Domácí tinktura z ořešáku
- 10 zelených ořechů
- 500 ml 40 - 70% alkoholu
- 2 celé skořice
- 5 hřebíčků
Tinktura z ořešáku - recept
Zelené nezralé ořechy se nakrájíme na tenké plátky a vložíme do uzavíratelné nádoby (nejlépe zavařovačky). Přidáme skořici i hřebíčky a zalijeme vysokoprocentním alkoholem. Nádobu uzavřeme a necháme stát asi měsíc na suchém a chladném místě (například v komoře). Občas můžeme nádobu protřepat. Po měsíci tekutinu slijeme a tinkturu z ořešáku užíváme po kapkách.
Tinktura z ořešáku - léčivé účinky
Plody ořešáku královského mají čistící funkci. Používají se při problémech se žaludkem, s trávením nebo pro zlepšení funkce jater. Obsahují spoustu vitaminů a tříslovin. Nezralé plody je nejlepší sbírat v červnu nebo v červenci.
Diskuse k článku