Domácí rozmarýnová tinktura
- 200 ml vysokoprocentního alkoholu
- 100 g rozmarýnu
Rozmarýnová tinktura - recept
Čerstvý rozmarýn pokrájíme a vložíme do připravené čisté nádoby. Zalijeme alkoholem tak, aby byla bylinka zcela ponořená. Nádobu uzavřeme a necháme na tmavém místě macerovat 4 týdny. Každý den protřepeme. Po měsíci rozmarýnovou tinkturu slijeme a užíváme po kapkách, případně přidáváme do domácí kosmetiky.
Rozmarýnová tinktura - léčivé účinky
Rozmarýn je oblíbená bylinka, která často nachází využití v kuchyni. Pomáhá při bolestech hlavy a zklidňuje tělo i mysl. Dále zlepšuje krevní oběh a zvyšuje nízký tlak. Využití nachází i v kosmetice. Rozmarýnová tinktura se může využívat místo aviváže, do voňavých bylinkových koupelí nebo jako ústní voda. Rozmarýn obsahuje silice a flavonoidy. Větvičky rozmarýnu se sbírají od června do září.
Diskuse k článku