Domácí tinktura z řebříčku
- hrst natě z řebříčku
- čirý vysokoprocentní alkohol
Domácí tinktura z řebříčku - recept
Nať z řebříčku obecného si pokrájíme na menší kousky a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme průhledným alkoholem (například vodkou nebo slivovicí) tak, aby byla nať zcela ponořená. Necháme macerovat v chladu zhruba 3 až 4 týdny. Každý den krátce protřepeme. Poté scedíme do jiné nádoby a užíváme po kapkách, nejlépe po poradě s lékařem.
Domácí tinktura z řebříčku - léčivé účinky
Řebříček obecný je známý především pro svoji schopnost povzbuzovat k jídlu a zlepšovat funkci žaludečních šťáv. Přidává se do různých bylinných likérů, například do Becherovky. Kromě toho se řebříček v bylinkářství užívá také k hojení ran. Můžeme používat jak jeho listy, tak květ. Sbírat bychom ho měli ideálně v období června až září.
Diskuse k článku