Domácí lopuchová tinktura
- kořen z lopuchu menšího nebo lopuchu plstnatého
- vysokoprocentní alkohol
Lopuchová tinktura - recept
Na tento recept budeme potřebovat kořen z lopuchu. Ten si buď můžeme koupit, nebo si ho sami nasbírat. U jednoletých rostlin se kořen sbírá na podzim, u dvouletých potom na jaře. Kořen si nakrájíme na menší kousky nebo si ho nastrouháme na struhadle. Vložíme ho na dno uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem tak, aby byl kořen úplně ponořený. Macerujeme 3 týdny a každý den protřepeme. Poté tekutinu slijeme a lopuchovou tinkturu užíváme po kapkách.
Lopuchová tinktura - léčivé účinky
Na bylinkářské účely se používají dva druhy lopuchu - lopuch menší a plstnatý. Kořen z rostliny stimuluje činnost jater a má také příznivé účinky na trávicí soustavu. Kromě toho se lopuch používá i na kožní problémy jako jsou různé vyrážky nebo pupínky. Z kořene lopuchu si kromě lopuchové tinktury můžeme vyrábět také odvar na posílení vlasů nebo čistící čaj.
Diskuse k článku