Anýzová tinktura
Co budeme potřebovat?
- hrst semen anýzu vonného
- vysokoprocentní alkohol
Anýzová tinktura - recept:
Semena z anýzu vonného si lehce rozdrtíme v hmoždíři a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme je čirým alkoholem, například vodkou tak, aby byla zcela ponořená. Poté nádobu uzavřeme a semínka anýzu na suchém místě macerujeme zhruba měsíc. Každý den nezapomeneme sklenicí protřepat. Poté tinkturu slijeme a užíváme každý den několik kapek v čaji nebo vodě, případně se o dávkování poradíme s lékařem.
Anýzová tinktura - léčivé účinky:
Anýz vonný, někdy také známý pod označením bedrník vonný, se v lidovém léčitelství používá už od středověku. Tehdy byly jeho účinky chápany jako afrodisiakum. Používal se například pro snižování prudké horečky nebo při trávicích obtížích. Při těch se ostatně anýz užívá dodnes. Anýz totiž snižuje bolesti břicha, křeče a celkově zlepšuje trávení. Tato bylina se využívá také při nachlazení, rýmě nebo zánětu průdušek. Anýz vonný si můžeme koupit, ale také si ho sami vypěstovat doma. Do truhlíků ho sázíme v období únoru až března, a do půdy můžeme potom semínka zasadit vždy v dubnu. Kromě semen se v bylinkářství využívá také jeho listy.
Diskuse k článku