. Dobrou chuť!

Mořské plody v hlavní roli: Hřebenatky s květákovým pyré

Mezi mořské plody můžeme zahrnout i takzvané hřebenatky. Známé jsou také jako mušle svatého Jakuba. Jejich maso je velmi chutné, jemné a také velmi zdravé. Připravte si tento dokonalý recept, který máte hotový raz dva. Potřebné suroviny na 3 až 4 porce:

  • 12 kusů hřebenatek
  • 6 plátků libovější slaniny (1/2 plátku na každou hřebenatku)
  • sůl, pepř
  • trochu másla, nebo olivového oleje
  • 1 větší květák
  • 200 mililitrů mléka
  • šťáva z jednoho citronu
  • 12 párátek

Květák si očistěte, přepulte jej a vložte do hrnce se studenou vodou. Vsypte i špetku soli a vařte na plotně do změknutí. Mezitím si připravte mořské plody. Hřebenatky vyjměte z lastury, pokud je máte čerstvé a na vrchní straně je trochu nařízněte, následně je s citem osolte, opepřete. Pak jednotlivé porce zabalte do poloviny slaninového plátku a zafixujte párátkem. Na plotně si rozpalte pánev s malým množstvím másla (použít lze i olivový olej) a hřebenatky na něm zprudka orestujte z obou stran. Mušlím postačí skutečně kratší doba (1 až 2 minuty), jinak mohou být tuhé. Dále si dodělejte květákové pyré. A to tak, že uvařený květák sceďte, osolte, opepřete, zakápněte šťávou z citronu a umixujte spolu s trochou másla a mléka. A máte hotovo. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 15. 04. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 16. 04. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 17. 04. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 18. 04. 2021
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 19. 04. 2021
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 20. 04. 2021
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 21. 04. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Láska a vztahy

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Těhotenství, děti

Nejlepší rostlinné máslo? Připravte si jej z oříšků a semínek

Rostlinné máslo – přísady: 3 hrnky slunečnice ½ lžičky mořské soli 2 lžičky medu sirup z agáve Rostlinné máslo – příprava: Slunečnicová…

Životní styl

Je řidičák na auto v pokročilém věku pasé? Důležité je nebát se a věřit si

Primárně si vyberte vhodnou autoškolu, která má již na internetu několik kladných recenzí od absolventů. Firmu, jež nabízí řidičák na auto, můžete…

Ezoterika

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Zajímavá videa

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Academy

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Řemesla

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…