Studené polévky vás osvěží – tarator, gazpacho či polévka z červené řepy
V horkém počasí toužíme po jediném - po ochlazení. Když teploty překročí 30 stupňů, většina lidí nemá chuť na těžká, mastná jídla. Proto jsme pro vás připravili recepty na studené polévky. Deset nejlepších receptů vás zaručeně v parném počasí osvěží a vykouzlí vám úsměv na tváři.
Mezi oblíbené studené polévky patří zejména bulharský tarator, španělské gazpacho, polský chlodnik nebo francouzská vichysoisse. Všechny recepty najdete v tomto článku v jednotlivých odkazech - stačí je rozkliknout. Tak kterou polévku vyzkoušíte jako první?
Studené polévky - recepty
1. Bulharský tarator
Do pravého bulharského taratoru patří kefír nebo podmáslí, salátová okurka, kopr a vlašské ořechy. Vše stačí nasekat, dochutit česnekem, pepřem, solí a olivovým olejem a servírovat - samozřejmě vychlazené. Takový je tarator, bulharská klasika.
2. Polévka gazpacho
Z Bulharska teď zamíříme do Španělska, kde se hlavně v jižní části země (v Andalusii) v letních měsících podává gazpacho. Polévka gazpacho se servíruje vždy ledově vychlazená a pokud si k ní zakousnete pečivo, určitě vás - podobně jako další studené polévky - zasytí.
3. Studená polévka z červené řepy (chlodnik)
Studená řepová polévka pochází z Polska, kde jí nazývají chlodnik. Přestože pro mnoho z vás jistě tato polévka nevypadá vábně, její chuť je výtečná - pokud tedy máte rádi červenou řepu. Polévka se zdobí zakysanou smetanou, vařeným vejcem a koprem. Vyzkoušejte také další recepty z řepy.
Studená polévka z červené řepy - recept
4. Vichyssoise (studená pórková polévka)
Za touto polévkou se podíváme do nedaleké Francie, kde se tato pórková polévka (nejen v letních měsících) vaří ve velkém. Jejím základem je pórek, brambory, vývar a kapka smetany a hlavně pažitka. V horkém létě se vichyssoise podává, podobně jako ostatní studené polévky, vychlazená.
5. Hráškový krém
V horkých letních dnech můžete hráškový krém po uvaření vychladit a podávat s kouskem pečivo nejen jako předkrm, ale také jako hlavní chod. Hrášek si skvěle rozumí s mátou a jogurtem, která polévku ještě více osvěží.
6. Okurková polévka
Okurková polévka je velmi podobná bulharskému taratoru, tento recept ale oproti taratoru obsahuje pažitku. Recept je tak velmi vhodný pro všechny, kteří zrovna kopr dvakrát nemusí. Stejně jako tarator patří tato okurková polévka mezi studené polévky, které zaručeně osvěží.
7. Višňová polévka
Višňová polévka nejspíš zachutná hlavně dětem - těm se bude líbit nejen krásně červená barva studené polévky, ale určitě ocení i její sladkou chuť. Pokud chcete ale mít polévku zdravější, místo cukru použijte med nebo javorový sirup.
8. Tomatová polévka s bazalkou
Tomatová polévka s bazalkou je velmi jednoduchá na přípravu, proto si ji můžete připravit i ve dnech, kdy moc nestíháte. Přikousněte si k ní bagetku a plátky mozzarelly a polévka vás skvěle zasytí.
Tomatová polévka s bazalkou - recept
9. Cuketová polévka s bramborem
Cuketová polévka je jednoznačně letní klasikou. Cuketovou polévku už asi někdy vařil každý, zkusili jste ale někdy cukeťačku podávat studenou? Stejně jako ostatní studené polévky skvěle ochladí, osvěží a také zasytí. Pokud máte rádi cukety, vyzkoušejte naše recepty z cukety.
Cuketová polévka s bramborem - recept
10. Polévka z pečených paprik
Mezi studené polévky, které zachutnají celé rodině, patří také polévka z pečených paprik. Na tuto polévku využijete gril, pokud ho nemáte, bohatě postačí trouba zapnutá na grilování. Z paprik stačí oloupat slupky, povařit a promixovat. A je hotovo.
Polévka z pečených paprik - recept
A jaké studené polévky vyzkoušíte vy?
Diskuse k článku