Domácí tinktura z medvědího česneku
- čerstvý medvědí česnek
- 200 ml 40 - 60% alkoholu
Tinktura z medvědího česneku - recept
Čerstvý medvědí česnek si nakrájíme na větší kousky. Vložíme do sklenice a zalijeme vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla bylinka ponořená. Na tmavém místě necháme macerovat 1 měsíc a každý den protřepeme. Poté tinkturu z medvědího česneku slijeme a užíváme po kapkách při nachlazení, dýchacích problémech nebo na zvýšení imunity.
Tinktura z medvědího česneku - léčivé účinky
Mezi účinné látky medvědího česneku patří vitamin C. Tato jarní bylinka je skvělým zdrojem vitaminů a antioxidantů. V kuchyni se z ní dají připravit pesta, pomazánky, omáčky nebo saláty. Roste časně z jara a funguje jako přírodní antibiotikum. Také blahodárně působí na dýchací cesty a trávicí trakt. V přírodě pozor na záměnu s konvalinkou vonnou, která je jedovatá.
Diskuse k článku